Forel wordt gewoonlijk gevonden in koele, heldere stromen en meren, en is via natuurlijke weg verspreid over Noord-Amerika, Noord-Azië en Europa. Verschillende soorten zijn in de 19e eeuw in Australië en Nieuw-Zeeland ingevoerd door visliefhebbers.
De forellen passen prima in het water van het Geestmerambacht. Deze door zandwinning ontstane plas water is 71 hectare groot en op sommige plekken maar liefst 20 meter diep. Het water komt daarmee qua milieu overeen met de inheemse forelwateren in onder andere Ierland, Scandinavië en Noord-Amerika.
De ideale watertemperatuur ligt zo tussen de 15 en 18 °c. Is het oppervlakte water koud zoals in de winter dan zal de forel naar de diepte gaan waar het iets warmer is. Op vijvers tot 3 meter diep is dit dan meestal vlak bij de bodem.
Forelvissen in rivieren en meren in de Haute-Vienne
Bij Moulin Authier in Coussac-Bonneval bestaat er de mogelijkheid om op forel of karper te vissen. De gevangen kilo's reken je af en de vers gevangen forel kun je klaarmaken op de barbecue.
Als je het over aas en forelvissen hebt dan zijn er twee aassoorten die er met kop en schouder bovenuit steken wat betreft gebruik. Dat zijn de larven zoals wasmotlarven en foreldeeg. Zeker op vijvers zijn dit wel de twee meest vangende soorten aas die je kunt gebruiken.
Onderling zijn forellen vrij agressief: bijten, happen, aanval en achtervolging, het hoort erbij. Alleen al om deze reden kàn men er geen andere vissen bijzetten, hoe groot ook, omdat ze onverbiddelijk aangevallen worden, waarbij een hap uit het lichaam genomen kan worden.
Zowel witbrood als bruinbrood kan uitstekend gebruikt worden. Het binnenste zachte gedeelte kun je uitstekend gebruiken onder de dobber terwijl de korst het goed doet als drijvend aas. Brood dat wat ouder is werkt meestal wat beter omdat het dan wat harder is en minder plakt.
Kan dat, op forel vissen in Nederland? Ja dat kan naast de forellenvijvers zijn er ook een heel aantal plekken in Nederland waar op forel vissen mogelijk is. Ze zijn natuurlijk uitgezet, maar de sport van het forel vissen is er niet minder op.
Vissen in de rivier
De kloven van de Tarn staan ook bekend om hun heldere water, meanders en rotsen die schuilplaatsen zijn voor fario-forel, snoek, alver, gewone baars en riviergrondel.
Wat weinigen weten, is dat Nederland beschikt over enkele unieke forelwateren. Het gaat hier niet om de snelstromende beekjes zoals die in de ons omringende landen – die hebben we in het vlakke Nederland nauwelijks.
Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet. Je herkent de gezonde forel aan haar roze kleur, maar ook aan gekweekte forel wordt om commerciele redenen de roze kleur toegevoegd.
Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond. Het is een risico om de vis terug te zetten in verband met infecties.?
Forel is hoofdzakelijk een carnivoor. In de natuur voedt hij zich met wormen, insecten en soms met kleine visjes. Er bestaan veel verschillende soorten forellen, maar het is bijna uitsluitend de regenboogforel die we terugvinden in de handel.
Het Nederlandse deel van de Noordzee bevat zo'n 145 soorten vis, inclusief diverse soorten haaien en roggen. Er zwemt vooral veel kabeljauw, haring, platvis en makreel rond.
Pluggen en shads zijn erg goede soorten kunstaas voor forel. Ze kunnen in alle soorten water worden gebruikt. Kunstaas pluggen. Met kleine kunstaas plugjes is het goed forel vissen.
De loodsmannetjes genieten op hun beurt bescherming tegen andere roofdieren wanneer ze bij de haaien in de buurt zwemmen. En haaien morsen veel tijdens het eten, dus er blijft genoeg over. De loodsmannetjes ruimen de kruimels op, voordat die zinken. Een prachtig voorbeeld van mutualisme.
Het water herbergt namelijk een uitstekend roofvisbestand: snoek, baars en snoekbaars.Ook worden er tegenwoordig meervallen gevangen in de Biesbosch. Vooral slepend vanuit een bootje kun je hier uren rond varen zonder een andere visser tegen te komen. De witvisser zal zich vanuit de boot prima kunnen vermaken.
De zeilvis, officieel de snelste vis ter wereld, kan in korte cycli snelheden van wel 109 kilometer per uur behalen. Vaak jaagt hij in groepen en gebruikt hij zijn snelheid en indrukwekkende rugvinnen om scholen met sardienen of ansjovis samen te drijven.
Overal waar het water aan twee kanten snel langs vaste obstakels stroomt vormt zich tegenstroming. Vooral bij obstakels als kleine eilandjes, bomen in het water en rotspartijen komt dit voor.
Een forel heeft een frisse vrij neutrale smaak, waardoor de vis ook voor niet-visliefhebbers een aangename smaak heeft. Er zijn verschillende manieren om een forel te bereiden: zo kan een forel gebakken worden in een pan met peper, zout en peterselie of gevuld in de oven worden bereid.
Je kunt forel vangen met wormen, spinners, kunstaas en vliegen. De baars zwemt aan de bodem, zelfs dichtbij land. De vis bijt naar wormen, spinners, kunstaas en vliegen, een gevarieerde smaak met andere woorden! De snoek schuilt vaak aan de rand van de rivierbeddingen.
De gouden forel kan je op verschillende manieren bereiden. Zowel rauw, ceviche als gebakken smaakt deze vis voortreffelijk.
Regenboogforellen kunnen wel 10 jaar oud worden, maar in kwekerijen worden ze op 1 tot 2,5 jarige leeftijd gedood.