Het is van belang het slijmvlies van de neusholte zo gezond mogelijk te houden, zodat het slijmvlies van de buis van Eustachius minder zwelt. Uw arts geeft u vaak een neusspray die ontstekingen remt (corticosteroïd neusspray). Ook kan het helpen de neus te spoelen met zout water (zie ook spoelinstructies).
Hoe kan een verstopte buis van Eustachius behandeld worden? Meestal is behandeling van een verstopte buis van Eustachius niet nodig. De meest voorkomende oorzaak van een verstopte buis van Eustachius is namelijk een verkoudheid. De buis gaat vanzelf weer open als je van je verkoudheid herstelt.
Dit kan door te geeuwen of te slikken, maar waarschijnlijk opent de buis ook vanzelf. Door het openen is er even een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Zo kan onderdruk en ook overdruk worden opgeheven. Met het openen van de buis van Eustachius kan er ook slijm worden afgevoerd.
medicijn. U kunt uw neus druppelen met een fysiologisch zoutoplossing. Ook kunt u kortdurend neusdruppels met xylometazoline of langduriger een ontstekingsremmende neusspray gebruiken.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Druppels of neusspray met natriumchloride verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg, zodat u vrijer kan ademen. Ook kunt u met de zoutoplossing aangekoekte korsten in en rond de neus verwijderen. Zoutoplossing is vooral geschikt voor baby's en kinderen onder de 2 jaar.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'. Dit wordt zo genoemd omdat het vocht na verloop van tijd dikker, slijmerig en kleverig wordt.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Vooral rond de leeftijd van 1 jaar. Omdat het zo vaak voorkomt kan het gezien worden als een normale lichaamsreactie bij kinderen. Het gaat dan ook bijna altijd vanzelf over.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor waardoor het trommelvlies naar binnen getrokken worden. Dit kan klachten geven van een druk op het oor, oorpijn, een propgevoel in het oor, een verminderd gehoor of een krakend geluid bij slikken of gapen.
De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neus-keelholte. Door deze verbinding komt lucht het middenoor in en vloeit slijm en vocht het middenoor uit naar de neus-keelholte. Op deze manier worden infecties van het middenoor voorkomen.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Otalgan bevat de werkzame stof lidocaïnehydrochloride, die behoort tot de groep van lokale anesthetica. Het biedt verlichting bij oorpijn door het oor te verdoven. Dit geneesmiddel wordt gebruikt voor behandeling van oorpijn (bijvoorbeeld veroorzaakt door een middenoorontsteking of bij verkoudheid).
Bij een breuk ter hoogte van de middelste hersengroeve (rotsbeenderen) kan het gehoororgaan beschadigd raken, met gehoorverlies en duizeligheid tot gevolg. Ook de gehoorgang kan beschadigd raken, waardoor er hersenvocht uit het oor kan lekken.
Voor schone en gezonde oren is de meest geschikte reinigingsmethode een oorspray: het is een zachte behandeling. Behoudens er sprake is van ongemak, moet de oorspray twee keer per week worden gebruikt vanaf de leeftijd van 3 jaar.
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.
Een ruis in het oor (tinnitus of oorsuizen) kan zich uiten in een metalig geluid, pieptoon, suistoon, bromtoon of ruis. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben hier last van. De meest voorkomende oorzaken voor een ruis in het oor zijn: gehoorverlies door welke reden dan ook of een ontsteking.
Door de zoutoplossing wordt het slijm dunner en kan samen met korsten en vuil beter afgevoerd worden. Hoe vaak mag u spoelen? Afhankelijk van de ernst van de klachten kunt u 2 keer per dag spoelen. Bij veel slijm en korsten mag u ook vaker spoelen, maar niet vaker dan 6 keer per dag.
Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
Er bestaan verschillende alternatieven die je zonder probleem langdurig kunt gebruiken, zoals neussprays met een zoutoplossing of zelfs neusspoelingen. Sterimar en Physiomer zijn twee voorbeelden van merken die bijzonder goede oplossingen aanbieden.