Ook is het belangrijk dat de bril goed past. Zo kijk je het fijnst als je pupil in het midden van de glazen zit. Ook hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht. De opticien of optometrist kan je adviseren en de bril voor je verstellen, zodat 'ie lekker zit en goed past.
Optimaal aangemeten zijkanten mogen slechts een lichte druk achter het oor veroorzaken; deze wijst er op dat het gewicht van de bril niet volledig op de neus rust. Als de bril echter te strak zit "dwalen" de zijkanten af naar boven langs de zijkanten van het hoofd en glijdt het brilmontuur van de neus af.
Is het glas te groot, ziet het er vaak niet mooi uit. De vuistregel daarbij is dat de glazen niet breder mogen zijn dan het gezicht en de wenkbrauwen niet mogen bedekken. Zonnebrillen vormen daarop natuurlijk een uitzondering: Ze bedekken de wenkbrauwen vaak juist om ze te beschermen tegen de zon.
De buitenste rand van uw montuur moet niet groter zijn dan het uiteinde van uw wenkbrauwen. Hiermee zorgt u ervoor dat uw bril uw gezichtsvorm complementeert. Voor een gebalanceerde esthetische look moet de bovenste rand van uw montuur de lijn van uw wenkbrauwen volgen.
Het uiteinde moet richting het kuiltje achter het oor gebogen worden voor meer stevigheid. Als de bril in je oren of de zijkant van je hoofd prikt, buig dan het gedeelte van de poten dat rond de oren valt naar buiten. Als de bril te los zit, kun je het zachte gedeelte voorzichtig naar binnen buigen.
Laat de bril opnieuw afstellen om afzakken te voorkomen
Soms is de bril te los afgesteld, maar ook een te strak afgesteld montuur kan afzakken. Dan duwt hij zichzelf omhoog en zakt vervolgens naar beneden. Als jouw bril niet goed is afgesteld, dan voel je bijvoorbeeld een druk op je slapen.
De juiste breedte speelt een belangrijke esthetische rol bij de aanschaf van een bril. De bril waarop uw keuze valt, is bij voorkeur niet te smal en niet te wijd. Een te kleine bril is bovendien erg oncomfortabel en kan drukplekken veroorzaken.
Er zijn weinig dingen zo lastig als het uitkiezen van een nieuw brilmontuur. Er zijn namelijk vijf belangrijke factoren waar je op moet letten: 1. de kleur, 2. de kleurhoogte, 3. het materiaal, 4. het model en 5. de stijl.
Een randloze bril zorgt voor meer focus op je gezicht en zorgt voor een subtiele look. In de 21e eeuw worden randloze brillen meestal gemaakt van hoogwaardige, lichtgewicht en duurzame materialen, zoals titanium, omdat ze delicater zijn dan standaard brillen.
Heb je een wat smallere neus of staan je ogen dichter op elkaar? Dan kan je beter voor een bril kiezen met een neusbrug breedte van 15-18 mm. De bril kan anders sneller van je neus af schuiven. Mensen met een bredere neus of een grotere afstand tussen de ogen, kunnen beter kiezen voor een neusbrug breedte van 18-20 mm.
Prettig is juist weer dat er een groter draagvlak is op de neus, hierdoor wordt het gewicht van de bril meer verdeeld, waardoor je meer draagcomfort ervaart. En omdat er geen neussteuntjes op zitten kunnen deze ook niet gaan irriteren, knellen of afdrukken geven in de huid.
Brillen zijn er in verschillende vormen. Welke vorm bril het beste bij je past, hangt af van jouw gezichtsvorm. Je gezichtsvorm kan rond, hartvorming, driehoekig, rechthoekig of vierkant zijn. Voor iedere gezichtsvorm is een ideale vorm bril te vinden, die de mooiste punten van je gezicht benadrukt.
Plaats de bril in een kom met warm water voor ongeveer 60 seconden. Oefen zachtjes druk uit naar de binnenkant toe en naar beneden op het uiteinde van de slapen. Herhaal tot je een strakkere pasvorm achter de oren hebt.
Verkeerde brilsterkte
Iemand die bijziend is kan met deze glazen beter zien dan iemand zonder bril. Toch moet de ooglens zich daarbij extra inspannen om scherp te zien. Door de verkeerde sterkte in je bril kun je symptomen als hoofdpijn ervaren.
Dan hebben je ogen even de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe kijkoplossing. Hierdoor wordt de hoofdpijn, misselijkheid en/of duizeligheid veroorzaakt. Het zicht kan zelfs tijdelijk verslechteren. Gelukkig nemen deze klachten na enkele dagen (of weken) af.
Vaak zegt een bril niet veel over de persoon die hem draagt. Het zegt meestal alleen iets over de smaak van iemand en soms iets over het karakter. Iemand met dure kleding zal ook vaak een dure bril erbij kopen, voor deze persoon geldt vaak dat de uitstraling belangrijk is, of het imago dat opgewekt moet worden.
Voordelen van een Titanium bril
Een Titanium bril is biocompatibel en daarom niet giftig voor levende systemen. Puur titanium kan niet roesten, aantasten of corroderen. Het is 20 keer beter bestand tegen corrosie dan gebruikelijke metalen monturen van nikkel-koper legeringen zoal monel.
Een pince-nez of knijpbril is een soort bril zonder poten die op de neus kon worden vastgeknepen. Dit model bril was populair van ongeveer 1870 - 1945, en werd door zowel mannen als vrouwen gedragen.
Onze opticiens hanteren volgende vuistregels op basis van leeftijd : - Jonger dan 18 jaar: 1x per half jaar. - Tussen 18 en 39 jaar: 1x per jaar. - Tussen 40 en 64 jaar : minstens 1x per twee jaar.
Groene ogen
Voor een neutrale look kun je het beste een bril met groene tinten nemen, zoals onderstaand montuur van Enzzo. Wil je met je bril juist opvallen? Pak dan uit met monturen in de kleuren mahonie, aubergine, dieprood en robijnrood.
Dan wil je Glassify vast uitproberen. Met deze bril app kun je namelijk ontdekken welke brillen én zonnebrillen op jouw gezicht passen. Door gezichtsdetectie en augmented reality met elkaar te combineren, brengt de app precies de vorm van je gezicht in kaart.
Ook zitten er grote kwaliteitsverschillen in de glazen en de gebruikte coatings (ontspiegeling, kraswerend). Dat verklaart bovendien een deel het prijsverschil. Een dure bril is niet automatisch beter dan een goedkope bril. Belangrijk is dat de oogmeting klopt en dat de glazen goed geslepen worden.
Aan multifocale lenzen kan iedereen wennen, of u nu een jonge veertiger met presbyopie bent of al jaren bifocale lenzen draagt.
Irritatie door neuspads
Groter, kleiner, stroever, gladder… Als de irritatie door de neussteuntjes blijft, kun je een bril zonder neuspads kopen. Er is volop keuze in metalen en kunststof brillen zonder neuspads. Lees meer over de materialen van monturen.