Omega 6-vetzuren beperken bij artrose Producten die veel Omega 6-vetzuren bevatten zijn zonnebloemolie, margarine, zaden, noten, soja producten, granen etc. Deze voedingsmiddelen zijn echter wel nodig voor de onderhoud van de hersenen, goede werking van hart en bloedvaten en het zenuwstelsel.
Walnoten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten, pistachenoten, paranoten… allemaal hebben ze goede eigenschappen in verband met je gezondheid. Ze hebben een gunstige werking op hart- en bloedvaten, cholesterol en artrose.
Alternatieve behandelingen bij reuma zoals artrose
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Terwijl sommige mensen baat hebben bij de ontstekingsremmende eigenschappen van bepaalde zuivelproducten, zoals gefermenteerde yoghurt, kunnen anderen met een gevoeligheid voor lactose of melkeiwitten een toename van ontstekingsreacties ervaren. Dergelijke reacties kunnen de symptomen van artrose verergeren.
Als je heel veel beweegt met het gewricht, kunnen de klachten erger worden. De klachten kunnen erg wisselen: soms zijn ze een paar weken erger, dan gaat het weer beter. Soms kan de pijn een tijd erger zijn door een ontsteking. Dan kan het gewricht dikker en warmer zijn en meer pijn doen.
Hoewel je wel wat goede vetten nodig hebt, zoals avocado's, olijfolie en noten, kan een dieet met veel omega-6-vetzuren, verzadigd vet en transvetten juist ontstekingen en je algehele gezondheid verergeren . Deze "slechte" vetten vind je vaak in boter, kaas, vlees, gefrituurd voedsel en bewerkt voedsel.
Andere groente- en fruitsoorten die soms aangeraden worden om ontstekingen te bestrijden, zijn citrusvruchten, vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten als vitamine C en E, en tomaten omdat ze lycopeen bevatten, ook een sterke antioxidant.
Glucosamine en artrose
Om het proces van artrose (en dus de afbraak van kraakbeen) af te remmen heeft men extra glucosamine nodig. Inname van glucosamine is aangewezen naast het gebruik van pijnstillers. Inname van glucosamine is aangewezen naast het gebruik van pijnstillers.
Ook bepaalde enzymen helpen het gewrichtsvocht gezond te houden. Die enzymen zitten bijvoorbeeld in ananas, mango, bananen, avocado's, honing en biologische zuivelproducten. Het gewrichtskraakbeen wordt op zijn beurt blij van beweging.
Bij artrose is het belangrijk dat er een evenwicht is tussen rust en activiteit. Voorkom overbelasting door regelmatig van houding en beweging te veranderen. En zorg dat u uw gewrichten niet te zwaar belast, til bijvoorbeeld geen zware voorwerpen.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Het beheersen van pijn bij artrose is essentieel voor de algehele kwaliteit van leven van patiënten. Daarom kan het beschermende effect van cafeïne op gewrichtsziekten een belangrijke rol spelen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met artrose.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Noten en zaden zijn er in kleine verpakkingen, maar kunnen grote voordelen bieden voor mensen met artritis . Veel noten en zaden zijn een goede bron van meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, die het cholesterol verlagen en de risico's op hartziekten verminderen die hoger kunnen zijn bij mensen met bepaalde soorten artritis.
Voorbeelden van ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn vette vis (zalm, makreel), noten, olijfolie, fruit en groenten. Vetzuren zoals omega-3, die voorkomen in vette vis, lijnzaadolie en walnoten, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn bij artrose.
Het eeuwenoude middel colchicine tegen jicht is waarschijnlijk effectief voor patiënten met artrose: het aantal knie- en heupvervangingen vermindert met 30%. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek.
In beweging komen en blijven helpt bij het verminderen van de pijn en het functieverlies door artrose. Zolang je je lichaam met bewegen niet overbelast, is het niet schadelijk voor je gewricht. Laat je adviseren door een fysiotherapeut of een oefentherapeut als je hier vragen over hebt, of onzeker over bent.
Want of glucosamine of kurkuma beter is, hangt af van het specifieke probleem dat u wilt aanpakken, aangezien ze verschillende werkingen en toepassingen hebben. Eigenlijk is het beste wel moeilijk om deze twee met elkaar te vergelijken. U zou ze beter sámen kunnen inzetten voor een bredere werking.
Zo lijkt het dat sommige zuivelproducten, eieren, suiker en vlees de gewrichtspijn bij artrose patiënten zouden verergeren. Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Bij artrose verandert het kraakbeen.
Naast een geweldige bron van proteïne, zijn eieren een natuurlijke bron van vitamine D en sommige zijn verrijkt met omega-3's. Zowel omega-3's als vitamine D hebben een ontstekingsremmend effect . Het consumeren van twee eieren per week als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet wordt aanbevolen voor de meeste volwassenen.
Het volgen van een ontstekingsremmend dieet kan helpen om ontstekingssymptomen van reumatoïde artritis (RA) te verminderen. Voedingsmiddelen die kunnen helpen om ontstekingen te beheersen, zijn onder andere bepaalde soorten fruit, groenten, noten, zaden en zelfs popcorn .
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.