De beste koffiebonen van 2023 zijn de Brazil Santos koffiebonen uit Brazilië. Deze hebben verschillende koffiebranders in Nederland met succes gebrand. What is this? Het is een topklasse koffieboon van de plantage Fazenda Sao Francisco da Bela Vista in Carmo de Minas (1100 meter hoogte).
De arabica koffieboon is vrij rond, mild een tikje zoetig van smaak. De robusta boon is steviger, sterker van smaak en heeft iets meer bitterheid. 'Robuust' van smaak zou je kunnen zeggen. Wil je dus een pittige, stevige kop koffie dan zijn de lekkerste koffiebonen de bonen bestaande uit een blend van arabica-robusta.
De koffie van Albert Heijn is in de prijzen gevallen. Perla regular en biologisch én AH Basic pads zijn door de consumentenbond als beste getest. AH Basic kwam bovendien ook nog eens als beste koop uit de bus.
Daarom bevat de koffieboon meer cafeïne (wat voor de bittere smaak in koffie zorgt) om beter bestand te zijn tegen deze natuurlijke vijanden. Kies daarom altijd voor 100% Arabica koffiebonen om (bijna) zeker te zijn dat je geen bittere koffie koopt.
In principe zijn alle bonen geschikt voor een koffiemachine. Het grootste verschil zit in de smaak van de koffie. Arabica is iets gevarieerder van smaak en Robusta is voornamelijk bitter. Een middel tot donkere koffieboon is beter geschikt voor een espressomachine, omdat deze uiteindelijk minder zuur wordt.
Uit een test van EditieNL blijkt dat experts de goedkope bonen van de Lidl het best beoordelen. Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk.
Arabica bonen hebben een verfijnde smaak en bevatten ongeveer half zoveel cafeïne als Robusta bonen. Het lagere cafeïnegehalte zorgt voor de subtiele en genuanceerde smaak. Robusta bonen bevatten dus meer cafeïne en zijn daardoor perfect voor espressoblends met een extra kick.
Smaak van Arabica en Robusta
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.
Arabica vs robusta
Arabica is goed voor zo'n 60 procent van de koffie die wereldwijd wordt verkocht, robusta ongeveer 40 procent. Overigens wordt voor horecakoffie vaak een blend gemaakt van arabicabonen uit verschillende herkomstlanden, soms aangevuld met een beetje robusta voor een stevige body en mooie cremalaag.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
De winnaar van de beste boon-bokaal is toch wel de sperzieboon. Ja echt, het klassieke boontjes heeft het allemaal. Vezels, proteïne, weinig calorieën en veel, heel veel voedingsstoffen. Met honderd gram op je bord heb je zo'n acht procent van je dagelijkse behoefte aan mineralen en vitaminen al binnen.
Wilt u een relatief goede kwaliteit koffie, reken dan op zo'n 15,50 euro de kilo. De Medium en Dark Roast koffiebonen van Douwe Egberts zijn hier bijvoorbeeld een goed product. Als we ervan uit gaan dat je met een kilo 130 kopjes koffie zet dan zitten we gemiddeld op zo'n 12 cent per kopje.
Kopi Luwak is de duurste koffie ter wereld. Deze uit Indonesië afkomstige koffie (kopi) kost tussen de € 90,- en € 450,- per 500 gram en wordt daarom ook wel de kaviaar onder de koffiesoorten genoemd.
De enige echte Aroma Rood, al jaren zorgvuldig samengesteld uit Arabica en Robusta bonen. Gebrand op medium brandhoogte. Dit geeft de kenmerkende ronde en evenwichtige smaak aan de Aroma Rood koffiebonen.
Er bestaan hoge kwaliteit Robusta bonen die smaakvoller zijn dan sommige Arabica bonen, maar Arabica bonen zijn over het algemeen wel favoriet in smaak. Arabica koffiebonen zijn duurder dan de Robusta variant. Ook dit komt niet per se door kwaliteit, ook al speelt dit wel een rol.
Als het op smaak aankomt, is Arabica de beste boon. Aan de andere kant, als je een hoger cafeïnegehalte wilt, is Robusta de betere keuze. De unieke koffiesmaak wordt mede bepaald door de mate van branding en de versheid.
Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Het begint allemaal rond de evenaar.In dit subtropisch gebied groeit onze groene koffie op de koffieplantages van onze boeren. HEMA werkt met Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboeren. Dit keurmerk staat voor bescherming van het milieu en/of regenwoud en het verbeteren van het welzijn van boeren.
Hoe ontstaan vette koffiebonen? Iedere koffieboon bevat oliën, maar de ene koffieboon meer dan een andere koffieboon. Zo bevatten Arabica koffiebonen minder oliën dan Robusta koffiebonen.