Zomerappelen (zoals de Benoni, Discovery en Lena) en herfstappelen (o.a. Delcorf, Red Devil en Cevaal) kan je het beste kopen bij de teler of een goede groenteboer. Van de bewaarappelen (zoals Elstar, Jonagold, Kanzi, Jonagored, Golden Delicious) mag je verwachten dat ze tot eind december allemaal lekker zijn.
De Gala is de zoetste appel die er maar is. Het vruchtvlees is stevig en lekker sappig, de smaak is dus intens zoet.
Fuji is lekker sappig, heeft een rijke honingzoete smaak en een stevige beet. Deze handappel kan je wel goed verwerken in een taart of ander lekkers. Omdat de appels zo zoet zijn hoef je minder suiker toe te voegen.
Jonagold
De meest gegeten appel in België is de Jonagold. Deze grote, rode, stevige appel staat gekend om zijn zeer sappige vruchtvlees en zoetzure smaak. Deze appelsoort kan je ook lang bewaren.
Rood gezonder dan groen
Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Het is een appel met een gelijkmatige vorm. Hij heeft een heldere geelgroene schil met een oranjerode blos. Het vruchtvlees is stevig, lichtgeel van kleur en heerlijk sappig. De appel smaakt friszoet en heeft een verfijnd aroma.
Het is een sappige, knapperige appel met roomwit vruchtvlees. Zijn aroma en smaak: fris en heerlijk zoet. De meeste Elstar appels zijn groengeel met een helderrode blos.
Het beste kun je gaan voor een zachte appel, die makkelijk uit elkaar valt tijdens het koken. Kies bijvoorbeeld de Goudreinet of de Elstar. Zorg dat je een zoetige appel gebruikt en geen zure.
Zoetzure appels zijn het beste voor appelbeignets. Mooie appels voor appelbeignets zijn Elstar, Jonagold of Cox-Orange. De goudrenet is minder geschikt, omdat het een 'moesappel' is. Deze bevat veel vocht en dat zorgt voor een zompige boel – en gespetter.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
Granny Smith
De appel onderscheidt zich van anderen door zijn zure smaak. Het vruchtvlees van de Granny Smith wordt daarnaast minder snel bruin dan bij andere soorten.
PinKids® appels zijn perfect aangepast aan de energiebehoefte van kinderen en voorzien het lichaam van diverse vitaminen en mineralen. Het buitenste gedeelte van de appelpulp bevat veel vitamines. De schil bevat 4 tot 5 keer meer van deze vitamine dan de rest van de vrucht.
Elstar; Sappig, zoetzure smaak, appelschijfjes bij appeltaart, niet zo bakvast (niet te lang bakken) Granny Smit; Sappig, friszure smaak, het meest geschikt voor appelgebak. Cox; Hard, krakend en sappig, mild zurige smaak, uitgesproken aroma.
Fuji appels zijn ontstaan als een kruising tussen de Red Delicious en de Ralls Genet appel. Fuji appels komen uit Japan maar worden ook geteeld in Japan, China, Zuid-Europa en Australië.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
Het is goed voor je om fruit te eten, dus ook met het eten van een appel ben je gezond bezig! Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, ze bevatten daarentegen wel veel vezels en kalium. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk.
De drie populairste Nederlandse appelsoorten zijn Elstar, Goudreinet en Jonagold. De Elstar is een geelgroene, stevige appel met een rode blos en zoetzure smaak. Het dankt zijn naam aan de geestelijke vader, Arie Schaap uit Elst ('Elst-Ar'). De Goudreinet is een stevige, zure appel met een gele en rode (doffe) kleur.
De Kanzi appel is een knapperige appel met een zoetzure smaak.
Waar komt de Granny Smith vandaan:
De Granny Smith is ontdekt in Australië en groeit nu over heel de wereld. De appel wordt voornamelijk gekweekt in Frankrijk, Spanje, Italië, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Kanzi is net als Junami een clubras.De naam betekent 'verborgen schat' in het Swahili. Het is een kruising tussen de bekende appelsoorten Braeburn en Gala.
Jonagold (Malus domestica 'Jonagold') is een appelras. Het is ontstaan door een kruising van de 'Golden Delicous' en de 'Jonathan'. Het ras ontstond in de Verenigde Staten en is in Europa geïntroduceerd eind jaren 60 van de 20e eeuw, via Jef De Coster (1930-2010) (Zuurbemde, België).