Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.
Heb je weleens gemerkt dat je wasgoed na het wassen nog steeds stinkt en dat er vlekken op zitten? Dan is de kans groot dat je last hebt van vetluis of wasluis. Dat zijn twee namen voor hetzelfde verschijnsel: de grijzige substantie die zich ophoopt in je wasmachine en die je wasgoed aantast.
Draai één keer per maand een kookwas om beginnende vetluis te doden.
Vetluis kun je op de volgende manier uit je wasmachine verwijderen: Draai een kookwas van minimaal 90º graden Celsius. Een programma van 60º graden zal niet genoeg zijn om het vetluis te verwijderen. Door deze hoge temperatuur dood je al het vetluis en zal het wegspoelen.
Het is heel erg vervelend wanneer uw pas gewassen wasgoed met vlekken uit de wasmachine komt. Deze zwarte vlekken en strepen ontstaan meestal door vetluis in de wasmachine. Vetluis is een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine.
Vetluis bestaat uit lichaamsvet, haar, huidschilfers en pluisjes van kleding. Vetluis slaat op de rubbers van de wasmachine die aan de manchetrand zitten wanneer het niet weggespoeld wordt met heet water (60 – 90 graden). De combinatie van zeepresten van wasmiddel en vetluis kunnen voor stank zorgen.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
Normaalgezien is vetluis geen gevaar voor de mens aangezien we overal micro-organismen tegenkomen. Wasluis heeft enkel het gevolg dat je wasgoed muf kan gaan ruiken en kan ook sporen vuil achterlaten.
Dan kun je het beste wassen met een vloeibaar wasmiddel, in plaats van waspoeder. Als je wast op 30 of 40 graden lost vloeibaar wasmiddel namelijk beter op dan poeder. Je kunt ook kiezen voor een poederwasmiddel met bleekmiddel (voor de witte was), want de vetluisbacteriën kunnen niet tegen bleekmiddel.
Er zijn verschillende producten waarmee je jouw wasmachine kunt reinigen. Zo kun je jouw wasmachine schoonmaken met azijn, soda of een vaatwastablet. Draai 1 à 2 keer per maand een kookwas op 90 of 95 graden met azijn, soda of een vaatwastablet.
Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen (silicaten) uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.
Als de was te lang in de wastrommel blijft liggen, trekt de schimmel in de kleding. Daar gaat de kleding muf van ruiken. Laat de deur van de wasmachine na een wasbeurt altijd open staan, zodat de wasmachine even kan luchten.
"De actieve werking van azijn zijn zuren, en die kunnen voor ontkalking of ontvetting zorgen", zegt Sanne Janssen, woordvoerder bij Milieu Centraal. "Kalk op bijvoorbeeld het verwarmingselement van je wasmachine kan ervoor zorgen dat je wasmachine meer stroom gaat verbruiken.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.
Gebruik azijn als een natuurlijke wasverzachter in combinatie met een mild wasmiddel zoals Neutral. Mix azijn nooit met bleek. Een broek wassen met azijn in de wasmachine vermindert uitlopen en vervagen van de kleur. Doe etherische olie en azijn in de was voor een heerlijke frisse geur.
Ook soda is een prima middel om de wasmachine vet, vuil en kalkvrij mee te maken. Gebruik niet meer dan een halve kop soda. Doe dit in de lege trommel, kookwas aan en voordat je het weet is je wasmachine weer brandschoon.
Scheutje azijn in de waslade
De ideale toevoeging bij het wasmiddel. Je zal merken dat je kleding meteen zachter aanvoelt, omdat azijn de kalk in het water verwijdert.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.
Een stinkende wasmachine wordt meestal veroorzaakt door vetluis. Vetluis ontstaat doordat vuil- en zeepresten zich opstapelen in de machine.
Op zich zijn de bacteriën dus niet erg gevaarlijk, behalve voor mensen wiens immuniteit niet zo sterk is. "Ziekenhuizen gebruiken bijvoorbeeld industriële wasmachines, met hoge temperatuur en bleekmiddelen om bacteriën te doden."
De waterhardheid verschilt per regio. Hoe harder uw water, hoe meer kalkdeeltjes erin zitten en hoe vaker u de wasmachine moet ontkalken. Over het algemeen raden we aan om dit elke twee maanden te doen.
De wasmachine
De muffe geur in handdoeken kan ook ontstaan door een vieze wasmachine. De handdoeken kunnen achtergebleven viezigheid en vocht absorberen waardoor ze gaan stinken. Het is daarom goed de machine maandelijks te reinigen.
Er komt allerlei vuil en vet door de afvoer van de wasmachine. Deze zetten zich af aan de binnenkant van de afvoerleidingen. Ook zeepresten van het wasmiddel zetten zich af. Dit is een ideale voedingsbodem voor slechte, stankvormende bacteriën.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.