De lettersierschildpad is een schildpad uit de familie moerasschildpadden. De soort op zich is niet zo bekend, maar de ondersoorten waren erg populair in de dierenhandel. Ze zijn daardoor over een groot aantal delen van de wereld verspreid omdat veel exemplaren in de natuur zijn gedumpt of ontsnapt.
Houd hier dus rekening mee en zorg dat je goed voorbereid bent. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een waterschildpad in huis gemiddeld 30 tot 40 jaar oud wordt en je dus echt bereid moet zijn een groot deel van je leven dagelijks met liefde jouw waterschildpad te verzorgen.
De kleur van het schild verandert dan naar bruin en wordt uiteindelijk bijna zwart. Roodwang-, geelwang- en geelbuikschildpadden kunnen bij een goede verzorging een leeftijd van 30 tot 40 jaar bereiken. Vaak halen ze dit echter niet, bijvoorbeeld vanwege verkeerde huisvesting of voeding.
Je telt de ringen op de schubben om de leeftijd te helpen bepalen. De schubben zijn de vakjes op het schild van de schildpad. Onthoud dat deze methode je slechts een zeer ruwe schatting geeft, omdat de ringen zich vaak ontwikkelen in periodes waarin de schildpad zeer veel of zeer weinig voedsel had.
Nee, schildpadden kunnen absoluut niet buiten blijven leven. Dit komt omdat schildpadden niet in onze Nederlandse natuur voorkomen. Onze winters zijn veel te lang en te wisselvallig, ook zijn onze zomers veel te kort en natuurlijk ook weer veel te wisselvallig.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Alle waterschildpadden slapen op de bodem van het water behalve de bosbeekschildpad, die wilt nog wel eens net als een landschildpad in een hol in de grond overwinteren. Dus in principe heeft u niet veel omkijken naar een waterschildpad in rust.
Antwoord. Ja, waterschildpadden kunnen verdrinken, want ze ademen door longen, net als wij. Vissen hebben kieuwen, en kunnen dus onder water ademen, waterschildpadden kunnen dat niet. Maar ze kunnen heel goed zwemmen, en lang hun adem onder water inhouden, dus ze verdrinken bijna nooit!
Een winterslaap die buiten wordt gehouden loopt meestal van midden oktober tot eind april. Binnen kan de winterslaap korter gehouden worden (begin november- begin maart). Wanneer de schildpad actiever wordt in de lente moet hij gebaad worden in lauw water. Hij moet beginnen eten binnen de 2 weken.
Het gehoor
Schildpadden hebben een slecht gehoor, omdat ze aan de buitenkant geen oren hebben. Er zit gewoon een laagje huid over hun trommelvlies. Trillingen gaan via de achterpoten en het schild naar het oor. Hierdoor kunnen ze wel andere dieren, bijvoorbeeld vijanden of soortgenoten, aan horen komen.
Eten doen ze allemaal, de schildpadden uit het gematigd klimaat (en dat zijn echt niet zoveel soorten) kunnen een aantal maanden (ongeveer 6) zonder eten en drinken als ze in winterslaap gaan, voorwaarde is dan wel dat ze op een koude droge plek liggen.
De paring van waterbewonende schildpadden vindt plaats in het water, strikt landbewonende soorten paren op het land. Bij de paring van landbewonende schildpadden gaat het mannetje op de achterpoten staan en hijst zich met de voorpoten gedeeltelijk op het vrouwtje.
Stemt het vrouwtje toe in de paring en stopt ze met zwemmen dan zinken de dieren naar de bodem. Het mannetje beklimt het schild van het vrouwtje en houdt dit met alle vier de poten vast. Hierbij bijt hij het vrouwtje soms in de nek.
Meerdere mannetjes zonder vrouwtjes erbij zullen vaak ruzie krijgen en elkaar verwonden, waardoor ze uiteindelijk gescheiden moeten worden. Een schildpad kan prima alleen leven en heeft niet perse een partner nodig.
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
Lekkernijen zijn bijvoorbeeld andijvie, brandnetels, gras, paardenbloem, witloof, weegbree en spinazie. Waterschildpadden daarentegen zijn alleseters en zullen zowel dierlijk voedsel (wormen, garnalen, insecten en zelfs rauwe biefstuk) als waterplanten en groenten naar binnen werken.
Verzuring binnen het watermilieu van waterschildpadden is redelijk snel aan de orde, dit komt omdat urine en uitwerpselen verzurende elementen bevatten. Een gemiddeld verblijf van een schildpad kan binnen een week alweer gaan stinken en een vervuilt beeld geven.
Gewenning leren ze wel , maar echt tam maken is niets voor een schildpad. gileman: geen enkel dier is tam te maken. elk 'tam' dier kan opeens bijten/aanvallen.
Wat kunt u zoal aan uw schildpadden geven als voedseldieren; Krekels, guppen, muizen (pinky), meelwormen, waterslakken, wasmotten, sprinkhanen, moriowormen, spiering, regenwormen, vliegen, vlokreeftjes, zijderupsen, garnalen, voorntjes, slakken, pissebedden en muggenlarven.
Het dier bewoog zich dan weer naar links en dan weer naar rechts . Door deze beweging onstond er een kuiltje onder het schild waardoor het dier kan kantelen. Met zijn kop drukt het dier zich omhoog en met de juiste beweging van de poten kan het dier zich kantelen.
Een schildpad is niet warmbloedig en kan de eieren niet warm houden, maar het zand wel. Het zand heeft namelijk de warmte van de zon opgenomen. Daarom begraven de vrouwtjes zeeschildpadden de eieren in het zand.
Ze leggen niet op een willekeurig strand hun eieren. De vrouwtjes gaan altijd terug naar het gebied waar ze zelf ooit geboren waren, op enkele soorten na. Ze graven een kuil van 30 tot 50 centimeter diep. Hierin leggen ze hun eieren, dit wordt nestelen genoemd.
Een waterschildpad maakt geen geluid, maar maakt wel door haar gedrag duidelijk hoe ze zich voelt. Een waterschildpad die op het landgedeelte met uitgestrekte poten ligt te zonnen, is echt aan het genieten.
Voer hem fruit en groenten.
Als algemene regel zal een jongere schildpad meer vlees eten en naarmate hij ouder wordt zal hij verschuiven naar meer fruit en groente. Van de fruit en groente die je hem geeft, moet ongeveer 80-90% van het totaal bestaan uit groente en bloemen, en alleen de overgebleven 10-20% uit fruit.
De schildpad moet zich kunnen opwarmen en heeft een temperatuur nodig van 36 tot 39 graden. Hij kan niet zwemmen, maar hij heeft wel een ondiep badje nodig. Zorg dat de bodem ruw is, zodat zijn nagels goed kunnen afslijten.