Zelfvertrouwen is de mate waarin men vertrouwen heeft in het eigen kunnen.Een grote zelfverzekerdheid of zelfzekerheid betekent dat dit een sterk vertrouwen is. Als de persoon in werkelijkheid minder capabel is dan gedacht, dan is er sprake van zelfoverschatting.
Zelfverzekerd zijn is weten wat je wilt, durven opkomen voor jezelf, problemen niet uit de weg gaan en krachtig overkomen! Je hebt vertrouwen in jezelf, in je kwaliteiten en in je vaardigheden. Je kunt zelf een heleboel doen om je zelfverzekerder te voelen.
En de mate waarin je zelfvertrouwen hebt, is de mate waarin je vertrouwt op jezelf dat je het kunt. Eigenwaarde is een term uit de psychologie. Het beslaat een veel groter gebied dan zelfvertrouwen. Het het is het complete beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft.
Zelfkennis. Zelfverzekerde personen kennen zichzelf, hun vaardigheden en kwaliteiten. Ze zijn trots op zichzelf en stralen dit ook uit naar anderen. Doordat ze zelf positief zijn over wat ze goed kunnen, waarderen anderen die kwaliteiten ook eerder.
zelfverzekerd = zelfverzekerd bijv. naamw. Uitspraak: [zɛlfərˈzekərt] (van iemand) met veel zelfvertrouwen Voorbeelden: `een zelfverzekerde deelnemer aan de wedstrijd`, `zelfverzekerd antwoorden`Antoniem: &nb...
Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. In de positieve psychologie is de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid.
Mensen met zelfvertrouwen kennen zichzelf en accepteren hun sterke en zwakke eigenschappen. Zij trekken zich weinig aan wat anderen denken of zeggen. Als zij over iets twijfelen of advies nodig hebben, dan weten zij de mensen te vinden van wie zij een objectieve reactie kunnen verwachten.
Wat is het tegenovergestelde van zelfverzekerd? Antoniemen van zelfverzekerd zijn bangonzeker en onzeker.
Zelfvertrouwen is de basis
En belangrijk wat (jonge) mensen moeten weten, is dat het er niet om gaat wat anderen van je denken, maar wat je zelf vind van jezelf. Zelfvertrouwen is belangrijk als basis in je leven om iets op te bouwen.
Sommige termen als zelfacceptatie, zelfwaarde, zelfbegrip of zelfbeeld worden vaak door elkaar gebruikt en zijn vergelijkbaar met eigenwaarde.
Arrogante mensen zullen nooit toegeven aan hun fouten en tekortkoming. Terwijl zelfverzekerde mensen prima kunnen toegeven dat ze iets niet zo goed kunnen of fout zaten. En zelfverzekerd zijn betekent niet dat diegene zich perfect voelt, dat is bij arrogante mensen vaak wel het geval.
Ze lijken wellicht verlegen of zijn vaak stilletjes. Ze weten zich misschien niet zo goed een houding aan te meten en kunnen zelfs stotteren of hakkelen als ze praten. Of ze zeggen zo weinig dat ze buiten de groep vallen. Mensen die onzeker zijn voelen zich in nieuwe situaties niet zomaar op hun gemak.
We voelen ons onzeker omdat we bang zijn. Bang om bijvoorbeeld te falen, niet te worden gezien, afgewezen te worden, dingen fout te doen, enzovoorts. Een voorbeeld: Je loopt over straat en totdat je aan iets denkt is er nog niks aan de hand.
zelfzeker (bn) : assertief, gedecideerd, kordaat, resoluut, wilskrachtig, zelfbewust, zelfverzekerd. zelfverzekerd (bn) : assertief, gedecideerd, vast, zeker, zelfbewust.
nederig = wie zich niet op de voorgrond plaatst vb: hij vroeg nederig om vergeving Synoniem: bescheiden Tegenstellingen: verwaand arrogant pedant hooghartig opgeblazen trots [2]onaanzienlijk, eenvoudig vb: zij hebben een nederige wonin...
Wat is het tegenovergestelde van egoïstisch? Een antoniem van egoïstisch is altruïstisch.
Wanneer je door te oefenen bepaalde vaardigheden vergroot, vergroot dit ook je zelfvertrouwen. Je weet dan dat je iets goed kunt en twijfelt hier niet over. Daarnaast heeft zelfvertrouwen alles te maken met jezelf waarderen en respecteren, los van het feit of je iets goed kunt.
Maak geen misbruik van andere mensen.
Respect afdwingen betekent niet dat je misbruik mag nemen van anderen. Als je respect wilt afdwingen, dan zal je respectvol om moeten gaan en aardig moeten zijn tegen mensen, in plaats van te proberen om ze je slaafjes te maken.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Als je bijvoorbeeld erg beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat het zelfvertrouwen zich niet genoeg ontwikkelt. Ook als je veel kritiek gekregen hebt op je gedrag of prestaties, of als je gepest bent, kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet genoeg ontwikkelen.