Met bijna 600.000 leden is de KNLTB de tweede sportbond van Nederland.
In Nederland gaan meer dan 1 miljoen mensen jaarlijks de baan op, van wie er meer dan 600.000 lid zijn van een van de ongeveer 1.650 KNLTB Tennisverenigingen. Zij willen vooral met plezier kunnen tennissen. En padel wordt steeds populairder in Nederland, met al ruim 75.000 spelers en 300 padellocaties.
De KNLTB hanteert een richtlijn van 50-70 spelers per baan, ongeacht de baansoort. Op verlichte banen kan de richtlijn tot 90 spelers per baan worden opgevoerd. Voor verlichte banen geldt dus een richtlijn met een bandbreedte van 70-90 spelers per baan.
Speelsterkte & Rating
Ons land telt op dit moment al meer dan 75.000 padelspelers (waarvan 25.000 bij verenigingen) en ruim 500 padelbanen op 215 locaties. Elk lid krijgt bij aanmelding een speelsterkte en rating voor padel.
De KNLTB zorgt voor de ontwikkeling van de sport door het organiseren van opleidingen tot tennisleraar en het verzorgen van bijscholingen. Dat betekent voor leden dat zij zeker weten dat zij op een goede manier leren tennissen en zich snel kunnen ontwikkelen in de sport.
Volg onderstaande stappen om je speelsterkte te vinden: Ga naar MijnKNLTB; Wanneer je bent ingelogd verschijnt er automatisch een lichtblauwe melding die jouw nieuwe speelsterkte per 1 januari 2021 weergeeft; Wanneer je niet bent ingelogd typ je jouw naam of bondsnummer in de zoekbalk.
Padel is de snelst groeiende sport ter wereld en dit is vooral in Europa goed terug te zien. In Spanje heeft de sport zelfs tennis van de troon gestoten en is nu op voetbal na de populairste sport.
Padel is technisch minder moeilijk, omdat je bijvoorbeeld al geen complexe bovenhandse service hoeft te spelen, maar een makkelijkere onderhandse service. Daarnaast zijn de slagen veelal vlak met hier en daar rotatie zoals: slice en topspin. Ook hebben de spelers het erover dat padel gezelliger is dan tennis.
Normaal gesproken wordt padel gespeeld met vier spelers verdeeld over twee teams. Het is ook mogelijk om padel 1 tegen 1 te spelen. Een reden om voor padel enkelspel te kiezen is om je techniek te verbeteren.
Nederland telt maar liefst 2 miljoen tennisliefhebbers en 1 miljoen actieve tennissers. Het is onze ambitie om al die mensen nog enthousiaster te maken voor de sport. De KNLTB wil toptennis als aanjager voor tennisbeleving inzetten en daarmee bijdragen aan de groei van tennis in Nederland in alle facetten.
Dankzij een prachtige infrastructuur met meer dan 1.650 tennisverenigingen en 10.000 tennisbanen is er voor iedereen wel een tennisvereniging in de buurt te vinden.
Er passen 2 padelbanen op één tennisbaan: een verdubbeling dus van de inkomsten uit baanhuur. Door de populariteit van de sport zijn de ledenaantallen in korte tijd weer toegenomen.
Van de 40.000 kinderen die meedoen aan de jeugdcompetitie zijn er 20.000 in de leeftijd 8 t/m 12 jaar en 20.000 in de leeftijd 13 t/m 17 jaar. In totaal zijn op 31 mei 2021 85.600 kinderen lid van een tennisvereniging, een stijging van 8,8% ten opzichte van vorig jaar.
“Wij schatten dat Nederland maar zo'n 600 à 700 actieve rolstoeltennissers kent. Dit is een schatting, omdat niet iedere speler bij de KNLTB is aangesloten.
De KNLTB adviseert en ondersteunt besturen van verenigingen op het gebied van verenigingsbeleid, accommodatie en bij juridische geschillen. De bond is verantwoordelijk voor landelijke en regionale competities, toernooien, voor de opleiding van leraren en scheidsrechters.
Padel is een mix tussen squash en tennis en wordt gespeeld op een padelbaan. Een baan met glazen wanden en een metalen omheining. Padel is een sociale sport en is geschikt voor alle leeftijden en niveaus.
Padel geschikt is voor jong en oud. Bij tennisverenigingen die padelbanen aangelegd hebben, zie je dat er een aanwas komt van jonge senioren (18-30). Maar ook veel ouderen spelen padel: je speelt altijd een dubbel, je hoeft minder te lopen (kleiner veld) en hebt minder techniek nodig dan bij tennis.
Daarnaast is padel een aerobe training, waardoor er meer zuurstof in het lichaam verbruikt wordt. Deze trainingsvorm zorgt enerzijds voor een betere conditie en anderzijds voor een versterking van je hart en longen.
Padel is de snelst groeiende sport van Nederland.
Aantal padel spelers in Nederland
Bijna een verdubbeling in 3 jaar tijd. Ter vergelijking, momenteel zijn er zo'n 123.000 mensen lid bij de atletiekunie en 129.000 bij de zwembond. Padel zou dus zomaar deze sporten kunnen inhalen en bij de top 10 grootste sporten van Nederland kunnen komen.
Ook kun je door middel van je rating gedurende het seizoen je eigen voortgang volgen. Je speelsterkte en rating zijn zichtbaar in jouw spelersprofiel op MijnKNLTB of in de ClubApp.
Aan bepaalde competitiesoorten zijn leeftijdscategorieën gekoppeld, zoals 17+, 35+, 50+. Dat betekent dat je pas mag deelnemen aan die competitie als je minimaal die leeftijd hebt. Daarnaast kan erin verschillende samenstellingen worden gespeeld, zoals dames, heren en gemengd (dames en heren).
Hoe worden je rating en speelsterkte vanaf volgend seizoen bepaald? In het nieuwe systeem is het eenvoudig: elke wedstrijd die je speelt, heeft effect op je rating. Bij winst stijgt je rating, bij verlies daalt je rating. Hierbij geldt een boven- en ondergrens, waardoor je niet ineens heel hard kan stijgen of dalen.