Slangenboor. Met een slangenboor kun je diepe gaten maken. Dit is het aangewezen type wanneer je bijvoorbeeld in dikke balken moet boren. De spiraalvorm – die als een slang rond de as kronkelt – zorgt ervoor dat het boorstof goed wordt afgevoerd en er een schoon, glad gat ontstaat.
Je dient allereerst altijd te kijken naar het soort steen waar je in wilt boren. Er zijn steenboren, betonboren of diamantboreb. Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor.
Spiraalboren zijn boren waarbij de spanen via een spiraalvormige groef uit het gat worden afgevoerd. Dit is de meest voorkomende soort boor en het meest gebruikte verspanende gereedschap.
De Azobe slangenboor is geschikt om grotere gaten te boren in harde houtsoorten. Door deze boor rustig op het hout te drukken en vervolgens langzaam en op een laag toerental te boren, zal er een mooi gat ontstaan in het hardhout.
Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Om te kunnen boren in RVS dient u een metaalboor te gebruiken die gelegeerd is met cobalt , de zogenaamde cobalt boor of RVS boor. Deze boren dienen wel zorgvuldig gebruikt te worden , door de cobalt legering is deze boor zeer hard en breekt makkelijk bij verkeerd gebruik.
Een steenboor is geschikt voor zachte en normaal harde (bak)steensoorten, en niet voor beton. Als je in steen gaat boren zorg er dan voor dat je een boormachine hebt met een klopboorfunctie erop. Tip! Er bestaan ook zogenaamde universeel boortjes die zowel door hout als door steen heen kunnen.
Steenboor en betonboor zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boren in diverse steensoorten, zoals baksteen, beton en kalkzandsteen.
Vanuit de constructievorm bestaat de boormachine quasi uit twee scheermessen, die om een centraal punt draaien. Deze bladen werken als een vlak dat bij elke omwenteling een dun laagje hout afschraapt. Hierdoor ontstaan ook de karakteristieke houtkrullen van de Forstner boormachine, die doen denken aan houtkrullen.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Bij gipsplaten heeft u holle wandpluggen nodig. Boren in gipsplaten kunt u het beste doen met een hout- boor. Voor een gipswand, zoals in veel nieuwe huur- woningen, kunt u het beste gewone pluggen gebruiken. Het gat kunt u met een normale steenboor (zonder kloppen) maken.
Gebruik dan een betonboor. Als de muur is gemaakt van baksteen, dan is een steenboor voldoende. Begin op een tegelmuur nooit met de boormachine in de klopstand. Zorg ervoor dat de boor eerst door de tegel heen is.
Een speedboor wordt ook wel vlinderboor genoemd en is een houtboor. De speedboor kan gebruikt worden om te boren in zachte houtsoorten. De speedboor wordt voornamelijk gebruikt om snel en diep gaten te boren in hout, spaanplaten en houtachtige materialen. Deze boor is heel makkelijk te herkennen aan zijn vorm.
Bij elk type boormachine geldt: hoe hoger de voltage, hoe krachtiger de machine. Zo volstaan accuschroefboormachines tot 12V voor lichte klussen zoals schroeven en kleine gaten boren in hout. Maar voor zwaardere klussen, bijvoorbeeld schroeven in hout én staal, heb je een toestel van 18V - 20V nodig.
De grote leidingen zitten in de bovenste 10 cm, dus je kunt makkelijk een gat tot 10 cm diep boren vanuit onderen. In de 13 cm opstort zitten vrijwel alle leidingen, dus je kunt zeker een gat tot 7 cm boren.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Wanneer je grote gaten wenst te boren in hout wordt er vandaag de dag doorgaans gebruik gemaakt van de gatenzaag die beschikt over een kleine vertanding.
Normaal gesproken kun je als vuistregel aanhouden dat wanneer je een gat moet boren dat groter is dan 8 millimeter, je voorboort met een boortje van 4 millimeter. Je plaatst daarom eerst het kleinere boortje in je boormachine en boort in het materiaal. Doe dit niet dieper dan de uiteindelijke schroef / plug lang is.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
Speciaal voor het boren in harde metalen als inox en gietijzer is er de cobalt metaalboor, die bestaat uit een legering van HSS met vijf procent cobalt. En natuurlijk zijn er allerlei speciale boren voor specifieke metaalsoorten en toepassingen.
Aluminium is een relatief zachte metaalsoort , gewonnen uit bauxiet. Je kunt met een standaard rolgewalste of met een HSS geslepen metaalboor uitstekend boren in aluminium. Indien het aluminium niet te dik is dan kunt u hier zelfs in boren zonder koeling te gebruiken.