Ja, dat is mogelijk. Een negatieve uitslag betekent niet dat u niet zwanger bent, het houdt in dat uw hCG-waarden nog niet hoog genoeg zijn voor de test om het hormoon in uw urine te detecteren.
Ja, het is mogelijk om een negatieve uitslag op je zwangerschapstest te krijgen terwijl je wél zwanger bent. Dit verschijnsel heet foutnegatief, ofwel vals negatief. Vals negatief komt voor als je de test te vroeg neemt, als je urine te verdund is of als je niet lang genoeg op het resultaat wacht.
Als je in verwachting bent kun je 11 dagen na de bevruchting dit waarnemen met een bloedtest, en 12 tot 14 dagen erna met een urinetest. De voorkeur wordt haast altijd gegeven aan het testen van het hCG hormoon door middel van een urinetest, bloedtesten zijn alleen nodig zeldzame gevallen.
Het krijgen van een vals positieve uitslag – waarbij u nooit zwanger bent geweest – is uiterst zeldzaam. Zwangerschapstesten detecteren de aanwezigheid van het hCG-hormoon (humaan choriongonadotrofine) in uw lichaam, dat alleen aanwezig is in het geval van een zwangerschap.
Een bloedtest is het meest betrouwbaar, wel voor de volle 100%. De werking is heel simpel. Indien er HCG in je bloed wordt aangetroffen, ben je zwanger. Is dit niet het geval, dan ben je niet zwanger.
De hCG-waarde voor een zwangerschapstest
Wanneer je niet zwanger bent, is hCG bijna niet aanwezig in je lichaam. Tijdens je zwangerschap gaat je lichaam dit stofje pas flink aanmaken. Daarom is het meten van dit hormoon een goede manier om te bepalen of je zwanger bent. Hier maken zwangerschapstesten gebruik van.
Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog onderzoekt of het HCG voldoende daalt.
Indien uw menstruatie al geruime tijd uitblijft, of u hebt uw menstruatie overgeslagen en u krijgt een negatieve uitslag, is het onwaarschijnlijk dat u zwanger bent. Als u test vóór de datum van uw verwachte menstruatie, kunt u zwanger zijn maar zijn uw hCG-waarden nog te laag om te worden gedetecteerd door de test.
Twijfel je? Doe dan een zwangerschapstest. Is deze negatief maar blijft je menstruatie nog een week of meer weken uit, test dan op een later moment nog eens. Het kan zijn dat je lichaam op het moment van testen nog niet voldoende hCG hormoon (zwangerschapshormoon) heeft aangemaakt op het moment van testen.
Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen. Blijf een voorbehoedmiddel gebruiken als u niet zwanger wilt worden.
Tijdens een normale zwangerschap zal de HCG-waarde ongeveer 50 U/L zijn tijdens de eerste week na de bevruchting en zal verdubbelen elke 1.5 tot 3 dagen gedurende de eerste 6 weken van de zwangerschap.
Je hCG-concentratie kan je arts vertellen of er een risico is op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of dat er een miskraam is opgetreden. Afnemende of lage toename van hCG gedurende 48 uur kan een teken zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Vals negatieve zwangerschapstest:
Je hebt zwangerschap symptomen of je bent een dag of wat overtijd, testen dus. Maar helaas de test is negatief en zegt dus dat je niet zwanger bent terwijl je toch eigenlijk zeker wist dat je wel zwanger bent.
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is het zwangerschapshormoon meestal lager dan bij de zwangerschapsduur hoort. Daarbij stijgt het niet snel of daalt het langzaam. Bij uitzondering stijgt het HCG wel snel. Dat is als de buitenbaarmoederlijke zwangerschap zich als een normale zwangerschap ontwikkelt.
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol.
Je denkt misschien dat je menstruatie vertraagd is, maar dit zou gewoon een natuurlijke variatie in je gebruikelijke cyclus kunnen zijn. Heel wat vrouwen zien van maand tot maand variatie in hun cyclus, gewoonlijk rond de twee of drie dagen.
De menstruatiecyclus heeft ongeveer 28 dagen, maar het kan zijn dat het soms iets langer duurt, dus dat je na een aantal dagen toch nog ongesteld wordt. Ben je wel aan de anticonceptie, maar twijfel je of je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest.
Artsen en verloskundigen beginnen met tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en gaan daarbij uit van 40 weken zwangerschap. Na 4 weken is er genoeg hCG hormoon aangemaakt en kan een zwangerschapstest een positieve uitslag geven.
De arts kan zien of er een eisprong is geweest en of de voorwaarden voor een normale bevruchting en zwangerschap aanwezig zijn. Een prille zwangerschap zal steeds met een inwendige gynaecologische echografie worden bekeken. Vanaf de 5de week van de zwangerschap is een vruchtzak met dooierzak zichtbaar in de baarmoeder.
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte krampen in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.
De gemeten hCG-waarden in de urine worden beïnvloed door contaminatie van de urine met bloed. Ook een te sterk verdunde urine kan leiden tot foutieve uitslagen.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!