Er zijn talrijke goede redenen om je te scheren. Zo hebben mannen die hun okselhaar verwijderen minder kans op onwelriekende geurtjes. Haartjes houden namelijk meer bacteriën vast en het zijn juist de bacteriën die de vieze luchtjes veroorzaken.
Als je stopt met scheren, heeft je lichaam minder huid-op-huid contact. Dit gebeurt als je loopt, rent of gewoon staat. Doordat je de haren laat staan is er minder frictie tussen de huid van je armen en de huid van je oksel. Wat weer zorgt voor minder irritaties.
Dermatoloog Menno Gaastra benadrukt: "Okselhaar is absoluut niet onhygiënisch." Volgens Gaastra is het wel zo dat bacteriën makkelijker op de huid tussen de haren gaan zitten. "Als je je minder vaak wast, ga je sneller ruiken mét okselhaar dan zonder. Maar als je het schoon houdt, is er niks aan de hand."
Vooral tijdens de warmere dagen is een veelgehoorde reden voor mannen om iets aan hun okselhaar te doen, dat het een stuk comfortabeler voelt. Je zweet minder en wanneer je zweet merk je dit minder. Het voelt een stuk luchtiger onder je armen.
Okselhaar om geur te verspreiden
De geurstofjes kunnen zich namelijk hechten aan het haar, waardoor ze zich makkelijker kunnen verspreiden. Daarom groeit er dus haar onder je oksels. Het gaat hier trouwens niet om de klassieke zweetgeur: die vinden de meesten toch écht niet zo aantrekkelijk.
Vertel haar dat het haar lichaam is en dat zij mag kiezen wanneer ze zich begint te scheren. Er is geen "ideale" leeftijd om met scheren te beginnen. Als ze het doet om bij haar vriendinnen te horen, wijs haar er dan op dat het belangrijk is dat ze zichzelf blijft.
De groeicyclus van je okselhaar duurt echter een stuk korter; waar de groeicyclus van je hoofdhaar gemiddeld 2 tot 6 jaar duurt, duurt die van je okselhaar maar 30 tot 45 dagen. Je okselhaar zal dus nooit zo lang worden als je hoofdhaar, zelfs als je het nooit zou scheren.
Je hebt veel okselhaar. Eerst en vooral: er is niets mis met okselhaar hebben. Maar weet gewoon dat het haar een broeihaard voor zweet en bacteriën kan zijn en hierdoor voor een sterke okselgeur zorgt.
De meeste mannen - 73 procent - laten hun okselhaar gewoon staan. Slechts één op de vier vrouwen vindt dat oké. Okselhaar bij mannen mag wel, vindt 59 procent van de vrouwen, maar alleen als het verzorgd is. 17 procent van de vrouwen vindt dan weer dat een man zijn oksels helemaal glad moet scheren.
In tegenstelling tot de haren op je benen en armen hebben de haren onder je oksels de neiging om alle kanten op te groeien. Door te scheren in een X patroon pak je de meeste haartjes in 1 scheerbeweging mee, en hoef je minder vaak over je oksels te strijken om alle haartjes te verwijderen.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
Onze lezers hebben gestemd, en het antwoord was duidelijk: Mannen moeten hun oksels wél scheren. Tenminste, soms. Van de 4.044 geënquêteerden, gaf 68 procent aan hun okselhaar te scheren; 52% geeft aan dat ze dit doen voor uiterlijke redenen, 16% doet het vanwege 'atletische redenen'.
Voor steeds meer mannen wordt het normaal om naast hun gezichtshaar ook het haar op andere lichaamsdelen te verwijderen. Vooral de oksels en de schaamstreek zijn populair, maar liefst 1 op de 5 Nederlanders mannen onthaart die plekken.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Met warm weer zet het lichaam ook de eccrine zweetklieren in, die over het gehele lichaam zitten. Die helpen mee met het afkoelen van het lichaam. Dit zweet ruikt niet, maar kan door de luchtvochtigheid wel bijdragen aan de lichaamsgeur. In totaal heeft een mens twee miljoen tot vijf miljoen zweetklieren.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Kinderen krijgen te vroeg schaamhaar als dat voor de leeftijd van 8 jaar (meisjes) en 9 jaar (jongens) gebeurt. Het gebeurt tien keer zo vaak bij meisjes dan bij jongens.
"Scheren zorgt er niet voor dat je haar sneller of dikker teruggroeit", benadrukt ze, "omdat het de haarfollikel die de haargroei controleert niet beïnvloedt." "De perceptie dat je haar sneller teruggroeit na een scheerbeurt klopt gewoonweg niet.
"Of je veel of weinig schaamhaar hebt hangt af van het ras. Over het algemeen zijn Japanse en Koreaanse mensen karig bedeeld met schaamhaar. Zij doen er dan ook veel aan om er hariger uit te zien. Sommige vrouwen gebruiken zelfs schaamhaarpruikjes.
Je moeder of oma is de schuldige van gezichtsbeharing
Vrouwen maken namelijk ook testosteron aan. Zo kunnen meisjes net als jongens al in de pubertijd last krijgen van zichtbare haren op hun bovenlip, kin of hals. Maar ook de pil, het spiraaltje en hormonale of medische aandoeningen kunnen overbeharing veroorzaken.
Dermatoloog Whitney Bowe legde in de zomer op lifestylesite Refinery29 uit dat je na 5 tot 7 keer scheren het mesje echt aan vervanging toe is. Hoe langer je het mesje gebruikt, hoe meer bacterien die zal verzamelen. "Vooral in een vochtige omgeving, zoals de douche."
Het grootste gedeelte van de vrouwen (53%) scheert af en toe de benen, bijvoorbeeld als ze op date gaan of naar de kinesist moeten. Eén derde (31%) zorgt ervoor dat haar beenhaar altijd weg is, meestal omdat ze dat zelf fijn vinden, en 16% laat haar benen gewoon au naturel in de winter.
Vrouwen hebben hier over het algemeen ook een sterke mening over het scheren van de rug. Het grotendeel van de dames is namelijk niet bepaald fan van rughaar. “Het is niet aantrekkelijk. Vrouwen vinden de rug een belangrijk lichaamsdeel.