Je kan zelf jouw bestuursfunctie opzeggen. Dit doe je schriftelijk en stuur je naar de andere bestuurders. Tijdens de vergadering zal hier een besluit over worden genomen.
Als je jouw bestuursfunctie wilt opzeggen moet je dat schriftelijk doen. Een mailtje is ook voldoende. Dit stuur je aan de andere bestuurders. In het bestuur gaan jullie bespreken hoe jullie een nieuw bestuurslid gaan vinden.
Een bestuurder neemt ontslag? Een bestuurder kan zijn mandaat eenzijdig beëindigen, nog voor het mandaat afloopt. Het ontslag is geldig zodra de bestuurder dat meedeelt aan het Bestuur. Aanvaarding van het ontslag door het Bestuur of de algemene vergadering is dus niet vereist.
Ontslag bestuurders
Bestuurders kunnen op elk moment worden ontslagen als dat op de agenda van de algemene vergadering staat. Dat gebeurt met een gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Een reden is niet nodig.
Juridisch is het mogelijk dat een vereniging geen bestuursleden heeft, namelijk indien alle (resterende) bestuursleden ontslagen worden, aftreden, of ontslag nemen. Echter, de wet geeft geen regeling over wat er in dat geval moet gebeuren, en geeft ook niet aan hoe een nieuw bestuur gekozen kan worden.
Wel schrijft de wet voor dat de statuten de wijze van benoeming en ontslag van bestuurders moeten bevatten. In veel statuten is opgenomen dat het bestuur zichzelf benoemt (coöptatie), dat de bestuurders zijn benoemd voor een periode van vier jaar en dat zij één- of tweemaal herbenoembaar zijn.
In principe onbeperkt, er is namelijk geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn. In de praktijk zie je dat bij veel verenigingen een statutaire beperking is opgenomen, waarbij een voorzitter voor een periode van vier jaar benoemd wordt en daarna één of twee keer herkozen kan worden.
Wijzigingen in samenstelling van het bestuursorgaan en van de statuten moeten toegevoegd worden aan het dossier van de vzw bij de griffie van de ondernemingsrechtbank. Die moeten ook gepubliceerd worden in het Staatsblad en de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO).
In de statuten kan van die bepaling worden afgeweken. Dat betekent dat, een penningmeester van een kleine vereniging tegelijkertijd ook voorzitter kan zijn, mits deze mogelijkheid in de statuten is opgenomen. De meest voorkomende combinatie van functies is overigens penningmeester en secretaris.
De aanstelling van een titulair bestuurder vindt plaats door de werkgever. In tegenstelling tot de statutair bestuurder is een titulair bestuurder een natuurlijk persoon en geen rechtspersoon. De titulair bestuurder is alleen een werknemer, dit betekent dat de 'gewone' ontslagregels op hem van toepassing zijn.
Telkens wanneer er beslissingen genomen moeten worden die niet tot de bevoegdheid van het dagelijks bestuur of van de algemene vergadering behoren, moet de raad van bestuur samenkomen.
De eerste statutair bestuurder van een BV wordt benoemd in de akte van oprichting. Latere bestuurders worden in beginsel benoemd door de algemene vergadering. De algemene vergadering neemt daartoe een benoemingsbesluit.
Vaak bepalen de statuten hoe de stichting een bestuurder beloont. Bijvoorbeeld dat een bestuurder geen recht heeft op loon, maar alleen op een onkostenvergoeding en/of vacatiegeld. Vacatiegeld is een vergoeding die bestuursleden ontvangen voor het voorbereiden en bijwonen van vergaderingen.
Er is geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn voor het bestuur van een vereniging. Dat betekent dat een secretaris in principe onbeperkt kan aanblijven.
Een stichting is niet bedoeld om winst mee te maken. Om doelen te bereiken kent de stichting vaak wel een geldstroom. Er zijn inkomsten en uitgaven, zoals donaties, inbreng door de oprichters, inzamelingen, erfenissen, subsidies en fondsen. Daardoor kan een batig saldo ontstaan.
Minimumkapitaal. Er is geen minimumkapitaal vereist om een vzw op te richten. Met de opbrengsten uit haar activiteiten kan de vzw nieuwe projecten financieren om haar belangeloos doel te blijven realiseren. De winsten mogen binnen een vzw niet uitgekeerd worden aan de leden.
Nadelen: Verplichtingen: administratief, fiscaal, boekhoudkundig,… Een VZW vergt een tijdsinvestering. Een VZW oprichten én onderhouden kost geld (bv.
Dit uitte zich in de wettelijke definitie van de vzw: De vereniging zonder winstoogmerk is die, welke niet nijverheids- of handelszaken drijft en welke niet tracht een stoffelijk voordeel aan haar leden te verschaffen. Een vzw mag dus geen economische activiteiten voeren.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Geachte mevrouw Hoekstra, Verwijzend naar ons gesprek d.d. [datum gesprek], wil ik met deze brief officieel mijn arbeidsovereenkomst als [functie titel] bij [naam bedrijf] beëindigen. Ik wil u bedanken voor de fijne samenwerking en de vele leerkansen die u mij geboden heeft.
Taken burgemeesters
De gemeenteraad bepaalt waar het bestuur zich op hoofdlijnen mee bezighoudt. En controleert het college van burgemeester en wethouders (college van B&W). De raad bestaat uit gekozen volksvertegenwoordigers. Het college van B&W bestuurt de gemeente; de burgemeester is voorzitter van het college.
Een dagelijks bestuur is niet verplicht
Het bestuursorgaan kan dan de nodige dagelijks bestuurders benoemen. De benoeming van de dagelijks bestuurders moet worden bekendgemaakt op dezelfde manier als de benoeming van bestuurders.
In een vereniging zijn de leden de baas. Het hoogste orgaan van de vereniging is de Algemene Ledenvergadering. De ALV neemt alle belangrijke besluiten: wie gaat er in het bestuur, wat is de begroting, welke regels hanteren we onder elkaar? De ALV vergadert ieder voorjaar en soms in het najaar.