Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
De sporen kunnen dan ontkiemen en weer actieve cellen worden. Als actieve cellen zal Bacillus Cereus toxinen (gifstoffen) produceren en sommige van deze gifstoffen kunnen erg goed tegen hitte. Bij het weer opwarmen van je maaltijd kunnen deze dus actief blijven, waardoor je er ziek van kunt worden.
Reheated rice syndrome is voedselvergiftiging veroorzaakt door Bacillus cereus, een bacterie die zich verspreidt in onjuist gekoelde zetmelen . Gooi rijst en andere zetmeelrijke voedingsmiddelen weg die langer dan een paar uur op kamertemperatuur hebben gestaan.
Als je restjes lasagne van de vorige dag hebt, kun je deze weer opwarmen. Warm de lasagne bijvoorbeeld opnieuw op in de oven. Opwarmen in een pan is ook mogelijk.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Hoewel een gezondere kapsalon vers gemaakt het lekkerst is, kun je een eventueel restje goed bewaren. Dek de ovenschaal, zonder sla, tomaat en komkommer, goed af en bewaar in de koelkast. De volgende dag verwarm je de oven even voor en warm je het gerecht in ongeveer 8 minuten op.
Heropwarmen: Wanneer je de gebakken kip opnieuw wilt opwarmen, moet je ervoor zorgen dat de interne temperatuur van de kip minstens 75°C bereikt. Dit doodt eventuele bacteriën die tijdens de opslag zouden kunnen zijn gegroeid. Gebruik een voedselthermometer om de temperatuur te controleren.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Ah, zeevruchten, een echte delicatesse. Maar je moet er wel voorzichtig mee zijn. We hebben allemaal al weleens de nare gevolgen ondervonden van een maaltijd met zeevruchten die nét niet vers genoeg was. Als ze net uit de zee komen en vervolgens ingevroren worden, is er geen probleem met het opwarmen.
Of bak boerenkool circa 4 minuten in de koekenpan, op middelhoog vuur. Het gerecht is al gaar: het gaat er dus alleen om dat het lekker warm wordt. Kun je boerenkool weer opwarmen? Ja, boerenkool kun je prima opnieuw opwarmen.
Heb je geen magnetron, dan kun je de bami opbakken en het vlees en de saus in een pannetje verwarmen. In de oven droogt het vermoedelijk wat teveel uit. Natuurlijk kun je ook gewoon alles door elkaar gooien en opbakken. Niet op te hoge temperatuur ; het hoeft eigenlijk alleen maar weer warm te worden.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Als u de gepofte aardappel weer wilt opwarmen, bak je hem in de oven tot hij door en door warm is. Warm dan de vulling en de saus op en maak de gepofte aardappel verder klaar en bruin volgens het recept.
Als je een grote hoeveelheid opnieuw moet opwarmen, kun je dit beter in meerdere porties doen of opnieuw opwarmen in de oven. In de oven: Ideale methode als je veel frieten opnieuw moet opwarmen. Verwarm de oven voor op de maximale temperatuur (230°C).
Als je je afvraagt of je de restjes opnieuw kunt opwarmen, is het antwoord 'Ja!
Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat. De bacterie kan via veel soorten eten voor besmettingen zorgen, maar het gebeurt relatief vaak door gerechten uit Chinees-Indische restaurants.
Béchamelsaus opnieuw opwarmen
Indien nodig kun je de saus opnieuw opwarmen in een steelpannetje op laag vuur: de béchamel wordt dan weer glad en romig wanneer je het met een garde doorroert. Is je saus te dik? Dan kun je nog een beetje melk toevoegen om de saus vloeibaarder te maken.
Opwarmen in de oven
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Een verse lasagne kan ongeveer 2-3 dagen in de koelkast worden bewaard, mits deze goed is afgedekt.