Als er klontjes in de saus zijn gekomen, dan kun je de saus pureren met de staafmixer of in de foodprocessor. Zijn deze apparaten niet voor handen, dan kan de saus ook door een fijne zeef gewreven worden.Om een saus romiger of zachter te maken, zijn verschillende zuivelproducten zeer geschikt.
De zetmeelmoleculen zetten uit onder invloed van warmte, maar soms zetten ze zoveel uit dat er geen plaats meer is voor vloeistof en dan begint je sausbasis (vaak bouillon of warme melk) te klonteren. Om dit te voorkomen, schrijven veel kookboeken voor om eerst een roux te maken.
Je kunt sauzen indikken met allerlei bindmiddelen zoals maïzena maar de beste manier om een saus te laten indikken is door ze gewoon te laten inkoken. Laat ze wat langer pruttelen op het vuur zodat het vocht verdampt en de saus vanzelf dikker wordt.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Vloeiende bloem of vloeibare bloem is een zeer fijne bloem met een korrelige structuur waardoor ze als het ware gaat vloeien wanneer ze in aanraking komt met vloeistoffen zoals melk, water of bouillon. De bloem is ideaal om sauzen te bereiden zonder klonters.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Door direct alle vloeistof toe te voegen aan de roux zonder voldoende roeren, kunnen er klontjes ontstaan in de ragout. Dit komt met name voor wanneer de vloeistof een koudere temperatuur heeft. De bloem lost onvoldoende op in de vloeistof, waardoor de klontjes ontstaan.
Er zijn zetmeelhoudende bindmiddelen (bijvoorbeeld bloem, aardappelmeel en maïsmeel) en niet-zetmeelhoudende bindmiddelen (eieren, gelatine, boter). Zetmeelhoudende bindmiddelen zijn vaak geur-, kleur- en reukloos en hebben als eigenschap op te zwellen en vloeistof te binden zodra deze wordt verhit.
Bloem. Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet.
Bindmiddelen. Als de saus wat dun blijft, kunt u altijd de standaard bindmiddelen als bloem en maizena proberen. Ook aardappelzetmeel is een prima bindmiddel. U kunt deze niet zomaar in de pan doen, maar u moet er eerst een papje van maken voordat u het aan de saus of het stoofgerecht toevoegt.
Soms staat er in een recept "saus tot de helft inkoken". Dan probeer je dus zoveel vloeistof te laten verdampen totdat je de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid over hebt. De duur van het inkoken hangt af van de temperatuur.
Koude boter
Roer ze simpelweg onder de warme saus tot je een mooie binding krijgt. Het resultaat is een prachtig glanzende saus. Bovendien zal de boter de smaak van je saus alleen maar ten goede komen.
Voeg maizena, bloem of allesbinder toe
Pas wel op hoe je de maizena of bloem aan de saus toevoegt, je wilt immers niet dat de boel gaat klonteren. Neem een beetje van de saus en mix het met de maizena tot een gladde saus. Voeg het daarna toe aan de rest van de saus. Zo gaat het niet klonteren.
Zelfrijzende bloem is een combinatie van tarwebloem en een rijsmiddel( bicarbonaat of bakpoeder), deze bloem is geschikt voor cake, wafels, pannenkoeken, biscuit,... Vloeibare bloem is 100% tarwebloem en is geschikt voor het bereiden van sauzen en vloeibaar beslag, zonder klonters!
Vocht toevoegen
Als de saus pas net begint te schiften, kun je hem nog redden door te stoppen met vet toevoegen en in plaats daarvan wat vloeistof toe te voegen. Citroensap, wijn of water bijvoorbeeld, whatever er in je saus zit.
Je kunt een saus makkelijk dunner maken door een scheut water, melk, bouillon of wijn toe te voegen. Het kan nodig zijn om daarna extra smaak toe te voegen. Last van klontjes? Zeef je saus of haal er een staafmixer doorheen.
Is een algemeen woord voor een bindmiddel dat gebruikt wordt om sauzen te binden, sauzen die, na de binding, glanzend en niet mat worden.
Goede vervangers
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Allesbinder wordt gebruikt voor het binden van jus, soepen, sauzen, groentenat en stoofschotels. Het is ook een prima middel om de kaasfondue minder plakkerig te maken. Andere middelen om te binden zijn aardappelzetmeel en maizena.
Agar agar is gemaakt van algen en is in de winkel te vinden in de vorm van poeder, staven en vlokken. Het is ideaal om ijs, jam, soep, pudding en vruchtentaart mee te maken. Het voordeel van dit plantaardige bindmiddel is dat het een sterke bindkracht heeft. Zo zou het twee keer zo goed binden als gelatine.
Maizena bindt niet helder, maar ondoorzichtig. Handig bij romige soepen en sauzen. Allesbinder is iets helderder en minder troebel. Hier kun je dus rekening mee houden als je je gerecht wilt binden.
Maizena is namelijk maismeel waaruit de vetten en eiwitten zijn weggewassen. Zo blijft pure zetmeel over en dat is bij uitstek geschikt om te binden. Maar we maken er ook wel pudding of vla van. De bloem (meel) die we in de keuken gebruiken is vrijwel altijd tarwebloem.
Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel.
Ook als je geen zeef hebt kan je bloem gemakkelijk luchtiger maken, gebruik dan bijvoorbeeld een heel fijn vergiet. Je zal zo niet alle oneffenheden kunnen verwijderen maar je bloem wordt in ieder geval luchtiger. Ook zou je met een garde in een kom bloem kunnen kloppen om het wat luchtiger te krijgen.
Re: probleem met bechamelsaus
Als je het goed wil opwarmen moet je het opwarmen in een pan met een dikke bodem op een laag vuurtje en dan veel roeren, misschien een klein scheutje gekookt water erbij doen.