Vanaf de vierde maand zijn de nageltjes van je baby hard genoeg en kun je ze gaan knippen. Je kunt hiervoor een speciaal babyschaartje gebruiken of knippers voor baby nagels. Pak een vingertje of teentje, houdt deze goed vast. Druk net als bij het vijlen de huid weer iets naar beneden.
Knip nooit te veel van de nagel weg. Ook niet als je een paar dagen na het knippen denkt dat ze nu alweer te lang zijn en je dus na een paar dagen alweer moet knippen. Dat is heel normaal voor baby's. Vooral de vingernagels groeien snel.
In de eerste drie maanden kan je de zachte nageltjes van je baby het beste voorzichtig recht vijlen met een kartonnen vijl. Pak een vingertje van je baby vast en druk de huid iets naar onder, zo kom je goed bij het nageltje. Vijl altijd één kant op, anders ontstaan er alsnog scherpe randen en scheurtjes in de nagels.
Enkele tips
Gebruik een nagelschaartje met afgeronde punten. Ontsmet de schaar vooraf en wacht tot de baby rustig is voor je begint. Knip de nageltjes recht af. Probeer ervoor te zorgen dat er na het knippen geen scherpe rand aan het nageltje overblijft.
Je kunt het knippen bij jezelf voordoen of om de beurt een nagel van hem en één van jou doen. Met een vijl kun je de randjes voorzichtig gladmaken, zodat er geen haakjes aan zijn nagels komen. Knip de nagels niet te kort, dat voelt vervelend aan voor je kleintje. Knip zijn nagels liever wat vaker.
Hoe werkt een nagelknipper? U legt uw nagel onder de knipper en duwt met uw andere hand op de (vergrote) hendel. Dankzij de gebogen knipranden wordt de nagel halfrond afgeknipt. Als u uw nagel in de elektrische knipper steekt, knipt het apparaat op batterijen de nagels (gebogen) af.
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
Droge huid
De eerste dagen nadat je baby is geboren, kan de huid gaan schilferen of vervellen. Het vervellen is normaal en maakt deel uit van de natuurlijke huidaanpassing, omdat de huid negen maanden in vloeistof heeft geleefd. Het vervellen gebeurt vaak op de handen, polsen, voetzolen, voetjes en enkels.
Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.
Eerder rolde je kindje per ongeluk, maar intussen is het een goed gecontroleerde beweging geworden. Hij is ook veel actiever dan vorige maand als hij op zijn buik ligt. Hij grijpt voorwerpen, laat ze los en pakt ze met gemak weer op, steunend op een arm.
Nagels vijlen
Er zijn zowel kartonnen als metalen nagelvijltjes voor baby's te koop. Voor de zachte nagels van jonge baby's worden de kartonnen vijltjes aangeraden. Vijl nooit heen en weer, maar altijd één kant op, van onder naar boven. Daarmee voorkom je dat er scheurtjes of haakjes ontstaan.
Als je een lepeltjesnagel hebt, is er een afwijking aan de nagel in de vorm van een dunne en holronde nagel. Dit kan komen door een onderliggende aandoeningen, maar ook door het in contact komen met een chemische stof.
De wantjes beschermen niet alleen tegen krabben maar houden daarnaast de handjes lekker warm.
Knip de nagels bijna helemaal recht af en rond ze een beetje rond de hoeken om de nagels sterk te houden. Door de nagel recht te knippen, verklein je de kans op het ontwikkelen van ingegroeide nagels. Knip je nagels met veel kleine sneden en probeer niet de hele “vrije rand” met één enkele snede weg te knippen.
Neem de baby op en ondersteun zijn hoofdje. Laat hem zachtjes in het water glijden. Hou hem stevig vast onder de oksels, zodat zijn hoofdje op je onderarm rust en hij niet kan wegglijden. Laat de baby niet te lang in bad, het water koelt snel af.
Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen.
Het inademen van damp kan helpen om helpen om slijm op te lossen. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Bij oudere kinderen kan stomen boven een bak heet water helpen, maar bij een baby mag je dit niet doen.
Aanbevolen gebruikswijze. Voor neusreiniging: Zo vaak als nodig is, 4 keer per dag voor elk neusgat. Een dosis per neusgat. Help: een erg verstopte neus!
Heb je een baby? Gebruik dan een Vette Crème direct na het badderen voor het hele lichaam. Is je kind wat ouder, dan kun je de vette crème op het gezicht en de wangen gebruiken en op droge plekjes en eczeem. Breng de creme bij voorkeur aan op een huid die nog een beetje vochtig is.
Dit is heel normaal en kan komen doordat de baby de ene na de andere verkoudheid heeft. Niezen is een natuurlijke reflex om stoffen en vervuiling uit je luchtwegen en neus te verwijderen. Niezen komt veel voor bij baby's en is meestal niets om je zorgen over te maken.
Het gezichtje reinig je voorzichtig met een vochtig hydrofiel washandje. De rest van het lichaam was je met een milde, natuurlijke shampoo die niet prikt in de ogen. Vergeet hierbij de huidplooien niet. De billetjes kun je indien nodig extra schoonmaken met een olie.
De BIAB-nagels blijven 3 tot 4 weken zitten. Je kunt de behandeling blijven herhalen, zo vaak je wilt. Let op: het moet wel, net als gellak, professioneel eraf gehaald worden in een salon.
Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Soms: rode, ronde plekjes in de mond. Meestal heeft een baby met spruw nergens last van. Soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak de tepel los.
Nagelschaartjes koop je online bij Blokker.
Knippen is niet aan te raden, dit zet de nagelplaten open en dat willen we niet: knippen is de grootste oorzaak van splijtende nagels. Om sterke en gezonde nagels te krijgen, is het daarom veel beter om je nagels te vijlen.