Een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is bekkenbodemproblemen kan u door middel van oefeningen leren de spieren van de bekkenbodem aan te spannen en/of te ontspannen en bewust te gebruiken.
Dit is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van klachten van het bekken, de bekkenbodem, lage rug en buik.
Getest wordt of u de bekkenbodem kunt aanspannen, hoe u aanspant en of u ook weer kunt ontspannen. Er wordt onderzocht wat er gebeurt bij hoesten en persen. Daaraan is bijvoorbeeld te zien of u urine verliest of hoe erg een verzakking is. Of dat de bekkenbodem tijdens persen aanspant in plaats van ontspant.
Tijdens het onderzoek vraagt de bekkenfysiotherapeut u uw bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen. Ook dient u een aantal malen te persen en te hoesten. De bekkenfysiotherapeut kijkt en voelt dan wat er gebeurt in de bekkenbodem. Als u wilt, kunt u het onderzoek volgen met een spiegel.
Samen met u maken we een behandelplan. Hierbij evalueren we regelmatig hoe het met u gaat en of uw klacht vermindert. Hoe lang u bij mij onder behandeling bent, is afhankelijk van uw problematiek. De gemiddelde behandeling duurt 3 tot 6 maanden.
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten.
Een behandeling bekkenfysiotherapie kost circa €45. Denk je erover een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor bekkenfysiotherapie? Bekijk en vergelijk de voorwaarden en premies van verschillende zorgverzekeraars in de Zorgvergelijker van de Consumentenbond.
Hierbij kunt u denken aan incontinentieklachten (van urine en ontlasting) of verzakkingsklachten.Ook kunt u juist moeite hebben met plassen of poepen. Sommige vrouwen schamen zich voor de problemen of denken dat er weinig aan hun klachten te doen is. Bekkenbodemproblemen zijn juist vaak goed te behandelen.
Veel mensen hebben last van bekkenbodemklachten. Zoals problemen met plassen, ontlasting, seksuele klachten, pijn of verzakking. De klachten en oorzaken van bekkenbodemproblemen zijn voor iedereen anders. De bekkenbodem zit aan de onderkant van de buikholte, rondom de plasbuis, vagina en anus.
Het voelt alsof er een bal in zit.Ook kunt u een zwaar en zeurend gevoel hebben in de onderbuik of onderrug. De klachten worden erger in de loop van de dag. Als u rust neemt, worden de klachten minder.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Een verwijzing voor bekkenfysiotherapie kan gegeven worden door de uroloog, de gynaecoloog, de chirurg, de maag-darm-lever-arts en de huisarts. Het is echter geen noodzaak, omdat voor behandelingen bekkenfysiotherapie (evenals algemene fysiotherapie) geen verwijzing meer nodig is.
Doe de oefeningen regelmatig. Voor het beste resultaat moeten de oefeningen gedurende enkele weken meerdere keren per dag gedaan worden. Als je vaker oefent, zal de controle over de bekkenbodem snel sterker worden. Dus twee keer per dag is prima, vijf keer per dag is beter.
Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn. Het is goed om je rug, buik en bekken niet te zwaar te belasten. Daarmee voorkom je dat je urine of ontlasting gaat verliezen, of een verzakking krijgt. Met een rustige opbouw komt het meestal weer goed.
De Bekkenbodem massage is een zachte diepe weefselmassage. Het is een diepgaande energetische massage van het bekkengebied als voorbereiding op sexual healing. Er wordt spanning in de heupen, liezen, bekkenrand, rand schaambeen, pereneum vrijgemaakt zodat deze kan oplossen.
Je kunt voor cardio oefeningen kiezen als fietsen, roeien, zwemmen of stevig door wandelen. 3. Adem altijd door (zet je adem niet vast) en blaas uit wanneer je kracht zet. Hierdoor spant de bekkenbodem zich aan en kan op die manier ondersteuning bieden aan de organen.
Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje.
Door de gespannen buik spant de bekkenbodem ook vanzelf aan. Pijn bij het vrijen: het kan zijn dat de pijn bij het vrijen veroorzaakt wordt doordat je je bekkenbodemspieren te hard aangespannen houdt.
Bekkenbodemproblemen zijn niet gevaarlijk voor uw gezondheid. U hebt dus de tijd om de voor- en nadelen af te wegen en uw keus te maken. Als u last heeft van problemen van de bekkenbodem, kunt u verwezen worden naar de gynaecoloog die gespecialiseerd is in bekkenbodemklachten.
Als uw hele lichaam gespannen is, lukt ontspannen van de bekkenbodem niet. Zorg dus voor rustmomenten op de dag en controleer of uw ademhaling tot in de bekkenbodem komt. Sta altijd op de volle voet en trek uw buik niet in. Tijdens inspanning, zoals tillen, mag u uw buik wel intrekken.
Zwaar lichamelijk werk, overgewicht, veel hoesten en persen
Zwaar lichamelijk werk (zoals tillen, sjouwen, lang staan), overgewicht en veel hoesten of persen kan de bekkenbodemspieren verslappen. Wanneer je zwaar lichamelijk werk doet of overgewicht hebt, is de druk op de bekkenbodem hoger.
Symptomen bij bekkenpijn
Pijn in de onderrug, staartbeen of buik. Pijn bij schokkende bewegingen. Pijn bij het opstaan. Uitstralende pijn in de liezen of het schaambeen.
Eerste 9 behandelingen: basisverzekering
Je krijgt bekkenfysiotherapie bij urineverlies vergoed uit de basisverzekering. In totaal krijg je tot 9 behandelingen zolang je bij ons bent verzekerd. Je overlegt samen met je therapeut hoeveel behandelingen nodig zijn.
De bekkenfysiotherapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie en wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt hangt af van het aanvullende pakket dat u bij uw zorgverzekeraar heeft afgesloten.
Vraag bij uw zorgverzekeraar na of deze een contract heeft met de fysiotherapeut van uw keuze. U krijgt de behandeling anders misschien niet helemaal vergoed. Dit is afhankelijk van uw polis. U heeft geen verwijsbrief van uw huisarts nodig voor een bezoek aan de fysiotherapeut.