Vergrijzing. De grootste oorzaak van de stijging van het aantal kankergevallen is vergrijzing: er zijn steeds meer ouderen, die steeds ouder worden. Kanker komt nu eenmaal vaker voor op hogere leeftijd, dus het aantal oudere kankerpatiënten neemt de komende tijd fors toe.
Als oudere wil je een behandeling die bij je past
Maar 2 van de 3 mensen met kanker is ouder dan 65. Kanker ontstaat doordat lichaamscellen fout gaan delen. Als we ouder worden kan ons lichaam die fouten steeds minder goed herstellen. Daarom komt kanker vaker voor bij ouderen.
Roken als risicofactor
Vooral darmkanker, melanoom en borstkanker worden in ons land vaak geconstateerd. Daarnaast komen ook kankersoorten waarbij roken een belangrijke risicofactor is relatief veel voor, zoals longkanker, blaaskanker en slokdarmkanker.
Roken en meeroken vormen het grootste risico op kanker. Tabaksproducten en de rook ervan bevatten stoffen die het DNA in lichaamscellen kunnen beschadigen. Beschadigd DNA kan ertoe leiden dat een cel ontspoort en dat kanker ontstaat.
Toch, zo blijkt uit nieuw onderzoek, had in de middeleeuwen tussen de 9 en de 14 procent van de overledenen kanker. Dat is slechts een kwart tot een derde van het huidige cijfer – maar wel tien keer zoveel als eerdere studies uitwezen.
In Bulgarije, Oostenrijk en Roemenië is de incidentie het laagst. In 2020 waren er naar schatting 2,7 miljoen nieuwe gevallen van kanker in de hele EU (569 per 100.000 personen). Het gaat hierbij om alle vormen van kanker, waarbij voor huidkanker alleen de melanomen zijn meegeteld.
Kathy Lindekens stampt Kom op tegen Kanker uit de grond
Ze voelde zich door de dood van haar ouders en door het contact met jonge kankerpatiënten persoonlijk zeer sterk bij het thema betrokken. Met een handvol enthousiaste vrijwilligers zetten zij en haar zus Gerda in mei 1989 een benefietavond op.
Kanker komt in Nederland vaker voor dan in de meeste andere landen van de Europese Unie (EU). In de EU staat Nederland op de derde plaats, alleen in Ierland en Denemarken komt kanker vaker voor. Deze hoge positie wordt vooral veroorzaakt doordat in Nederland veel darmkanker, melanoom en borstkanker voorkomen.
De kans om kanker te krijgen is bij vrouwen het meest gestegen tussen de 65 en 85 jaar.Bij mannen is dat boven de 75 jaar. Daarentegen is de kans om aan kanker te overlijden bij mannen onder de 75 jaar afgenomen, en boven de 75 jaar toegenomen. Bij vrouwen is de kans om te overlijden aan kanker afgenomen tot 65 jaar.
Longkanker is een weinig hoopvolle ziekte. Veruit de dodelijkste kankersoort die er is. Zij eist meer levens dan borstkanker, ook als het alleen om de vrouwelijke slachtoffers gaat.
Het grootste risico op kanker komt door roken en meeroken. Tabaksproducten en de tabaksrook bevatten stoffen die schadelijk zijn voor het DNA in de cellen. Fouten in het DNA kunnen ertoe leiden dat een cel ontspoort en dat er kanker ontstaat.
Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico op de ziekte te verkleinen. Niet roken, je alcoholconsumptie matigen, gezond eten en bewegen, verstandig omgaan met de zon en met (mogelijk) kankerverwekkende stoffen.
Voorbeelden van kankers die via het bloed kunnen uitzaaien en de plaatsen waar de uitzaaiingen meestal voorkomen: borstkanker: botten, lever, longen, huid, hersenen. dikkedarmkanker: lever, buikvlies, longen. longkanker: botten, bijnieren, lever, hersenen, longen.
1 - Kanker is niet 1 ziekte
1 ding is hetzelfde: lichaamscellen die verkeerd delen en groeien. Kanker kan overal in het lichaam ontstaan. Er zijn dan ook heel veel verschillende kankersoorten: bijvoorbeeld borstkanker, darmkanker, botkanker of longkanker.
Wetenschappers hielden het altijd voor onmogelijk dat er zo lang geleden kanker bestond, omdat mensen toentertijd niet werden blootgesteld aan schadelijke, onnatuurlijke, kankerverwekkende stoffen. De man moet enorm geleden hebben aan de ziekte en constant pijn hebben gehad.
Kanker komt vaker voor in Nederland dan in de meeste andere Europese landen. Alleen in Ierland en Denemarken komt de ziekte relatief vaker voor, blijkt uit cijfers die de Europese Commissie uit de verschillende lidstaten liet verzamelen.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Cijfers verschillen per kankersoort
Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%). Maar voor bijvoorbeeld patiënten met long- of alvleesklierkanker is de 5-jaarsoverleving veel slechter: voor longkanker 25% en bij alvleesklierkanker maar 5%.
Proto-oncogenen spelen een rol bij de groei en deling van gezonde cellen. Een mutatie kan van een proto-oncogen een oncogen maken.Het oncogen geeft signalen af waardoor cellen kunnen groeien en delen wanneer dat niet de bedoeling is. Zo kan kanker ontstaan.
Huidkanker meest gediagnosticeerde kankervorm in 2022
De vijf meest voorkomende kankervormen vormen samen 65% van alle nieuwe kankergevallen: Huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom): 23.300. Borstkanker (inclusief borstkanker bij mannen): 15.800. Longkanker: 14.600.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Soms spelen je genen een rol bij het krijgen van kanker. Soms is het gewoon pech. Maar er zijn ook een hoop dingen die je wel kunt doen om je kans op kanker kleiner te maken. Stoppen met roken, veilig de zon in, gezond eten, minder alcohol en genoeg bewegen bijvoorbeeld.
Kan iemand van kanker genezen? Alles hangt af van het type kanker, hoever hij gevorderd is bij de start van de behandeling, het verloop ervan enz. Maar dankzij de vooruitgang van de geneeskunde en de steeds meer doeltreffende behandelingen is ongeveer 60% van het aantal gevallen van kanker te genezen.
Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing is. Van alle volwassen mensen met botkanker is na 5 jaar nog 67% in leven. De 10-jaarsoverleving ligt tussen de 50 en 55%. De overleving bij kinderen is anders.