De Ardennen zijn oud, héél oud Zo'n 390 à 300 miljoen jaar oud! Jonkies zoals de Pyreneeën (50 miljoen jaar) of de Himalaya's (60 miljoen jaar) verbleken bij onze Ardennen!
Fun fact: De Ardennen zijn oud. Stokoud! Zo'n 390 à 300 miljoen jaar om precies te zijn. Vergeleken met de Ardennen komen de Pyreneeën (50 miljoen jaar) of de Himalaya (60 miljoen jaar) pas net kijken.
Het bosrijke laaggebergte is ontstaan door de zogenaamde Hercynische Orogenese; een verschuiving van gesteente ongeveer 390 miljoen jaar geleden. Hierdoor ontstond het gebergte, dat op sommige plekken een hoogte van bijna 700 meter bereikt. Door de jaren heen zijn de Ardennen eigenlijk weinig bewoond geweest.
De Ardennen bestaan uit een laaggebergte. Het hoogste punt, het zogenaamde Signal de Botrange, bereikt een hoogte van 694 meter.
Welke taal spreekt men in de Ardennen? De Ardenners in België en Frankrijk spreken Frans. Soms ook een dialect zoals Waals, Luiks of Waals-Lotharings.
In België spreken de inwoners Frans, Nederlands of Duits, afhankelijk van de regio waar ze wonen. De drie verschillende regio's heten gemeenschappen.
Waar de naam 'Ardennen' vandaan komt is niet helemaal zeker, misschien van het Keltische 'Arduen', wat diepe, donkere bossen betekent, maar er gaan ook stemmen op dat het afgeleid is van de naam van de godin Arduinna, die op een wild zwijn door de bossen placht te rijden.
Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, is genesteld in de meanders van de Ourthe. De oude stenen huizen, de geplaveide steegjes, de oude stadswallen en de opmerkelijke natuur geven Durbuy een onweerstaanbare romantische charme.
De Ardense bossen, rijk aan eeuwenoude geschiedenis, bedekken het zuiden van België, het noorden van het Groothertogdom Luxemburg en een deel van het Franse departement Ardennen. Het is de grootste bosoppervlakte van België.
De mooiste plek van Charleville-Mézières, de hoofdstad van de Franse Ardennen, is zonder enige twijfel het midden van het Place Ducale. Probeer het maar eens.
Dieren uit onze tuin, onze vijvers en onze bossen leven in deze uitzonderlijke natuurlijke omgeving… Uilen, moeflons, fretten, wolven, lynxen, gemzen, wasberen, rendieren, wilde zwijnen…
In totaal is dit gebied van de Ardennen ruim 11.200 km² groot en de Belgische Ardennen bezitten 440 000 ha bos (meer dan 90% van het Waalse bos). De meest populaire stadjes in de Ardennen zijn La Roche-en-Ardenne, Dinant, Han sur Lesse, Spa, Bouillon, Le Hérou en natuurlijk ook Durbuy, “het kleinste stadje ter wereld”.
Wist je dat er in de Belgische Ardennen veel verschillende wildparken te vinden zijn? Dierenliefhebbers kunnen hier dan ook hun hart ophalen. Herten, reeën, everzwijnen, maar ook wolven, vossen en wasberen: je hebt de kans om al deze prachtige dieren in het echt te zien.
Zandstenen zijn als noordelijke zwerfstenen door het landijs tijdens de voorlaatste ijstijd vanuit Scandinavië naar Nederland gebracht. Deze ijstijd heet het Saalien en vond plaats tijdens het Midden-Pleistoceen (240.000-130.000 jaar geleden).
“De Ardennen is dé locatie bij uitstek om grofwild te zien”, aldus Frederik. “Het zit er allemaal: edelhert, bever, everzwijn, vos… Vooral als de schemering invalt op het einde van de lente maak je de beste kans om wild te zien aan de rand van het bos of op wegjes tussen de velden.
Het historische stadje is gesticht in 1331. De 'kleinste stad ter wereld' heeft een pittoresk centrum, boordevol winkeltjes en familiale restaurants. In het kasteel van de gravenfamilie d'Ursel, dat Durbuy domineert, verzorgt graaf en kasteelheer Jean-Michel d'Ursel de rondleidingen zelf.
Het oude Durbuy staat bekend als kleinste stadje ter wereld, Neem een dag of meer voor een bezoek aan dit sfeerstadje. Slenter via geplaveide straatjes langs historische huizen, fijne winkeltjes en gezellige cafés en restaurants.
Taal. De hoofdtaal in de Belgische Ardennen in Frans en in een klein gedeelte wordt er Duits gesproken.
Inwoners van het departement Ardennes noemt men Ardennais, alhoewel dat begrip ook slaat op inwoners van een veel groter gebied in Frankrijk en België.
Toen Pol de Mont samen met zijn vriend Omer Wattez op de Geuzentoren in het Muziekbos in Ronse voor de eerste maal over het heuvelachtige landschap keek riep hij verwonderd: "Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen". Pol de Mont is dus de uitvinder van de naam 'Vlaamse Ardennen'.
Zestig procent van de Belgische bevolking heeft Nederlands als moedertaal. Een ander deel van de Belgen, zo'n vier miljoen, heeft Frans als moedertaal.
In 1830 werd België voor het eerst een onafhankelijk land: Frans werd de officiële taal. Maar in het noorden bleven veel mensen Nederlands spreken. Het taalconflict is dus al lang geleden ontstaan. En is nog steeds aanwezig.