De prijs van vanille is de laatste jaren sterk opgelopen. Inmiddels kost een stokje van 2 gram bij de supermarkt 3 euro. Per kilo komt dat neer op 1500 euro. Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod.
Voor 1 kilogram vanille -het echte spul, niet het synthetische- betaal je dezer dagen 600 Amerikaanse dollar (ongeveer 550 euro) en meer. Daarmee is het zelfs duurder dan een kilogram zilver.
Goede vanillestokjes koop je bijvoorbeeld bij de toko, speciaalzaken of online.
Bij de plus verkopen ze vanillestokjes van Silvo. Het zijn niet echt mooie peulen, maar ze zijn nog redelijk soepel en hebben een redelijk aroma. Prijs: € 1,99 per gram.
Wij hebben in ons assortiment alleen maar Premium Bourbon vanillestokjes. Vanille wordt in verschillende delen van de wereld verbouwd. Echter de hoogste kwaliteit is afkomstig uit Réunion, een eiland in Madagaskar dat vroeger Bourbon heette.
Een goede en raadzame manier van bewaren is om de stokjes in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats te bewaren, luchtdicht is niet per se vacuüm, maar bijvoorbeeld een dichtgeritst plastic zakje. Als u het op deze manier bewaart, kunnen uw vanillestokjes tot 1 jaar goed blijven.
Als u verse vanillestokjes gebruikt, komt één vanillestokje overeen met ongeveer 1 à 2 theelepels vanille-extract. Om vanille-extract te vervangen door vanillepoeder, heb je ongeveer twee gram poeder nodig ter vervanging van twee theelepels essence.
Vanille is een tropische, klimmende orchidee die in landen van oorsprong tot wel 15 meter hoog kan worden. De teelt van vanille is ook mogelijk in ons klimaat, maar dan wel in goed verwarmde kassen of binnenshuis.
Hoe gebruik ik vanille
Een vanillestokje kun je gebruiken door: het stokje in een warme vloeistof te laten trekken en zo de vloeistof (bv melk/room) te infuseren met het vanille aroma of. het vanillestokje in de lengte te halveren, het merg er voorzichtig uit te schrapen met een mes en dit merg gebruiken als smaakmaker ...
De vanille-orchidee (Vanilla planifolia) levert de specerij vanille(stokjes), die niet alleen wordt verwerkt in levensmiddelen, maar ook in onder andere tabak en parfum (het is een afrodisiacum). De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, hoewel die nu bijna overal tussen de keerkringen wordt gekweekt.
De vanillebonen zijn zeer rijk aan merg en vanilline, de stof die voor de kenmerkende vanille geur en smaak zorgt. Hierdoor is deze vanille onder andere uitermate geschikt voor gebruik in desserts. 1 stokje weegt ongeveer 3 a 3.5 gram.
Wat is vanille? Vanille is het smaakvolle, aromatische merg van behandelde bonen van de vanille-orchidee. De bonen, ook wel peulen genoemd, worden onrijp geplukt, vochtig verhit en daarna langzaam gedroogd.
De vanilleorchidee (Vanilla planifolia) komt oorspronkelijk uit Mexico, maar tegenwoordig wordt vanille ook in andere tropische landen gekweekt, zoals Madagaskar, het belangrijkste exportland van vanille.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Van oudsher is vanille-extract zelfs een middel om ziektekiemen aan te pakken. Naast antioxidanten en antibacteriële stoffen bevat vanille-extract ontstekingsremmende stoffen. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid, want ontstekingen liggen aan de basis van veel ziekten.
Vanillestokjes zijn de gefermenteerde zaadvaatjes van de vanilleplant. Zodra de peulen zijn geoogst, nog groen, begint het droogproces - dit is wat het natuurlijke vanille-aroma vrijgeeft. Het vruchtvlees (de zaden) in de vanillestokjes is vlezig en heeft een zachte, ronde smaak.
In de bron staat het volgende: Variatie op vanillestokje: 1 tl vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker (gebruik dan iets minder griessuiker). Je kan het dus gewoon gebruiken ter vervanging.
Vanillestokjes kunt u ook vaker dan één keer gebruiken. Wanneer u bijvoorbeeld vanillestokjes laat meekoken in een gerecht, kunt u deze na gebruik afspoelen en laten drogen om op een later tijdstip opnieuw te gebruiken.
Laat het gebruikte vanillestokje drogen en mix het fijn in een koffiemolen of een kleine mixer. De vermalen stokjes kun je zo als smaakmaker verwerken in allerlei gerechten. Lege vanillestokjes kun je ook meekoken mee in stoofpotjes, pudding of confituur om er nog het allerlaatste beetje smaak uit te halen.
Het kan tot 3 jaar na het aanplanten duren vooraleer de eerste bloemen op de vanille-orchidee verschijnen. De vanille-orchidee is een klimplant die tot wel 15 meter lang kan groeien met vingerdikke vlezige stengels.
Vanille wordt gemaakt van de vruchten van de vanille-orchidee. Een tropische klimplant uit Mexico die gehouden kan worden in een verwarmde kas. De vanille-orchidee is een tot 15 meter grote klimplant uit Mexico met vlezige stengels en luchtwortels als ranken.
Vanille is afkomstig van een orchidee, een tropische slingerplant met bleekgele eendagsbloemetjes waaruit na de bevruchting sperzieboonachtige, sappige groene peulen groeien. Oorspronkelijk groeide deze orchidee alleen in zuidelijk Mexico en omstreken waar een inheemse kleine bij voor de natuurlijke bevruchting zorgde.
Drie à vier theelepels zijn voldoende voor 500 g of 500 ml te aromatiseren product.
De lettercombinatie -ille in vanille kan op verschillende manieren worden uitgesproken: als [iejə], als [ilə] of [ielə], en als [ieljə]. De uitspraak met [j] is in het hele taalgebied gangbaar. In België komt daarnaast ook de uitspraak met [l] voor, in Nederland die met [lj].
Een zakje vanillesuiker is eigenlijk niets anders dan een zakje met gewone (kristal)suiker en een beetje vanille-aroma. Wat betreft calorieën en gezondheid is het dus niet slechter of beter dan gewone suiker. Je kunt vanillesuiker trouwens ook gemakkelijk zelf maken.