Door te stomen zorg je ervoor dat je je verstopte neus en bijholtes vrijmaakt. Dit kun je ook doen met behulp van een neusspray, maar wanneer dit niet voldoende blijkt te werken, wil je natuurlijk een andere oplossing.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Door twee tot drie keer per dag te stomen wanneer je verkouden bent, voorkom je dat je holtes dicht gaan zitten. Wanneer de holtes wél verstopt raken, kunnen ze namelijk gaan ontsteken.
Je kan stomen door de hete lucht van je lekkere warme douche goed in te ademen, maar je kan ook boven een kom met heet water hangen (maximaal zestig graden Celsius). Doe dit drie keer op een dag voor een kwartiertje voor het beste resultaat. Nog een fabel: het toevoegen van zout of menthol aan het water heeft geen zin.
Neusspray komt minder diep in de holten dan stoom of spoelwater en werkt daarom wat oppervlakkiger, maar kan toch heel effectief zijn om je holtes te helpen openen. In de acute fase van je bijholteontsteking is neusspray vaak de beste ondersteuning voor je holtes.
Water met zout is de ideale manier om je verstopte neus (tijdelijk) open te krijgen. Het enige wat je nodig hebt, is keukenzout (natriumchloride) en warm water. Je zou een neusdouche of spuit kunnen kopen bij de apotheek, maar dit hoeft niet per se. Het kan ook met een kommetje.
Als vastzittend slijm niet wil loskomen, kan het helpen om te stomen boven een kom met heet water. Voeg er liever geen menthol of eucalyptus aan toe: deze middelen kunnen de slijmvliezen juist irriteren. Soms helpt iets warms drinken ook om het slijm los te maken.
Een verstopte neus of benauwdheid; dat zijn vervelende klachten. Een bekende en veelgebruikte methode om te proberen om verkoudheidsklachten te verlichten is stomen. Toch is stomen bij verkoudheid geen effectieve oplossing en kan dit zelfs schadelijk zijn.
Stomen met hete, vochtige lucht om een eenvoudige verkoudheid te bestrijden, heeft geen aantoonbaar effect op het klinisch beeld of de subjectieve beleving van de klachten.
Stomen bij verkoudheid ter verlichting van verkoudheidsklachten is ineffectief en gevaarlijk. Niet meer doen, adviseert kinderarts Martin Baartmans van het Maastad Ziekenhuis te Rotterdam. Veel mensen, vooral kinderen, lopen brandwonden op als ze bij een verstopte neus boven een badje met heet water stomen.
Leg een handdoek over de achterkant van je hoofd, sluit je ogen en buig langzaam over de kom tot je zo'n 25 centimeter boven het wateroppervlak hangt. Adem twee tot vijf minuten diep in en uit, en herhaal dit twee tot drie keer per dag tot de symptomen verdwenen zijn.
Helaas is stomen maar een kortetermijnoplossing, volgens KNO-arts Ingrid van Rooy van het KNO Medisch Centrum. 'Met stomen verwarm en bevochtig je je neusslijmvlies, waardoor het even comfortabel kan voelen als je verkouden bent. Echter spoel je verder niks schoon, waardoor virusdeeltjes en snot gewoon blijven zitten.
Doe er kruiden in die geschikt zijn voor het stomen. Kamille werkt ontsmettend, verzachtend en helend. Gewoon één of twee theezakjes in het hete water leggen en de vrijkomende dampen opsnuiven. Andere kruiden die helpen zijn: tijm, munt, lavendel en grove den.
Stomen is één van de meest gezonde manieren om je eten te bereiden. Bovendien zijn gestoomde gerechten altijd lekker sappig, mooi én zitten ze boordevol smaak. Niet alleen blijven de vitaminen en mineralen beter behouden, de pure smaak komt ook duidelijker naar voren.
Verkoudheidsklachten duren over het algemeen maximaal 1 week. Symptomen als niezen, snotteren, hoesten en vermoeidheid kunnen ook na die week nog aanhouden maar het ergste heb je na een week achter de rug.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
Dan snuit, neusspray en stoom je er vast op los. Maar de allerbeste remedie, is een neusdouche. En zeker in tijden van het coronavirus, kan een neusdouche best een goed idee zijn.
U kunt uw keel verzachten met een hoestmiddel met althaea, tijm, saccharose of honing. Dit kunt u ook zonder bezwaar gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding. Als u last heeft van kriebelhoest, dan kunt u ook kiezen voor een hoestmiddel met noscapine.
Wat helpt tegen hoesten is het drinken van warme dranken zoals gemberthee met honing of een voedzame misosoep. Verder kun je eens proberen te stomen met bijvoorbeeld kamille om zo je keel te verzachten en vastzittend slijm proberen los te maken.
Het doel van spoelen met zout is het reinigen en weer open zetten van de neusholten. Korsten, slijm en een dichte neus zorgen voor een irritatie of ontstekingen aan het neusslijmvlies. Behalve om te spoelen, wordt een zoutoplossing ook gebruikt bij een vernevelaar.
Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben meestal geen invloed op de klachten of op het herstel.
U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over.