Ieder baby kan hier anders mee omgaan en er weer anders uitkomen, dit is afhankelijk van zijn fysieke ontwikkeling en zijn voorkeuren. Maar dit is ongeveer wat ieder ouder van zijn baby kan verwachten: 5 weken: Met het eerste sprongetje is je baby 5 weken oud en zal je merken dat alles om sensaties draait.
Je kan sprongetjes bij je baby herkennen aan het gedrag van je kindje. Is je kleine plotseling hangerig, huilerig en humeurig? Dan is het mogelijk dat hij door een sprongetje gaat. Iets nieuws leren kost je baby veel energie.
Hoe lang duurt een sprongetje? De eerste 3 sprongen duren 1 tot 2 weken. Daarna duurt een sprong gemiddeld 4 weken. Dit is echt een gemiddelde en het kan dus zijn dat jouw baby de ene keer wat langer of juist korter over een sprong doet dan de andere keer.
Tijdens een sprongetje verandert de ontwikkeling van je baby drastisch. Je zal merken dat je kleintje meer huilt, hangerig en humeuriger is, even minder zichzelf. Ondanks dat het lijkt alsof je kindje achteruit gaat in ontwikkeling, is het juist iets positiefs: het geeft je baby de mogelijkheid nieuwe dingen te leren!
Het is grappig hoe je toch bepaalde dingen vergeet uit het eerste levensjaar van een kind totdat je er weer vol in zit.
De sprongetjes gebeuren, of je baby het nou wil of niet. Hij vraagt er niet om en kan ze niet eerder of later laten komen. Vergelijk het met de puberteit: die komt ook wanneer hij komt en je kan er niks aan doen. Anders is het bij het ontwikkelen van de spieren.
Rond de zes weken lijken baby's meer te huilen. Vaak zit er vooral een huilpiek aan het einde van de middag en begin van de avond. Waarschijnlijk net wanneer jij wilt gaan koken. Misschien moet je baby alle indrukken van de dag verwerken en letterlijk ontladen, of moeten zijn darmpjes heel veel verwerken.
Groeispurt bij je baby (0-3 jaar) Broeken worden te kort, shirts zitten te strak en in een mum van tijd lijken ze centimeters te zijn gegroeid. In de eerste twee levensjaren krijgt een kind zijn eerste groeispurt. Voor je het weet is hij een stuk ouder, zelfstandiger en groter.
Zijn gewicht en grootte
Je baby groeit snel: gemiddeld wegen jongentjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze 60 cm groot, meisjes wegen gemiddeld 5,3 kg en zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan jongens van die leeftijd.
Een sprongetje bij je baby herken je vaak eerst aan een huilerige periode. Je kindje kan hierbij hangerig, humeurig en huilerig worden. Soms lijkt het zelfs alsof je kindje een beetje achteruit gaat in zijn ontwikkeling! Het kan zijn dat je baby hierdoor minder goed slaapt en eet.
Die gaan gewoonlijk gepaard met de drie H's: Huilerigheid. Hangerigheid. Humeurigheid.
Hangerig: je baby of peuter steekt aldoor zijn handjes naar je uit omdat hij opgetild wil worden, of hij wil niet eten of slaapt veel langer dan normaal. Kortom: je kind zit niet lekker in zijn vel. Huilerig: je kind heeft het niet naar zijn zin. Hij kan verveeld zijn en om de kleinste dingetjes huilen.
Je baby is nu 7 weken oud en krijgt langzaam maar zeker een dag-en-nachtritme. Fijn, want met een beetje geluk slaapt hij nu iets langer door. Is hij overdag wakker, dan vindt hij het heerlijk om vanuit de box naar jou te luisteren en kijken. Dit is niet alleen gezellig voor je baby, maar nog leerzaam ook.
De lastige fase van sprong 2: de 3 H's
Je kunt de lastige fase van sprong 2 herkennen aan dat je baby wat meer huilt, hangeriger en humeuriger is dan normaal. Deze lastige fase vindt plaats tussen week 7 en 10. Deze fase van sprong 2 hoeft niet de gehele drie weken te duren.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.
Enkele adviezen: Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Drink genoeg, eet genoeg, rust voldoende uit. Kortom, zorg goed voor jezelf, want het is een behoorlijk intensieve toestand, die regeldagen. En voor je het weet is je lichaam weer helemaal aangepast aan de nieuwe hoeveelheid en kunnen jij en je baby weer even lekker bijtanken (haha!)
Normaal huilgedrag
Baby's huilen de eerste drie maanden van hun leven het meest. De eerste 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Baby's van 6 weken hebben een heel duidelijk ritme nodig. Je zorgt voor dat ritme door overdag voor 4 tot 5 uur slaap te zorgen. En houd daarnaast vaste momenten aan waarop je jouw kleine 's avonds naar bed brengt. Op die manier zal je merken dat het ritme van jouw baby van 6 weken ook 's nachts gewoon doorgaat.
Zijn zintuigen maken na deze sprong ineens een snelle groei door. Je baby zal merken dat er iets nieuws en vreemds gebeurt in zijn wereld en kan van slag raken. Na het nemen van sprong 1 staat je baby open voor ervaringen en zul je merken dat hij wat gevoeliger is.
Ontwikkeling baby van 3 maanden
Hij heeft zijn handjes ontdekt en kan je vinger een poosje vasthouden. Ook begint je baby meer geluid te maken en oe-fent hij met verschillende klanken. Wanneer hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd goed optillen. Op die manier traint je baby zijn nek- en rugspieren.
Tweede sprong
Deze kan een paar dagen, maar ook een week duren. In deze periode kan je baby hangerig en eenkennig zijn en wil hij vaker drinken. Tijdens deze sprong in zijn ontwikkeling ontdekt je baby dat de wereld om hem heen niet één grote brij is. Hij begint vaste 'patronen' te onderscheiden.