Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Bewaar het water op een donkere, koele plek. Zo krijgen algen en bacteriën geen kans en kun je het water tot wel zes maanden lang bewaren. De stelregel is dan ook om je drinkwatervoorraad elke zes maanden te verversen.
Zo houd je je water het langst goed
Daarnaast is het belangrijk om je fles met water niet in direct zonlicht te leggen, de warmte van het zonlicht zorgt ervoor dat bacteriën sneller groeien. Ook je water in een fles van roestvast staal (RVS) of glas bewaren, zorgt ervoor dat je water langer houdbaar is.
Ja, ook wanneer een flesje water volgens het etiket niet langer houdbaar is, kun je het veilig drinken.
Houdbaarheid van het water is ongeveer 1 jaar alleen is dat ook afhankelijk van de toepassing. Als het product gebruikt word in een omgeving waarin de geleidbaarheid van het water een belangrijke rol speelt is het water na 1 jaar niet meer bruikbaar.
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen. Tap de tank af en vul deze opnieuw met schoon en vers drinkwater.
Als het (lekker) warm is, is het fijn om water mee te nemen voor onderweg, of te bewaren in de koelkast om koud te kunnen drinken. Water uit de kraan kan je in een schone glazen fles of kan (met deksel) in de koelkast wel een week bewaren.
Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt. Ook door toiletten door te spoelen en douches te laten doorlopen, ververst u het water in de leiding. Maakt u daar gelijk schoon, dan hoeft doorspoelen geen verspilling te zijn. Vergeet ook de buitenkraan en tuinslang niet.
Als een glas water al dagen op je nachtkastje staat, kun je het dan nog drinken? Of krijgen micro-organismen de overhand? Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken.
Hoelang kun je jouw Dopper gebruiken? Als je jouw Dopper op de juiste manier verzorgt, kun je hem oneindig lang gebruiken. Maak hem iedere dag schoon om bacteriën geen kans te geven zich te vermenigvuldigen en schimmelvorming te voorkomen.
De eerste waterleidingen in Nederland ontstonden op particulier initiatief. Het eerste tappunt werd gerealiseerd in 1851 bij de Haarlemmerpoort in Amsterdam. Eigenaar was de Amsterdamse Duinwater Maatschappij, het eerste drinkwaterbedrijf in Nederland. Het water kwam via 20 kilometer lange buizen uit de duinen.
Het pure water van SPA® Reine is beschermd tegen licht en lucht, waardoor het risico op bacteriële besmettingen wordt vermeden. Je kan het water dus gerust tot 4 weken na opening drinken.
Wanneer water stilstaat, wordt er door microbiële processen een slijmlaag, de zogenaamde biofilm, in het leidingnet gevormd. Dit zorgt voor ideale levensomstandigheden voor waterbacteriën en ziektekiemen, zoals pseudomonas aeruginosa en legionella.
Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Zo blijft het water langer goed op een koele plek, bijvoorbeeld de koelkast. In de zon bederft het sneller. Ook blijft het langer goed in een roestvrijstalen of glazen fles, vooral eentje waar nog niet eerder uit is gedronken. Daarnaast zorgt afwasmiddel ervoor dat er meer bacteriën in het water komt.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Na het aanmaken is het enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Warm water in je camper gebruiken? In de meeste gevallen kan dat gewoon. Veel campers met een ingebouwde schoonwatertank zijn namelijk voorzien van een boiler. Ideaal voor als wilt afwassen in de camper of zodat je lekker kunt douchen.
Hoewel het uit voorzorg afgeraden wordt om het water uit de tank te drinken, is het toch heel belangrijk dat je niet alleen het water regelmatig ververst, maar ook de tank en waterleiding goed schoonmaakt. Zo voorkom je allerlei nare bacteriën.
Gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel voor afvalwatertanks of los wat Biotex op in water en vul dat mengsel in een laagje water in de grijswatertank. Ga een stuk rijden, een nachtje ergens staan en laat daarna de tank leeglopen op een speciale stortput. Je zult zien dat de tank er flink van opknapt.
De belangrijkste reden is bureaucratie: water is een voedingsmiddel dat geconsumeerd wordt en is als dusdanig onderworpen aan de wettelijke regeling met betrekking tot vervaldata op consumeerbare producten. Daarnaast biedt een vervaldatum op flessenwater ook een zekere bescherming voor de fabrikant.
'Water bevat namelijk geen stoffen waardoor het uit zichzelf gaat bederven. Pas als het in aanraking komt met organisch materiaal, zoals speeksel, kunnen bacteriën ontstaan, waardoor het kan bederven.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.