Zand is een prima blusmiddel omdat het het vuur afsluit van de zuurstof, het is b.v. ideaal om brandende vloeistoffen te blussen. Zand heeft een koelende werking en sluit de zuurstoftoevoer af, zodat het vuur dooft.
Zand is onder bepaalde omstandigheden een zeer effectieve blusmiddel. De werking berust deels op het verminderen van de brandbaarheid van een vloeistof doordat deze door het zand wordt opgenomen. Koolzuurgas is in staat om de vlammen te verdrijven.
Voor het blussen van brand in haarden, kachels of barbecues kan zand gebruikt worden. Belangrijk is wel dat je ermee rekening houdt dat het zand de vlammen wel kan doven, maar de hitte niet wegneemt. En ook voor zand geldt dat het uiteraard alleen in aanmerking komt om te blussen als je het ook binnen handbereik hebt.
Blussen: beter niet
Door de waterdeeltjes in brandblus schuim kan er, net als bij water, stoom ontstaan.
Snel zelf blussen
Het is raadzaam een blusdeken en een sproeischuimblusser van 6 liter in huis te hebben. Met de blusdeken kunt u kleine brandjes snel afdekken en smoren. Bijvoorbeeld in de keuken. Gebruik geen water of blusdeken voor het blussen van vet of olie of een brandend elektrisch apparaat.
' 'Blussen met zeewater is niet zo verstandig', vertelt hydroloog Huub Savenije van de TUDelft. 'Het zout brengt schade toe aan gewassen en aan het bos.
Niet geschikt voor vet- en frituurbranden!
De risico's (herontsteking van de brand na het verwijderen van de blusdeken, of het in brand vatten van brandbare gassen die door de blusdeken heen trekken na enige tijd) van het blussen van een vetbrand met een blusdeken zijn zo groot, dat dit absoluut wordt ontraden.
Brandklasse F vet en olie branden zijn die in de meeste gevallen frituur of bakolie branden deze moeten dan ook geblust worden met een vet brandblusser. Houd hierbij altijd voldoende afstand. In deze brandklasse mag u nooit met water blussen.
Met een poederblusser kunnen elektrische apparaten veilig worden geblust, zelfs wanneer zij in gebruik zijn. Maar omdat het poeder in alle naden, kieren en gaatjes komt, wordt veel elektrische apparatuur onbruikbaar na het blussen met poeder.
Blusdeken: niet doen
Niet elke blusdeken is geschikt om olie- en vetbranden te blussen. Een ongeschikte deken kan zelfs vlam vatten bij het afdekken van de pan! Daarom is ons advies: Gebruik geen blusdeken bij een vlam in de pan.
Wanneer water wordt toegevoegd aan een brandende pan met olie of vet, zal het onmiddellijk verdampen en de brandende deeltjes (nevel) verspreiden. Dit kan zorgen voor een explosieve situatie, en vaak ontstaat er op zo'n moment een vlam-in-de-pan.
Een CO2 blusser mag nooit op personen worden gebruikt: het blusmiddel is zeer, zeer koud en kan daardoor brandwonden veroorzaken. Bovendien verdrijft het zuurstof.
Met een CO2 blusser, blus je met CO2 gas. Het gas verdrijft de zuurstof waardoor de brand wordt verstikt. Een CO2 blusser wordt in gebouwen vooral gebruikt bij een serverruimte of in een omgeving met veel elektra omdat het geven nevenschade geeft.
Brandblussers. In de keuken van een frituur zijn vooral (warme) vetten aanwezig. We raden aan om een schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien in de keuken.
Een vetbrand blussen kan alleen met een speciale brandblusser. Vroeger was het advies om bij frituurbranden kleiner dan 5 liter het vuur doven met een blusdeken. Dit is echter niet meer toegestaan en ook niet veilig. Een vetbrandblusser de enige oplossing.
Een brand die is ontstaan in een meterkast of een elektrische installatie mag nooit met water worden geblust. Dit omdat water en elektriciteit niet samen gaan, water geleidt namelijk de elektriciteit.
Blus een olie- of vetbrand nooit met water!
Water werkt overigens ook niet omdat magnesium met water reageert tot magnesiumoxide en het zeer explosieve waterstofgas. De enige manier om dit type brand te blussen is door het magnesium te smoren onder zand of door een droge chemische brandblusser te gebruiken.
Welke brandblusser is dan wel geschikt voor elektriciteit? Zowel een schuimblusser als een CO2-blusser kan hiervoor perfect worden gebruikt. Zowel het schuim uit een schuimblusser als CO2 geleidt elektriciteit niet en is daarom niet alleen effectief, maar vooral ook veilig.
Alarmeren altijd op eerste plaats
De volgorde is belangrijk, het alarmeren en het voorkomen en beperken van persoonlijk letsel zijn de kerntaken die de bhv'er altijd als eerste zal uitvoeren. Hij moet er dan ook voor zorgen dat hij in staat is om dit te doen.