De knoflook kan ook wat extra kalium en stikstof gebruiken om nog beter te kunnen groeien. De knoflook groeit heel goed in het zonnetje, plant de tenen dus op een zonnige plek in de (moes)tuin. Het is winterhard en kan ook goed tegen de vrieskou.
De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst. Rond deze tijd heb je vast wel wat ruimte in je bakken. Veel groentes zijn al geoogst en er is niet veel meer wat je kunt zaaien en planten.
Je kunt op zijn vroegst vanaf eind juni knoflook oogsten. Als tweederde van het loof van de plant geel verkleurt, is hij gereed om met loof en al te worden gerooid. Doe dat voorzichtig om de bollen niet te beschadigen. Laat de oogst in de wind drogen maar zorg ervoor dat die niet nat wordt.
Wanneer je Knoflook kweken
Het beste moment om Knoflook te planten is de herfst en de vroege winter. Eens de vorst in het land is plant je best geen teentjes Knoflook meer. We planten al in het najaar voorafgaand op het oogstjaar omdat het zo een 6 tot 8 duurt maanden om een volwaardige lookbol te hebben.
Knoflook extract
Een extract met knoflook is dodelijk voor de meeste slakken. Doodt het ze niet, dan reduceert het in elk geval hun eetlust, waardoor uw planten minder aangetast worden. Slakkeneitjes die ermee geraakt worden komen bovendien niet meer uit.
Stappenplan Knoflook planten en kweken
De teentjes hebben namelijk minimaal 30 nachten onder de 10°c nodig om tot bolvorming over te gaan. Knoflook kweken is makkelijk en ook leuk om te doen. Het is ook nog eens voordelig, want één teentje knoflook levert een hele bol op. Dit artikel verscheen eerder in STADSTUINIEREN.
Knoflook heeft weinig mest nodig. De plant is niet dol op stikstof en dat komt mooi uit in de huidige stikstofcrisis. Knoflook houdt van goed doorlatende grond. Op klei, die 's winters vaak lang nat blijft, kun je de plant beter op verhoogde ruggen planten.
Om een knoflook te laten groeien wordt 1 teen in de grond geplaatst. Deze teen zal uitgroeien tot een hele nieuwe bol vol tenen. Knofloken kunnen op twee momenten in het jaar worden geplant. Wanneer in oktober-november wordt geplant zal dit over het algemeen grote bollen opleveren.
Hebben pas bij enkele graden nachtvorst bescherming nodig: wortelen, rode kool, witte kool, witloofwortels, peterselie. Hebben enkel bij erg strenge vorstperiodes bescherming nodig: winterprei, savooikool, spruiten, winterspinazie, pastinaak en schorseneer.
De tomaat hoort namelijk bij de gevoelige gewassen; hij kan niet tegen kou en vorst en is gevoelig voor plantenziekten. Zet tomaten daarom niet voor 15 mei buiten (IJsheiligen), want dat overleven ze niet.
Vruchtgroenten zoals peper, paprika, courgette en aubergine
Ze kunnen absoluut niet tegen vorst.
Zit het weer niet mee en blijft de zomer nat en koud, dan blijft de bol klein en vormt soms geen tenen. Maar is het een goede zomer, dan kunt u een beste oogst met flinke knoflookbollen verwachten.
De knoflook is een meerjarige plant en kan tot een hoogte van 60cm groeien. Knoflook staat het liefst in de volle zon en groeit zowel op droge grond en op vochtige grond. De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst.
Het meest ideale is natuurlijk om een ui of teentje knoflook te gebruiken dat er nog altijd goed uitziet. Om te voorkomen dat ze schieten, bewaar je ze best in goede omstandigheden: in een droge, donkere ruimte waar het niet te warm is. Laat ze bovendien niet te lang liggen.
Oogsten en drogen
Tussen juni en augustus kun je de in de herfst geplante bollen oogsten wanneer 2/3 van het loof dor en geel is geworden. Om de bollen lang goed te houden kun je de bollen het best eerst laten drogen. Doe dit door ze met loof en al op te hangen, bijvoorbeeld aan een waslijn in de kas of in de schuur.
Planten uit de lookfamilie (knoflook, ui, bieslook, prei etc.) maken planten uit o.a. de rozenfamilie (roos, appel, aardbei etc.) namelijk een stuk gezonder waardoor ze meer resistent zijn tegen ziektes en plagen. De lookfamilie schrikt ook nog eens ongewenste bezoekers af (slakken, bladluis en mieren).
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje. Nee, verse sappige witte bollen met een mooie groene stengel.
Doordat het in het voorjaar nogal eens regent, zakt de stikstof naar diepere lagen en omdat knoflook maar Tot hooguit 25-30 cm diep wortelt, kunnen de wortels er dan niet meer bij.
Het planten van knoflook
Nachtvorst is prima, maar bij extreme kou kan je ze afdekken met stro of gras. Als de teentjes al zijn uitgelopen en het gaat vriezen: dek ze af en maak je geen zorgen, dat komt allemaal weer goed in het voorjaar.
Een knoflookvlecht is een nette manier om je knoflook te bewaren. Het vlechten van knoflook heeft echter meer voordelen dan alleen een mooi uiterlijk. Je kunt ook gemakkelijk een teentje of twee pakken wanneer je wat nodig hebt en de knoflook blijft langer vers doordat de lucht er beter omheen kan stromen.
Als je knoflook al in mei oogst, heb je verse knoflook. Je kan de hele bol gebruiken zonder de teentjes te pellen. Het loof kun je ook eten. In april en mei kun je dat afsnijden en als bosuitjes gebruiken.