Breng behang naadloos aan, papiervisjes kruipen er graag achter; Check regelmatig of boeken en schilderijen geen schade hebben als ze op warme plaatsen staan; Houd de temperatuur van ruimten waar je weinig bent (bijvoorbeeld de zolder) laag, zo voorkom je dat papiervisjes zich makkelijk vermenigvuldigen.
Papiervisjes en zilvervisjes verspreiden zich via naden en kieren door jouw huis. Maak die dan ook goed dicht met kit: zo bespaar je bovendien op je gasverbruik. Boeken, tijdschriften en andere kwetsbare materialen kun je beter niet in een kartonnen doos op zolder zetten, maar in goed afgesloten kunststof boxen.
Papiervisjes kunnen dan weer niet tegen kou. Beneden de 20 graden komen de eitjes niet meer uit (al overleven zij dit mogelijk wel) en beneden de 18 graden kan het papiervisje zich niet meer goed ontwikkelen. Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die weinig gebruikt worden dus laag te houden.
De eitjes worden afgezet op een, voor de nimfen, geschikte voedingsbodem, maar ook wel in naden en kieren. Het wijfje legt de eitjes steeds in hoopjes bij elkaar, in totaal tot ca. 100 stuks.
Zilvervisjes zijn slechts 1 centimeter groot, razendsnel en komen overal in je huis tevoorschijn. De kleine platte insectjes hebben zilveren schubben en grote 'antennes'. Ze komen in bijna elk huis voor, maar hebben een grote voorkeur voor nieuwbouwwoningen.
Bovendien hebben zilvervisjes een hekel aan kou en tocht. Goed ventileren kan dus ook helpen, zeker de slaapkamer als je last hebt van deze insecten in bed. En zorg ervoor dat de temperatuur onder de 22 °C blijft. De beestjes verspreiden zich via naden kieren in de woning.
Ze houden van DROGE, donkere plaatsen en zijn vooral 's nachts actief. Ze kruipen tussen de lakens, op je kussen en in je mond. Hun nesten zitten bij voorkeur op zolder, tussen de wanden.
Citroensap en lavendelolie
Waar veel mensen houden van de frisse geur van citroen en lavendel, vinden zilvervisjes deze geuren maar niets. Daarom is een mengsel van deze geuren ideaal om zilvervisjes buiten de deur te houden.
Vrouwtjes papiervisjes leggen ongeveer honderd eitjes in hun hele leven. Deze eitjes zijn rond, wit en ongeveer 1 millimeter groot, super klein dus. Vaak legt een vrouwtje 3 eitjes per keer. Uit deze eitjes komt een klein papiervisje die nog wit van kleur is.
De oorzaak van zilvervisjes in huis ligt vaak in de luchtvochtigheid. Ze leven namelijk bij een hoge luchtvochtigheid en gaan dood bij een lagere luchtvochtigheid die voor mensen juist prettig is. Door regelmatig te ventileren kun je de overlast beperken.
Zilvervisjes leggen soms wel 20 eitjes per dag. Ze kunnen ongeveer twee á 3 jaar oud worden, wat inhoudt dat ze in hun leven zeer veel jongen kunnen voortbrengen. Vaak is een professionele ongediertebestrijder nodig om zilvervisjes succesvol te bestrijden.
Gebruik een spray tegen papiervisjes
Een spray tegen zilvervisjes kan meestal ook voor papiervisjes worden ingezet. Je spuit het middel in alle naden, kieren en gaten waar mogelijk papiervisjes zitten. Spuit het niet op kleding of voedsel en controleer altijd hoe materialen op het middel reageren.
Ze verschillen in hun voorkeur voor vochtigheid en temperatuur. Zilvervisjes houden vooral van vochtige ruimtes. Papiervisjes houden van een iets drogere plaatsen die voldoende warm zijn. Ook ovenvisjes houden van drogere plaatsen dan zilvervisjes, maar houden van een beduidend hogere temperatuur (32-38°C tot 42°C).
U kunt zilvervisjes ook bestrijden met azijn. U heeft hier wel een spuitfles voor nodig. Maak een mengsel van 50% azijn en 50% water. Doe dit in de fles en schud het goed door elkaar.
Zilvervisjes bijten en steken niet. We kunnen ons wel voorstellen dat ze er niet fris uitzien.
Als u de temperatuur overal in huis onder de 22 graden houdt en goed ventileert, heeft het papiervisje het niet naar zijn zin en plant hij zich minder snel voort. Bij temperaturen onder de 20°C komen de eitjes niet meer uit en onder de 18°C ontwikkelt het papiervisje zich niet goed meer.
Het duurt ongeveer zes weken voor een eitje uitkomt. Vrouwelijke zilvervisjes kunnen gedurende hun hele leven tot wel honderd eitjes leggen.
Wanneer u papiervisjes in uw woning heeft, hoeft u niet bang te zijn dat u gebeten of gestoken wordt. De beestjes doen mensen namelijk geen kwaad. Daarnaast zijn papiervisjes ook niet schadelijk voor uw gezondheid.
Hoe gevaarlijk zijn zilvervisjes in huis? Zilvervisjes in huis zijn niet gevaarlijk voor mensen of dieren, maar ze zijn wel onhygiënisch. Aan hun pootjes kunnen namelijk schimmels en bacteriën kleven. Als die in of nabij je voedsel terechtkomen, dan zou je daar wel eens ziek van kunnen worden.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Zilvervisjes kenmerken zich door hun lange en platte lichaam met een staart. De schubben op het lichaam hebben een zilverachtige glans. Deze insecten kunnen niet vliegen of springen maar wel razendsnel rennen.
Met zilvervisjes spray kunt u zilvervisjes en papiervisjes bestrijden. Met zilvervisjes spray bereikt u ook zilvervisjes die zich verschuilen achter plinten en in kieren en naden.
Zilvervisjes houden van vochtige, warme plekken. Ze voeden zich met granen, meel, broodkruimels en aardappelen, maar hun bijzondere vermogen om cellulose te verteren, zorgt ervoor dat ze ook papier en lijm kunnen eten. Dit is ook de reden dat je ze op iedere plek in huis kunt aantreffen.