De voordelen van hout De grondstof hout heeft van nature een uitstekende warmte-isolatie. Niet gek dat het daarom een populair bouwmateriaal betreft. Ten opzichte van baksteen, dat veruit het meest gebruikt wordt in de bouw, is het warmte-isolerende vermogen van hout ruim vijf keer groter!
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde.
Een houten woning wordt sneller warm en koelt ook sneller af dan een stenen woning. De snelle opwarming is in de winter een voordeel, maar de warmte kan in de zomer flink oplopen. Daarentegen koelt het huis in de nacht ook weer makkelijk af.
Hout straalt warmte uit en, een groot voordeel, hout heeft een isolerende waarde. Deze waarde wordt uitgedrukt in de R-waarde. Hout houdt lang de warmte vast, en laat het langzaam los.
Hout heeft van nature een uitstekende warmte-isolatie.
Ten opzichte van de traditionele bouw in baksteen is het warmte-isolerende vermogen van hout ruim 5 maal groter. Ten opzichte van betonbouw is dit zelfs meer dan 10 keer! Bij de verwarming van een stenen huis nemen de wanden eerst een groot deel van de warmte op.
Zweden is een land met veel bossen.Zo'n twee derde van het land bestaat uit bos, dus het is geen verrassing dat hout een van de belangrijkste bouwmaterialen is. Hierdoor heeft Zweden tevens een rijke traditie van houtbewerking. Er zijn dus veel bedrijven die ervaring hebben met het bouwen van houten huizen.
De grondstof hout heeft van nature een uitstekende warmte-isolatie. Niet gek dat het daarom een populair bouwmateriaal betreft. Ten opzichte van baksteen, dat veruit het meest gebruikt wordt in de bouw, is het warmte-isolerende vermogen van hout ruim vijf keer groter! Hout isoleert zelfs 10 keer beter dan beton.
Warmte isolatie
Hout heeft een relatief goede isolerende werking. Door de wijze van samenstellen van de verschillende houtlagen heeft NUR-HOLZ de hoogste isolatiewaarde van alle constructieve, statisch belastbare bouwmaterialen. Bouwen met passiefhuis waarden behoort tot de mogelijkheden.
Houten huizen zijn koud, gammel, gehorig, brandgevaarlijk en lelijk. Ze rotten al snel weg, hebben veel onderhoud nodig en gaan minder lang mee dan stenen huizen. Bij de eerste de beste storm waaien ze om en bij een overstroming drijven ze weg. Hout wordt aangetast door schimmel, de boktor en houtworm.
Speksteen is een steensoort die warmte langdurig vasthoudt. Een haard die is opgebouwd met speksteen kan daardoor de warmte van het vuur lang opslaan en blijven afgeven. Je hoeft maar kort te stoken om lange tijd de stralingswarmte van uw speksteenkachel te voelen.
Levensduur tussen 50 en 300 jaar
Afhankelijk van de afwerking, de locatie en het onderhoud van het huis zal een houten woning zeker tussen de 50 en 300 jaar meegaan. Zelfs al zou u de buitenkant van het houten bouwobject geheel onbehandeld laten, dan zal de woning nog zeker tientallen jaren staan.
Spouwmuurisolatie
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op.
Minerale wol: bij het gebruik van glas- of steenwol is het verstandig om minimaal 13 tot 16 centimeter dik te isoleren. Voor een nog beter isolatieresultaat kan je een dikte van 20 centimeter aanhouden.
Welk materiaal isoleert goed tegen de warmte? Steenwol of glaswol wordt vaak als isolatiemateriaal voor thermische isolatie (warmte) gebruikt. Ook op het gebied van geluidsisolatie is dit materiaal aan te bevelen. Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen vanwege de makkelijke toepassing.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Door isolatie van de vloer, stijgt de temperatuur met gemiddeld 2-4 graden waardoor de vloer comfortabeler aanvoelt.
Overisoleren bestaat niet.
Laat u niet misleiden door dergelijke foute geruchten en beweringen. Het is immers daar waar je niet of onvoldoende isoleert dat er zich condensatieproblemen kunnen voordoen. Wegens de grote oppervlakte van een dak treedt hier meer warmteverlies op dan bij muren.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Gebruik isolatiemateriaal van hoge kwaliteit en kies voor materialen met een hoge isolatiewaarde, zoals glaswol, steenwol of polystyreen. Maak gebruik van dubbel glas of HR++ glas voor ramen en deuren om de warmte beter te vasthouden.
De meest stevige en duurzame houtsoort voor buiten is hardhout. Onder hardhout wordt het hout van loofbomen verstaan en het zachtere hout is over het algemeen afkomstig van naaldbomen. Hardhout hoeft niet behandeld te worden, wat het een perfecte houtsoort voor buiten maakt.
Het hout kan in principe goed tegen koude weersomstandigheden. Zeker in het geval van behandelde houtsoorten zoals multiplex of betonplex is de kans op inkrimpen of uitzetten ('werken') miniem. Bij massief houten platen is het wel belangrijk om de plaat te behandelen met lak of verf.
In tegenstelling tot metaal, gaat hout niet werken door de temperatuurverschillen maar door vocht. In de zomer zal hout krimpen en in de winter zal hout gaan uitzetten.
Populieren- en esdoornhout verspreiden een nare geur
Hoewel zowel populieren- als esdoornhout beide goed brandbaar zijn, zijn deze niet geschikt om een haard mee te stoken. Populierenhout verspreidt bij de verbranding een nare stank. Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur.