Winterharde planten zijn planten die de winter (en daarbij vrieskou) overleven en in de lente of zomer opnieuw bloeien. Het kan gaan om vaste planten maar ook bomen en heesters. Wintergroene planten behouden hun bladeren of groene kleur tijdens de winter.
Onze Topkeuzes voor Groenblijvende Winterharde Planten in Bloembakken
Ijzerhard. Hoewel het geen groenblijvende plant is, verdient ijzerhard een plekje in je bloembakken vanwege zijn winterhardheid en prachtige bloemen. ...
Vorstgevoelige planten zijn planten die niet bestand zijn tegen de vrieskoude en zullen afsterven zonder bescherming. De temperatuur waarbij de plant schade zal oplopen hangt af van de standplaats, de soort en vaak ook de leeftijd.
Je doet dit door een stuk vliesdoek, oude kleding, lakens of een handdoek over de bladeren heen te leggen om de bladeren tegen het winterse zonlicht te beschermen. Lage, groenblijvende planten kun je bij strenge vorst (rond -10°C) bedekken met een laag compost of stro.
Noppenfolie is ideaal te gebruiken in de winter voor al uw potten om scheuren in aardewerk te voorkomen. Door gebruik van het folie ervaart u een langere levensduur van de pot, ook te gebruiken voor bloempotten van een ander soort materiaal.
Dat kan, want deze plant is winterhard en kan vrijwel elke winter overleven. Maar… de plant zal alleen opnieuw zo mooi in bloei staan als je op het juiste moment snoeit, en wel twee keer per jaar.
Welke bomen of struiken blijven groen in de winter?
Sommige locaties vragen ook in de winter om een groen element. Traditioneel komt men dan al snel uit bij coniferen als groenblijvende bomen, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kunt u denken aan hulst, steeneik, Portugese laurier of verschillende rhododendrons.
Enkele vaste planten die bijna de hele zomer bloeien zijn de vaste geranium, lavendel en de verbena vaste plant. Naast de schoonheid van deze planten met veel bloemen leveren ze ook nog een bijdrage aan de biodiversiteit.
Hydrokorrels worden het vaakst gebruikt om een drainagelaag onder in de bloempot of plantenbak te creëren. Wanneer er geen gat onderin zit kan het gebeuren dat je plant te veel water krijgt, waardoor de plant verzuipt.
Plant inpakken: net als bij tuinplanten in pot kun je vorstgevoelige planten die in de volle grond staan beschermen door ze in te pakken met bijvoorbeeld noppenfolie, jute, vliesdoek of oude lakens. Verder gelden hierbij dezelfde regels als bij de vorstgevoelige plant in pot (zie hierboven).