Toen de Britten Ierland veroverden, werd deze naam verbasterd van fuisce tot whiskey. Het waren waarschijnlijk Ierse missionarissen die op hun beurt de distillatietechniek in Schotland introduceerden. Er kan in ieder geval met zekerheid gezegd worden dat er in Schotland sinds 1494 whisky geproduceerd wordt.
Volgens de wet moet de whisky minimaal drie jaar rijpen op eikenhouten vaten. De bekende whiskymerken worden echter vaak veel langer dan drie jaar gerijpt. De duurdere merken zijn vaak twaalf jaar of ouder. Ierse whiskey rijpt minimaal vijf jaar.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Ook zijn er een aantal minimum 'leeftijden', zo moeten alle Ierse, Japanse, Canadese en Schotse whiskey's ten minste drie jaar in eiken vaten rijpen. Bourbon daarentegen heeft geen minimum leeftijd en mag meteen al zo worden genoemd, al moet bourbon-whisky wél minimaal twee jaar in eikenhouten vaten hebben gerijpt.
Whisky (Schots/Canadees) of whiskey (Iers/Amerikaans) is een sterkedrank die is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten.
De Japanse Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 is volgens de World Whisky Bible de beste whisky ter wereld. Expert Jim Murray omschreef de whisky als een drank "van bijna ongelofelijke genialiteit", en kende de single malt prompt een score van 97,5 op 100 toe.
IJs maakt whisky simpelweg kouder. Het is dus een makkelijke manier om een verfrissend drankje te maken. Tegelijkertijd sluit de lagere temperatuur de aroma's in en onderdrukt het de alcoholsmaak. Met een koudere whisky haal je de scherpe randjes er dus vanaf en voorkom je een branderige keel.
Houdbaarheid van whisky na openen
Over de houdbaarheid van een geopende fles whisky verschillen de meningen. De een beweert dat een geopende fles whisky gemiddeld 3 jaar houdbaar is, de ander adviseert om een fles niet langer dan 1,5 jaar geopend in de kast te laten staan.
Een van de meest besproken onderwerpen is toch echt wel, doe je ijs of water in je whisky? Of drink je het toch gewoon neat. Een kenner deelde het volgende met ons: wanneer je voor het eerst whisky proeft, drink het dan neat.
Beide spellingen zijn juist. Whisky is in het Nederlands de standaardvorm. Kenners gebruiken voor bepaalde soorten de schrijfwijze whiskey. In Schotland en de meeste andere whiskyproducerende landen is de spelling whisky gebruikelijk.
Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat 'zwaar drinken' acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet.
Laat de whiskey rondgaan in je mond en merk op hoe de whiskey proeft aan de voorkant van je gehemelte, onder de tong en uiteindelijk naar achterkant van je gehemelte voordat je de whiskey doorslikt. Adem diep in en uit om de volle smaak en aroma's naar voren te laten komen.
Echte mannen drinken Whisky. Deze populaire mannendrank creëert een gevoel van klasse en luxe en gaat gehuld in een haast romantische sfeer. Het is een drank met karakter, een veelzijdig karakter.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Leeftijd
Ook kan het jaartal waarin deze is gedistilleerd en gebotteld worden aangegeven. Op bovenstaand etiket is te zien dat de whisky 15 jaar heeft gerijpt, is gedistilleerd in 1995 en gebotteld in 2010. Hoe ouder een whisky hoe beter vaak de kwaliteit en hoe hoger de prijs.
Drink je de whiskey puur, ook wel 'whiskey neat' genoemd, dan wordt een klein glas aanbevolen. Bij voorkeur met een zware bodem. Dit glas is ook nog wel prima als je slechts 1 of 2 ijsklontjes door de whiskey doet, of als je de whiskey een klein beetje met water verdund.
Je zou kunnen stellen dat het Glencairn glas het fijnste glas is om whisky uit te drinken. Het is mooi gevormd en geeft een perfecte geur en smaak beleving. Niet voor niets wordt het door velen aanbevolen. Welk glas je moet kiezen ligt natuurlijk ook aan je eigen smaak en hoe je whisky wilt beleven.
Probeer whisky op een plek te bewaren waar de temperatuur tussen de 15 en 20° C blijft. Het koelen van je whisky of het bewaren in de vriezer kan geen kwaad, maar whisky is minder smaakvol en aromatisch als het koud is.
Zeldzame flessen whisky vormen de beste investering. Het gaat dan bijvoorbeeld om gelimiteerde versies of whisky's van inmiddels opgeheven distilleerderijen. Als u de flessen heeft aangeschaft, moet u geduld opbrengen. Hoe ouder de whisky is, hoe meer rendement deze kan opleveren.
Zeker. Een standaardglas alcohol leidt tot ongeveer 0,2 promille bij mannen en 0,3 promille bij vrouwen. In horeca-gelegenheden is elk glas alcohol in principe even sterk. Dus 1 glas whisky is afgestemd om dezelfde hoeveelheid alcohol te bevatten als 1 glas bier of 1 glas wijn.
Vanwege verschillende alcoholpercentages van de dranken kent elke dranksoort een eigen standaardglas. Voor bier is dat 250 ml en een standaardglas whisky is 35 ml. Wijn schenk je in een standaardglas van 100 ml.