Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
Agressief gedrag zoals sissen, krabben, bijten en jij of de andere persoon / het dier / het levenloze voorwerp aanvallen dat de jaloezie opwekte, komt vaak voor. De kat kan ook op het tapijt plassen of proberen aan de meubels te krabben. Kortom, je haarbal zal proberen wraak te nemen voor hoe hij zich voelt.
Zelfs dieren die normaal gesproken een zachtaardig karakter hebben, beginnen soms te krabben, blazen en bijten. Ook plotse onzindelijkheid, het weigeren te eten en niet meer reageren op jouw geroep, kunnen wijzen op een jaloerse kat.
Veel baasjes zien wel eens jaloers gedrag bij hun hond. Ze zijn bijvoorbeeld jaloers als er een baby komt, een nieuw huisdier of een nieuwe geliefde. Maar ook zonder dat er een 'indringer' is kan een huisdier jaloers zijn en overdreven aandacht vragen aan de baas of zich agressief gedrag naar andere honden op straat.
Als een kat plotseling agressief gedrag gaat vertonen, zeker bij aanraking, dan kan het zijn dat de kat pijn heeft. Het is dan het beste om de kat medisch te laten onderzoeken. Straf de kat nooit en houdt voldoende afstand tot de kat onderzocht kan worden.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Het fenomeen 'valse kat' ontstaat meestal door een combinatie van twee factoren: Katten houden van een ander soort affectie dan mensen. Mensen zijn niet goed in het lezen van lichaamstaal bij katten.
Alleen al de gedachte dat hun baasje een andere hond zou kunnen aaien, maakt hen heetgebakerd. Honden zijn echte mensenvrienden. We nemen graag een trouwe viervoeter in huis waar we mee kunnen wandelen en knuffelen.
Een jaloerse hond herken je aan aandachttrekkend gedrag op momenten dat jij je aandacht elders hebt liggen.
Jaloezie. Het is heel normaal dat je hond jaloers wordt op al de aandacht die nu naar de nieuwe baby gaat. Om de jaloezie tot een minimum te beperken is het belangrijk dat jij zelf aandacht geeft aan de hond, voor hij naar jou kan komen om te smeken voor affectie.
Blazen is het gevolg van de kat zijn vecht- of vlucht reactie. Het is bedoeld om een roofdier (in dit geval je vrienden) op afstand te houden en te voorkomen dat ze hem aanvallen; Als je kat blaast voelt het voor hem alsof hij geen andere optie heeft.
Soms plast of sproeit een kat in huis omdat het plassen pijn doet. De oorzaak kan liggen in een nierprobleem, diabetes of een blaasontsteking. Wanneer de kat plaspijn associeert met de kattenbak, zal hij logischerwijs op een andere plek in huis gaan plassen.
Rauwe kippe botjes is geen probleem hoor, en mogen ze zo hebben.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Je hebt honden, per ras en individu verschillend, die sneller beschermend over komen dan anderen. Vanuit samenwerking kan het heel goed zijn dat jouw hond jou wil beschermen. Die bescherming kan ontstaan vanuit motivatie zoals: Weerspiegeling van de baas – honden voelen feilloos aan hoe wij ons voelen.
uitdaag of aftast gedrag zien hoe de andere hond reageerd, Honden die in 1 roedel leven bijten vaak in de nek hals om spel uit te dagen. Jongere honden doen het bij vreemde honden nog wel eens om af te tasten hoever ze kunnen gaan in het uitdagen of spel.
Vaak reageert de hond niet per se op de baby zelf, maar op al het 'gedoe' eromheen. Daarom is het goed om alle verwachte veranderingen eens op te schrijven, en je hond hier langzaam aan te laten wennen. Misschien heb je straks minder tijd om je hond uit te laten.
Alleen wanneer hij iets doet wat het baasje niet wil – zoals blaffen, opspringen, iets kapotbijten, met iets aan de haal gaan… – krijgt hij volop aandacht. Een hond zal doen wat hij kan om de aandacht van zijn geliefde baasje te krijgen. Die aandacht op zich is al een beloning voor de hond.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
De regel is namelijk dat een kitten nooit gestraft mag worden! Een kitten of een volwassen kat begrijpt straf niet. Straffen is een menselijke reactie uit boosheid of frustratie. Bijvoorbeeld: u straft uw kitten omdat hij aan de bank krabt.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm met trainen wordt negatieve bekrachtiging. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij gedraging.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.