Verzamel je belangrijke documentenDenk aan je cv, sollicitatiebrief, de vacature waarop je hebt gesolliciteerd en wellicht een portfolio afhankelijk van de functie. Je kunt ook pen en papier meenemen naar je stagegesprek om aantekeningen te maken. Denk ook aan andere dingen die je wellicht mee wilt nemen.
Een (eerste) stage gesprek duurt meestal tussen de 15 – 35 minuten. Afhankelijk van het aantal kandidaten dat wordt geïnterviewd, kan de interviewer meer tijd nemen om bepaalde vragen te stellen.
Hoe bereid je je voor op een stagegesprek? Je stagegesprek voorbereiden begint met de basics: praktische checks over het wie, wat, waar, wanneer en hoe. Dat wil zeggen: ga na met wie je het gesprek hebt, op welke locatie, op welke dag en tijd en hoe je daar het beste kunt komen.
Wat bespreek je tijdens een kennismakingsgesprek? Tijdens een kennismakingsgesprek bespreek jij de dromen en ambities van jou en de werkgever in kwestie. Jouw gesprekspartner(s) proberen een beeld te vormen van wie jij bent en hoe je werkt net als dat jij dit doet van de organisatie en de mensen die er werken.
De tas. Een strakke, klassieke leren tas helpt je door je sollicitatiegesprek heen. Op een sollicitatiegesprek verschijnen met niets in je handen (of erger nog, met je telefoon in je hand), is serieus geen goed idee. Binnenvallen met je sporttas is net zo kwalijk.
Leg uit waarom je juist die vacature interessant vindt en waarom je denkt dat je goed bij het profiel past. Leg uit wat de raakvlakken zijn tussen jouw werkervaring, opleidingen en/of interesses en de genoemde elementen uit de vacature. Probeer duidelijk te maken waardoor je hart sneller gaat kloppen.
Is jouw antwoord: Ik voel me op dit moment niet gelukkig meer in mijn huidige job.Ik heb geen uitdagingen meer, er is geen sfeer meer tussen de collega's en ga tegen mijn zin werken.Ik hoop dat dat hier beter is.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
Wat zijn valkuilen? Valkuilen zijn eigenschappen waarin je doorslaat. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een valkuil niet een zwak punt of een negatieve eigenschap. Het is eigenlijk een kwaliteit die je te veel inzet.
Er zijn namelijk zaken die je tijdens een sollicitatie niet hoeft te vermelden, zoals dat je eigenlijk een sloddervos bent, een kort lontje hebt of eigenlijk helemaal niet van sporten houdt. Ook een zwangerschap, je eventuele ziekteverleden of een beperking hoef je niet bespreekbaar te maken als je dat niet wil.
De belangrijkste valkuil is teveel aan het woord zijn, te weinig luisteren naar de gesprekspartner, tot zelfs de selecteur in de reden vallen. Door actief te luisteren en zelf ook enige goed voorbereide vragen te stellen, kan de sollicitant in zijn antwoord beter afstemmen op wat de andere partij relevant vindt.
Passende groet. Na de samenvatting sluit je het gesprek af met een passende groet. Bij een normaal gesprek is dat bijvoorbeeld “Dan wens ik u nog een fijne dag”. Heb je net slecht nieuws gebracht, dan sluit je natuurlijk met een andere 'groet' af, bijvoorbeeld “Het spijt me dat we niet meer voor u kunnen betekenen.
Zorg ervoor dat je afsluit met een professionele en beleefde groet. Je gesprekspartner bedanken voor het vrijmaken van tijd is een mooie afsluiter. Combineer dat met het wensen van een fijne dag en een groet. Het is verstandig om de groet niet te informeel te doen, sluit bijvoorbeeld niet af met een “houdoe”.
'Hoogachtend' wordt vaak gebruikt, is neutraal en altijd passend onder een zakelijke brief. Zeker als je solliciteert op een hogere functie bij een werkgever met een formele cultuur, moet je deze groet kiezen. 'Met vriendelijke groet' is wat informeler van toon. Bij veel sollicitatiebrieven is dit een prima keuze.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.