D.w.z. dat een fulltimer per feestdag 37/5=7,4 uur doorbetaald vrij krijgt. Een fulltimer zou derhalve in een week waarin één feestdag valt geen 37 uur ingeroosterd moeten worden, maar 37 – 7,4 = 29,6 uur.
In de meeste cao's is overeengekomen dat de werknemer inderdaad een vrije dag heeft op een officiële feestdag en welke feestdagen dat zullen zijn. Een officiële feestdag die is aangemerkt als een vrije dag wordt niet in mindering gebracht op het aantal vakantiedagen van de werknemer.
Wat een officiële feestdag precies betekent
In veel gevallen is dat ook zo. Toch staat niet in de wet dat bepaalde dagen vrije dagen moeten zijn. Je hebt dus geen wettelijk recht om vrij te zijn op een feestdag. In je cao of arbeidsovereenkomst staat op welke dagen je vrij hebt.
Gaat een feestdag van vakantiedagen af? De cao of het arbeidscontract bepaalt of een feestdag een vrije dag is. En of u uw werknemers doorbetaalt. In de praktijk staat in veel cao's dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn, die niet van de vakantiedagen afgaan.
Er bestaat geen wet die bepaalt welke feestdagen in Nederland vrije dagen zijn. En ook zijn er geen wettelijke regels die bepalen dat je als werkgever je medewerkers op vrije feestdagen moet doorbetalen.
Ik moet werken op een feestdag. Wat nu? Als je toch werkt op een feestdag of een vervangingsfeestdag, dan heb je recht op betaalde inhaalrust en je normale loon van een gewone werkdag, inclusief alle premies en voordelen in natura.
Het loon verschuldigd voor een feestdag of voor een vervangingsdag van een feestdag is gelijk aan het loon dat de werknemer verkrijgt als hij zou gewerkt hebben. Indien de werknemer forfaitair is bezoldigd, ontvangt hij zijn loon voor die feestdag op het einde van de periode alsof hij zou hebben gewerkt.
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
Acht officiële en twee nationale feestdagen in 2022
Van deze 8 officiële dagen zijn er in Nederland 2 nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
De compensatie per feestdag op een doordeweekse dag bedraagt 7,2 uur naar rato bij een 36-urige werkweek. Als je bijvoorbeeld 24 per week werkt, ontvang je geen 7,2 maar 4,8 uur feestdagcompensatie.
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
De officiële feestdagen
1 januari, de meeste Nederlanders zijn op deze dag vrij. De vrijdag voor Pasen, is geen verplichte vrije dag. Scholen en gemeentehuizen zullen vaak gesloten zijn, maar veel winkels blijven gewoon open.
Is 5 mei 2022 een vrije dag? Bevrijdingsdag wordt door de overheid weliswaar als wettelijke feestdag aangemerkt, maar het ligt nog steeds aan de werkgever/cao of werknemers vrij zijn.
Feestdagen die samenvallen met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in de onderneming moeten worden vervangen door een gewone activiteitsdag in de onderneming. De vervangingsdag kan vóór of na de vervangen dag worden vastgelegd maar moet verplicht in hetzelfde kalenderjaar vallen.
Er bestaan geen wettelijke regels voor extra betaling als u werkt op zondag. Uw werkgever hoeft u dus niet meer te betalen dan uw normale loon. Ook hoeft hij u geen extra vrije uren te geven voor werk op zondag.
U bent niet automatisch vrij tijdens dagen als Kerstmis en Pasen. Tevens is er in de wet geen regeling omtrent werken met feestdagen opgenomen. Dit zorgt ervoor dat u als werknemer niet af kunt dwingen dat u dan verlof heeft. In de arbeidsovereenkomst of in de cao staan de afspraken ten aanzien van dit onderwerp.
Wanneer de werknemer tewerkgesteld is met een variabel werkrooster, heeft hij recht op de feestdagen en het loon voor die feestdagen die samenvallen met een dag waarop hij normaal zou gewerkt hebben.
Zij mogen alleen werken onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld bij dringend werk of een ongeval. Uitzonderingen bestaan ook bij bijvoorbeeld sportmanifestaties, voor acteurs en in bepaalde periodes in kapsalons en toeristische centra.
wie mag werken op een feestdag? Een werkgever mag je niet laten werken op feestdagen, tenzij zondagswerk is toegestaan in de arbeidswetgeving. Dat betekent dat je wél op feestdagen mag werken, als het werk noodzakelijk of dringend is en met de beste wil van de wereld niet op een andere dag mogelijk is.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Wat als een feestdag in het weekend valt? Feestdagen die samenvallen met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in de onderneming, worden verplaatst naar de eerstvolgende werkdag van de onderneming. In de meeste gevallen is dit op maandag.
"De kosten van een extra vrije dag zijn aanzienlijk", zegt woordvoerder Mieke Ripken. "Een collectieve vrije dag kost tussen de 1 en 1,5 miljard euro.