Assertiviteit is voor jezelf opkomen op een verbale en non-verbale manier. Kordaat, eerlijk en vol zelfvertrouwen handelen. Op de werkvloer betekent dat gaan voor je eigen overtuiging én daarbij je collega in zijn of haar waarde laten.
Assertiviteit is een begrip uit de sociale psychologie dat gaat over de manier waarop je omgaat met andere mensen in sociale situaties. Een assertieve houding betekent opkomen voor jezelf en je eigen mening, rechten en standpunten zónder je gesprekspartner agressief te benaderen.
'Assertief' is 'zelfbewust, zelfverzekerd' en 'assertiviteit' is 'het zichzelf durven zijn'. De betekenis van assertief is breder dan dat. Assertief zijn betekent dat je een gezonde relatie hebt met jezelf en de mensen om je heen, door op een assertieve manier te denken en te doen.
De kern van assertief gedrag is dat je voor jezelf durft op te komen, je eigen mening en je gevoel durft te uiten zonder je schuldig of onzeker te voelen en zonder daarbij de belangen van je gesprekspartner onnodig te schaden.
Onderhandelen, compromissen sluiten en verantwoordelijkheid nemen zijn daarom heel normaal voor een assertief persoon. Door hun houding zijn assertieve mensen geliefd gezelschap. Je weet wat je aan ze hebt en ze geven jou de ruimte om jouw ideeën en gevoelens te uiten.
Assertief ben je niet alleen in je boodschap. Je woorden zijn een belangrijk onderdeel van de communicatie, maar je houding en je stemgebruik tellen ook mee. Verstop je dus niet, maar laat duidelijk blijken dat je er bent. Veel mensen spreken anderen liever niet tegen omdat ze bang zijn voor de gevolgen.
Onder assertief gedrag vallen verschillende aspecten zoals je grenzen aangeven, voor jezelf opkomen en je gevoel uiten. Assertief zijn wordt gezien als een positieve gedraging. Daarom willen veel mensen assertief gedrag vertonen.
Een aantal sociale vaardigheden wordt samengevat onder het begrip 'assertiviteit'. Ze zijn van groot belang in het voorkomen van stress. Assertief zijn betekent opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en belangen van een ander uit het oog te verliezen.
Meer assertiviteit betekent dus minder stress en minder stress betekent meer energie gedurende de dag. Je kunt meer druk aan, helderder denken en je zelfvertrouwen opbouwen. Bovendien heb je met minder stress een betere gezondheid in het algemeen.
Je bent passief wanneer: je een knelpunt ziet maar je geen maatregelen neemt om ze op te lossen. je in beweging wordt gezet door anderen en wanneer je niet uit eigen initiatief zelf in beweging komt. je te snel genoegen neemt met situaties waar je eigenlijk geen genoegen mee zou moeten nemen.
Niet assertief (of ook wel subassertief of manipulatief) gedrag laat je zien als je het nemen van beslissingen aan anderen overlaat of als je beslissingen erop gericht zijn om conflicten te vermijden. Subassertief gedrag is het niet kenbaar maken van je eigen wensen en behoeften.
Dát is empathie. Dát is de ander als een gelijke zien met eigenschappen die jou maar al te bekend zijn uit eigen ervaring. Dát is de ander als een bekende aanschouwen, als jezelf aanschouwen. Probeer vanuit die empathie ook te begrijpen waarom de ander zo reageert.
Assertief reageren betekent bijvoorbeeld: Je blijft dicht bij jezelf in communicatie; je beschuldigt de ander niet, maar praat vanuit jouw ervaringen en behoeften. Je laat je niet zomaar imponeren en blijft rustig als mensen je onder druk zetten. Je durft jouw mening te geven, ook als die afwijkend is.
Vaak durven mensen hun mening niet te zeggen omdat ze denken voor een ander. Wat er achter zit is vaak een angst voor afwijzing en tal van aannames en beschouwingen die in de meeste gevallen nergens op gebaseerd zijn.
Wat is assertief? “Als je assertief adequaat reageert dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven.” Best duidelijk, toch? Assertief is niet agressief.
Een assertief persoon is meestal weerbaar en laat niet met zich sollen. Het woord is ontleend aan het Engelse assertive, wat zoveel betekent als het hebben van een sterk zelfvertrouwen.
Wat is assertiviteit? Onder assertiviteit verstaan we het sociaal vermogen om je eigen grenzen te stellen en daarbij de grenzen van een ander te respecteren. Je bent assertief als je voor jezelf opkomt, zonder de gevoelens en belangen van een ander te kwetsen.
Wanneer je beter voor jezelf opkomt, bouw je meer zelfvertrouwen op, je voelt je minder snel aangevallen en je bespaart jezelf een hele hoop stress. Bovendien maakt het je een prettiger collega en het komt ook je relatie ten goede.
Assertief zijn betekent praktisch gezien dat je ondanks eventuele angst of belemmering toch de dingen doet, zegt of juist nalaat die je zelf bewust wil. Assertief gedrag is gedrag dat in overeenstemming is met je normen en waarden en waarbij jij ook de persoonlijkheid, normen en waarden van een ander respecteert.
De eerste stap om assertief te worden is vaststellen wat je echt belangrijk vind en nodig hebt in plaats van automatisch mee te gaan in wat anderen van je verwachten. Zorg er voor dat je weet wat je wilt. Als je dat hebt vastgesteld voor jezelf is het makkelijker om daar duidelijk over te zijn naar anderen.
Achterbaks is niet open maar stiekem, achter de ellebogen, geniepig of slinks. Een tweede kenmerk: het is niet eerlijk. Men heeft bijbedoelingen of men speelt onder één hoedje. Kortom: je kunt er niet op aan, het is gemeen, gluiperig, gehaaid, slinks, sluw, doortrapt en vals.