Nitrificerende chemosynthetische bacteriën leven in bodems waar ze ammoniak (NH3) omzetten in nitriet en nitraat dat essentieel is voor de groei van planten en algen.
Nitrificerende bacteriën gedijen goed in meren, beken en rivieren met een hoge toevoer en uitstoot van rioolwater, afvalwater en zoet water vanwege het hoge ammoniakgehalte.
Nitrificering is een door verschillende soorten bacteriën stapsgewijs uitgevoerd biologische proces waarbij het giftige ammoniak in de vijver wordt omgezet in het minder schadelijke nitraat. Deze bacteriën bevinden zich in het biologische filter, maar ook in de vijver zelf en worden nitrificerende bacteriën genoemd.
Gebruik van garnalen- of visvoer
Een van de populairste methoden voor het in de kringloop houden van vissen zonder vis is om een paar dode garnalen te kopen bij de supermarkt, ze in stukken te snijden en ze toe te voegen aan het aquarium. De garnalen vergaan, wat ammoniak produceert om de nitrificerende bacteriën te voeden.
Nitrificerende bacteriën zijn alomtegenwoordig in bodems . Sommige heterotrofe organismen zijn ook in staat tot nitrificatie.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Deze nitrificerende bacteriën consumeren ammoniak en produceren nitriet, wat ook giftig is voor vissen. Andere nitrificerende bacteriën in het biofilter consumeren nitriet en produceren nitraat. Nitraat is niet giftig voor de meeste zoetwatervissen, behalve in hoge concentraties, en kan voldoende worden verminderd door periodieke waterverversingen.
Als de vloeistof in de fles bevriest , worden de nitrificerende bacteriën gedood. Het maakt niet uit welk merk het is – bevriezing doodt de nitrificerende bacteriën. Hoge temperaturen kunnen ook nitrificerende bacteriën doden of beschadigen. Als de fles een dag of zo aan 110°F wordt blootgesteld, kunnen de bacteriën worden gedood.
Dit proces duurt normaal gesproken 2-6 weken. Bij temperaturen onder de 70F duurt het nog langer om een tank te laten cyclen. In vergelijking met andere soorten bacteriën groeien Nitrificerende bacteriën langzaam. Onder optimale omstandigheden duurt het maar liefst 15 uur voordat een kolonie in omvang verdubbelt!
Er zijn heel veel verschillende bacteriesoorten, maar voor de meeste bacteriën zijn de omstandigheden optimaal als de omgeving vochtig en warm is, er een bepaalde zuurgraad (pH) heerst, er voldoende zuurstof is en er voedingsstoffen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld suiker.
Bij infecties aan de urinewegen met nitraatreducerende bacteriën (o.a. E.coli, Proteus, Klebsiella en Aerobacter) wordt nitraat in de urine omgezet in nitriet. Foutief-negatief resultaten kunnen voorkomen bij een verhoogd vitamine C in de urine of bij personen die een (nitraat-arm) dieet volgen.
Blauwalgen zijn cyanobacteriën en leven van licht, koolstofdioxide en in het water opgeloste voedingsstoffen. Blauwalgen waren een van de eerste organismen op aarde die zuurstof produceerden. Veel voedingsstoffen in het water kan een blauwalgenbloei veroorzaken.
Zuurstofgehalte: aerobe bacteriën hebben een zuurstofrijk milieu nodig, anders stoppen ze met groeien en delen; anaerobe bacteriën hebben juist een zuurstofarm milieu nodig. Vochtigheid: de beschikbaarheid van water is voor bacteriën essentieel, met minder water kunnen ze zich minder snel voortplanten.
Nitrificatie is het proces waarbij in een bodem met zuurstof de nitriet- en de nitraatbacteriën ammoniak of ammonium (in stapjes) afbreken tot de voor de plant opneembare anorganische stikstofbron nitraat.
Nitrosomonas-bacteriën zijn dus niet rechtstreeks betrokken bij de stikstofbinding.
Ik heb het eerstgenoemde uitgebreid besproken in eerdere columns over het inregelen van een aquarium (TFH, juni en juli 2005), dus voor de doeleinden van dit artikel volstaat het om te zeggen dat nitrificerende bacteriën in alle wateromgevingen aanwezig lijken te zijn, inclusief nieuwe aquariumopstellingen .
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Gelokaliseerde hoge concentraties ammoniak kunnen nitrificerende bacteriën remmen, zoals met watervrij ammoniaktoepassing.
De groeisnelheid neemt met 75% af bij 46-50° F. Nitrificerende bacteriën sterven bij 32° F (0° C) .
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Om te vermijden dat micro-organismen zich ongeremd vermenigvuldigen, is een goede temperatuurbeheersing noodzakelijk. Alle temperaturen tussen 7°C en 65°C laten de groei van bacteriën toe. Gebruik bijvoorbeeld een thermometer om de temperatuur van koelkast (maximum 7°C) en diepvriezer (-18°C) te controleren.
Gebruik levende aquariumplanten voor het verwijderen van nitraat. Levende waterplanten zijn de nitraatfilters van de natuur en nemen nitraten gemakkelijk op en gebruiken ze als meststof. Plant elk nitraatrijk aquarium vol met snelgroeiende levende planten en ze zullen binnen enkele dagen of weken al het nitraat uit het aquariumwater verwijderen.
Uit Brits onderzoek bleek in 2008 dat op en in een toetsenbord gemiddeld 400 keer meer bacteriën zitten dan op een toiletbril. Volgens de onderzoekers ontstaat zo'n bacteriewalhalla op je toetsenbord omdat er etensresten op terechtkomen wanneer je je lunch achter je computer eet.