Laat gewoon weten dat je er voor een zieke bent door te zeggen: 'Wat fijn om je te zien'. En is de situatie zo uitzichtloos of verdrietig dat je er geen raad mee weet, vertel dan waarmee je zit en zeg: 'Ik vind het heel erg en ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik wil wel graag bij je zijn. '
Of neemt iemand je goedbedoelde adviezen niet over. Accepteer het als iemand niet alles wil vertellen. Laat de ander weten waarover jij je zorgen maakt, maar maak geen verwijten. Vertel de ander hoe jij je voelt.
Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'. Maak het concreet door te vragen: 'Wat kan ik voor je doen?' Als je weet waardoor de ander zich gesteund voelt, hoef je het niet in te vullen voor hem of haar en geef je precies wat nodig is en niet wat jij in die situatie nodig zou hebben.
'Ik weet niet wat ik moet zeggen' of 'Ik heb hier geen woorden voor' is eigenlijk altijd goed. goede uitslag', 'Ik voel met je mee', 'Ik vind het heel erg voor je' en 'Ik denk aan je. ' Ook 'Gecondoleerd' kan bij een overlijden altijd, al vinden sommige mensen het een woord met weinig gevoelswaarde.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Geef de ruimte om gedachten en gevoelens te uiten. Stel open vragen, luister actief en hou oogcontact. Nodig uit om over gevoelens en gedachten te praten, laat merken dat emoties zijn 'toegestaan'. Reageer op emoties zonder inhoudelijk in discussie te gaan: 'U bent hier erg verdrietig over'.
Wat zeg je tegen je vriendin als ze verdrietig is?
Zeg altijd iets.
Maar probeer wel altijd iets te zeggen. Het is helemaal niet erg als je dan toegeeft dat je niet zo goed weet wat je moet zeggen. Maar iets als 'Ik vind het heel verdrietig voor je', 'Ik denk aan je' en 'Ik ben er voor je' zijn woorden die bijna niet verkeerd kunnen vallen.
Een belangrijk kenmerk van boosheid is dat we voortdurend met onze aandacht zijn bij datgene wat ons boos heeft gemaakt: een onrecht, onbegrip, een gemene streek, een belediging, etc. Iedere gedachte over de situatie of de persoon die onze woede heeft gewekt is echter brandstof voor het vuur van onze boosheid.
Wanneer je heel lang boos blijft, is dat hoogstwaarschijnlijk niet de emotie waar je écht last van hebt. Er zijn primaire en secundaire emoties. Primaire emoties duren maximaal 2 minuten maar zijn wel heel intens.Secundaire emoties kunnen een hele dag of nog langer aanhouden.