Het nietig verklaren van een testament hoeft niet veel te kosten, dit loopt soms tot 100 euro. Wanneer u de precieze kosten voor het nietig verklaren van een testament wilt weten, is het verstandig om hieronder het formulier in te vullen en vrijblijvende offertes op te vragen.
Wie kan een testament aanvechten? Iedereen die belang heeft bij een erfenis kan een testament aanvechten. Het beste doet u dit met een advocaat die gespecialiseerd is in erfrecht. Hij of zij kan u helpen om het testament nietig te laten verklaren.
Indien iedereen het ermee eens is, dan zou mogelijk besloten kunnen worden om enigszins af te wijken van het testament en zodanig te verdelen als volgens iedereen de wens was. Daarvoor is het zeer aan te raden een notariele akte te laten opstellen om één en ander vast te leggen. Op naar de notaris dus.
De wet is van toepassing als er geen testament is (of als er een testament is waarin de wet van toepassing wordt verklaard). Is er een testament waarin van de wet wordt afgeweken, dan is dat altijd bindend.
Op het niet uitvoeren van een testament staat geen sanctie. Het is niet strafbaar. Er is geen testamenten-politie of zo. En de notaris is als puntje bij paaltje komt ook geen hoeder van het testament: als de erfgenamen het anders willen, doet hij het anders.
Een testament is pas geldig als het door jou en door de notaris is ondertekend. Je kunt het testament altijd herroepen als je dat wilt. Je kunt tijd en geld besparen door een testament online aan te maken.
Als er een testament is, dan is dit testament leidend. Hierin heeft de overledene vast laten leggen wie welk deel krijgt van de erfenis. Als er een echtgenoot is, dan is er in de wet een langstlevende regeling vastgelegd. Dit betekent dat de kinderen wel recht hebben op de erfenis, maar deze niet direct kunnen opeisen.
Wettelijke beperkingen aan inhoud testament
Je kan jouw kind(eren) wel onterven, maar het recht op de legitieme portie kan je niet in jouw testament ontzeggen. Een onmogelijk te vervullen voorwaarde is ook ongeldig. Daarnaast bepaalt de wet dat je soms niet aan een bepaalde persoon mag nalaten.
Het testament is een officieel document
Een mondeling testament heeft geen enkele waarde. Om geldig te zijn, moet het de persoonlijke wil van de overledene vertolken. Die kan in de loop van zijn leven verschillende testamenten opgemaakt hebben.
Indien een testament voorziet in een ongelijke verdeling tussen de wettelijke erfgenamen kan vooreerst het testament betwist. Deze betwisting kan op verschillende gronden. Zo onder meer: de formele geldigheid van het testament kan betwist worden.
Kan een erfgenaam de verdeling van een erfenis tegenhouden? In principe niet. Alle erfgenamen moeten namelijk meewerken aan het afhandelen van een erfenis. Is er toch een erfgenaam die weigert mee te werken en daardoor de verdeling van de erfenis tegenhoudt, dan kun je de kantonrechter inschakelen.
Op grond van de Wet op het notarisambt is het mogelijk om het openen van een testament uit te stellen tot na de uitvaart. Dit kun je bijvoorbeeld opnemen in je testament als je iemand onterft en niet wilt dat iemand daar achter komt voor je begrafenis. In dat geval is je testament pas na een kleine week openbaar.
Indien jouw testament totaal niet meer aansluit op jouw wensen of situatie, kun je het testament intrekken. Een testament herroepen gebeurt altijd officieel bij de notaris. Bij een herroeping wordt jouw testament uit het Centraal testamentregister verwijderd.
De inhoud van een testament kan alleen ongedaan worden gemaakt door het maken van een nieuw testament, waarin wordt verklaard dat alle eerdere wilsbeschikkingen worden herroepen. Wordt er in het nieuwe testament verder niets bepaald, dan is op het overlijden het wettelijk erfrecht van toepassing.
Een testament kan alleen worden gewijzigd indien vast is komen te staan, dat er sprake is van wilsbekwaamheid. Bij wilsonbekwaamheid zal de notaris niet overgaan tot het wijzigen en het registreren van het dan geldende testament.
U kunt uw kind echter nooit voor 100% onterven. Dit komt omdat een kind altijd aanspraak kan maken op de legitieme portie. Dat is de helft van het deel waar uw kind normaal gesproken ontvangt. Een testament heeft geen invloed op de legitieme portie.
Ouders kunnen hun kind nooit helemaal onterven. In een testament kunnen zij regelen dat hun kind niet van hen erft. Maar het kind houdt recht op de legitieme portie.
Wettelijk gezien is het niet mogelijk om kinderen volledig te onterven. Kinderen hebben namelijk altijd recht op een geldelijk bedrag dat wij de legitieme portie van de erfenis noemen.
Indien de bevoegdheden van de executeur zijn uitgebreid met een testamentaire last, rust deze last op de erfgenamen gezamenlijk en niet op de executeur alleen. Maar de aard van last of testament kan anders doen blijken. Aan de executeur komen alle bevoegdheden toe die nodig zijn om de last te kunnen uitvoeren.
De inhoud van een testament blijft geheim (tenzij de erflater zelf aan anderen vertelt wat er in staat). Komt iemand te overlijden dan wil je weten óf er een testament is gemaakt. Je kunt dat zelf opvragen bij het Centraal Testamentenregister, maar je kunt ook een notaris vragen dat voor je te doen.
In een testament wordt beschreven hoe en door wie je nalatenschap afgewikkeld moet worden. In dit document staat wie de executeur en de erfgenamen zijn en wie welke eigendommen erft. Ook kan een testament clausules bevatten over zaken als rampen, voogdij en bewind.
Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.