Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Nigiri Zalm is de populairste sushi onder Nederlandse sushi-eters. Dit blijkt uit onderzoek van eten bestel-site Hungry.
Uramaki is, net als maki, een opgerolde sushirol. Waar bij de maki het zeewier aan de buitenkant zit, zit bij de uramaki de rijst aan de buitenkant. De vulling van uramaki kan oneindig afgewisseld worden met bijvoorbeeld verschillende sauzen en gefrituurde vis.
Simpel maar lekker | Sashimi
Sashimi is een simpele sushi soort, waar vooraf niet een hele culinaire bereiding bij komt kijken. Het is een eenvoudige manier van klaarmaken van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne plakjes wordt gesneden. De populairste sashimi's zijn zalm en tonijn.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigd vet dat goed is voor het hart. Onze sushi is rijk aan eiwitten en zit boordevol essentiële voedingsstoffen. Een van de belangrijkste redenen waarom onze sushi zo gezond is, is dankzij onze heerlijke verse vis.
Urumaki sushi (inside out roll)
Nigiri. De letterlijke vertaling voor nigiri is 'rijstballetje'. Op deze rijstbolletjes worden dan kleine stukjes vis, zeevruchten of omelet gelegd.
Sushi wordt vaak bereid met rauw zeevoedsel, zoals zalm, tonijn, paling, makreel en surimi. Sommige veelgebruikte sushivarianten maken ook gebruik van gekookte ingrediënten. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd. Sushi wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus.
De beroemde maki sushi rollen
Maki is de meest simpele sushi die je kunt maken. Het is slechts een klein zeewier rolletje met wat sushirijst en groente of vis/vlees er in. Het maken van maki sushi is dan ook erg makkelijk en snel te doen voor beginners.
Wanneer je in een sushirestaurant gaat dineren krijg je vrijwel standaard een schaaltje met flinterdunne roze of gele plakjes gember op tafel. Die staat er natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid. Samen met wasabi en sojasaus maakt gember je sushi diner compleet.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Het duurste exemplaar ging zaterdag naar Kiyoshi Kimura, baas van de restaurantketen Sushi Zanmai. Hij tekende ook al voor het vorige record in 2013 en legde ditmaal zo'n 2,7 miljoen euro voor de vis neer. De tonijn zal vandaag nog versneden worden en verkocht worden als sushi.
Surimi poké bowl met avocado
Crab sticks en poké bowls zijn twee handen op één buik. Ze passen perfect bij elkaar. Vooral in deze poké bowl met ook radijsjes, avocado en zeewiersalade. Lekker met wasabimayonaise voor de pit en gefrituurde uitjes voor de crunch.
Tobiko is bestaat uit kleinere eitjes afkomstig van de japanse vliegende vis. Deze sushi kan ook bovenop een stuk sushi terecht komen, maar jij kent hem waarschijnlijk als de oranje stukjes waar de california roll in gerold wordt.
Jazeker! Sashimi is een rijke bron van eiwitten en levert alle essentiële aminozuren die nodig zijn voor bijvoorbeeld spiergroei en herstel.
4. Sashimi. Sashimi is sushi zonder poespas. Deze (rauwe) vis of schelpdieren worden vaak in dunne plakjes geserveerd zonder andere ingrediënten.
Sashimi (Japans: 刺身) is een Japans gerecht van verse, rauwe vis en schelpdieren die met een zeer scherp mes in dunne plakjes gesneden worden.
De ebi tempura roll is een sushi rol met rijst aan de buitenkant en gefrituurde garnalen erin.
Maki betekent letterlijk “rollen” en het is ook een sushi wat je maakt door te rollen. Het is sushirijst samen met één of twee ingrediënten wat verpakt wordt door een nori zeewiervel. Maki sushi is vaak ook de allereerste sushi die men in de keuken thuis zelf probeert te maken samen met de bekende nigiri.
Nori bevat verschillende mineralen; kalium, calcium, magnesium, ijzer, zink, etc. In 1 vel nori zit de volledig dagelijkse aanbevoelen hoeveelheid ijzer. Goed voor het het voorkomen van bloedarmoede. Net als alle andere groenten is ook nori rijk aan vezels.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Stukjes sushi waar geen vlees of vis in zit kunnen mogelijk een dag langer in de koelkast blijven staan. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van de sushi achteruit gaat, dus probeer sushi zo kort mogelijk te bewaren.
De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden. Indien je sushi met zeevruchten hebt besteld, moet je de houdbaarheid verkorten naar maximaal 15 uur in de koelkast. Ruik altijd even aan de sushi; eet ze niet op als de vis slijmerig is of niet meer fris ruikt!