Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose.Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
Je kunt deze vicieuze cirkel doorbreken door meer magnesiumrijke voeding te eten. Denk hierbij onder meer aan groene bladgroenten, avocado's, bananen, broccoli, peulvruchten en chocolade. Ook een goed supplement in de vorm van magnesium tauraat of magnesium malaat kan helpen.
Wat moet je niet drinken bij stress? Als u te veel cafeïne drinkt kan dit leiden tot stressgevoelens. Als u al in een stressvolle periode zit is het verstandig om minder cafeïne te drinken. Het kan het hormoon cortisol verminderen en het gevoel van stress langer laten aanhouden.
Ook ongezonde leef- en werkgewoonten kunnen je draagkracht verminderen: verkeerde eetgewoonten, te veel koffie of alcohol, te weinig lichaamsbeweging, te weinig slaap en ontspanning, het werk niet goed organiseren, te veel werken en te weinig pauzes nemen.
Welke natuurlijke supplementen kunnen helpen bij stress? Er zijn verschillende natuurlijke supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van stress, zoals ashwagandha, valeriaanwortel, rhodiola rosea, magnesium en passiebloem.
Het ondersteunt namelijk je energielevel en helpt bij vermoeidheid. Prettig, want mensen die momenten van stress ervaren zullen ook sneller vermoeid zijn. Verder is Magnesium goed voor de gemoedstoestand, het concentratievermogen en het geheugen. Hoe meer fysieke of mentale stress, hoe meer magnesium je verbruikt.
Het lichaam heeft vitamine B12 nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de optimale werking van het zenuwstelsel. Wanneer het lichaam voortdurend in een staat van stress verkeert, kan de verhoogde behoefte aan vitamine B12, gecombineerd met verminderde inname en absorptie, leiden tot een tekort.
Kamille is een van de natuurlijke kalmeringsmiddelen die bijna iedereen wel kent. Van oudsher wordt aangeraden om een kopje kamillethee te nemen voor het slapen. Kamille helpt dan ook om te ontspannen en is goed voor de nachtrust. Dat kamille rustgevend werkt, komt doordat het de antioxidant apigenine bevat.
Valeriaan (Valeriana Officinalis)
Valeriaan is misschien wel de bekendste en meest gebruikte natuurlijke rustgever ter wereld. Het biedt rust bij o.a. examens, als je wat prikkelbaar bent en bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek. Dit kalmerende kruid is niet voor niets enorm populair.
Helpt paracetamol dan ook tegen zenuwen? Uit een vergelijkbaar onderzoek, is gebleken dat niet alleen de intensiteit van de emotie verlaagd te zijn, maar vertoonden zowel de mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen ook minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed.
Op korte termijn is het slikken van teveel magnesium in principe niet gevaarlijk, mits je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het daarentegen wel schadelijke gevolgen hebben. Dit komt vooral voorkomt bij mensen met problemen met hun hart, nieren of schildklier.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.
En er is nog een reden om magnesium te slikken voor het slapen gaan. Ons lichaam verwerkt het mineraal vooral wanneer we slapen.Het is dus 's nachts dat ons lichaam het mineraal gebruikt voor tal van herstelprocessen.
Om jezelf beter te ondersteunen, kan je het zenuwstelsel kalmeren door middel van lichaamsoefeningen – diep ademhalen, diep zuchten, zelfs een vriendelijke aanraking. Deze bewegingen helpen de perceptie van en reacties op gevaar in onze hersenen te stabiliseren.
Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8).
Spanning bij de darmen kan zorgen voor een onrustig en ongemakkelijk gevoel.Je krijgt bijvoorbeeld last van diarree en darmkrampen. De meeste mensen herkennen deze spanning op de darmen. Zij gaan letterlijk aan de schijt (diarree) op het moment dat er een grote stressvolle situatie plaats vindt.