Ascorbinezuur is de vorm van vitamine C die het best is onderzocht. Deze vorm komt van nature voor in voeding en wordt goed opgenomen door je lichaam.
De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is voor een volwassene dus vastgesteld op 75 mg en de maximale hoeveelheid is 2.000 mg. Alles boven deze hoeveelheid kan als een overdosis worden beschouwd, maar gevaarlijk is het niet.
In tegenstelling tot vitamine E, is er bij vitamine C weinig verschil in werking tussen de natuurlijke en synthetische vorm (ascorbinezuur). Natuurlijke vitamine C uit fruit komt altijd samen voor met 'bioflavonoïden', die de werking van vitamine C bekrachtigen [2].
Ester-C is de ontzuurde vitamine C (oftewel gebufferd) en is daarom veel milder voor de darmen en maag. Daarnaast bevat Ester-C metabolieten, die de opname en de werking bevorderen.
Tip: meng poeder van ascorbinezuur of natrium ascorbaat in iets van voeding, bijvoorbeeld yoghurt, verdeeld over de dag in hoeveelheden per dag: tijdens borstvoeding: 100 mg. tijdens flesvoeding: 100 – 300 mg (van 0-1 jaar, max. 100 mg per leeftijdsmaand)
Dus ze kunnen vitamine (C en B12) supplementen goed gebruiken zou je denken. Daarom wil ik u waarschuwen. PAS OP! 99% van de Vitamine's zoals vitamines van de Kruidvat zijn hartstikke nep en slecht voor je gezondheid!
Vitamine C is een sterke ontstekingsremmer die actief bijdraagt aan het verminderen van deze ontstekingsprocessen (2). Deze voedingsstof is dus een krachtige beschermer van uw vaatwanden.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine. In het verleden werd gedacht dat hierdoor het risico op de vorming van nierstenen groter was, maar dit is nooit bevestigd in onderzoek.
is belangrijk voor je huid, sterke tanden en bloedvaten. helpt de samenstelling van je bot en kraakbeen. zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel. bevordert de opname van ijzer in je bloed.
Op het etiket van de meeste vitamine C producten staat een dagdosering van één tablet van 1000 mg. Dit is veilig volgens de EFSA en kun je langdurig zo gebruiken. Als je deze dagen je immuunsysteem wilt ondersteunen, kun je prima meer vitamine C nemen.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid.
Vitamine C is een krachtig ingrediënt dat huidverbetering kan bieden op verschillende vlakken. Zo is het een sterke antioxidant, wat betekent dat het de huid beschermt tegen schadelijke invloeden. Denk hierbij aan luchtvervuiling en UV-straling, maar ook irritaties of ontstekingsreacties.
Daarnaast kan vitamine C slecht tegen verhitting en raakt het (deels) verloren door het koken, stomen, grillen en roerbakken van groenten. Ook is vitamine C labiel voor zuurstof. Dus ook het snijden van groente en fruit vermindert het gehalte aan vitamine C.
Sommige groepen krijgen via de voeding onvoldoende vitamines binnen, en zij krijgen daarom het advies om vitamine D, foliumzuur, vitamine B12 of vitamine K te slikken. Bekijk of jij het advies krijgt extra vitamines te slikken.
De meeste voedingswetenschappers gaan uit van 1000 - 3000 mg vitamine C per dag in tijden van stress of dreigende virussen.
Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is nodig voor veel belangrijke processen in het lichaam. Ons lichaam kan vitamine C niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel, via aardappelen, groente en fruit, binnenkrijgen. Vitamine C verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine.
Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Davitamon is misschien wel het bekendste merken voor vitaminepillen, en richt zich vooral op een goede werking van de weerstand en spieren. De pillen zijn suiker-, lactose-, en glutenvrij, waardoor ze binnen bijna ieder dieet passen. Door de erg kleine ronde vorm neem je de pillen makkelijk in.
Het is een antioxidant en helpt de activiteit van vitamine E in stand te houden. Vitamine C is van belang voor het behoud van sterke botten en helpt het natuurlijk immuunsysteem van de lichaamscellen. Daarbij is vitamine C goed bij futloosheid en heeft het een gunstige invloed op de vermindering van moeheid.
Waar is zink goed voor? Zink is onderdeel van vele enzymen in het lichaam. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.
Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de grootste concentratie aan vitamine C en staat deze dus hoog op ons lijstje. Behalve vitamine C zitten er dus ook veel mineralen zoals kalium en calcium in je sinaasappel.
Bij een hoge inname van vitamine C kan het beste gekozen worden voor een mineraalascorbaat of ester-C (zie kwaliteitsaspecten), daar veel mensen ascorbinezuur minder goed verdragen.