De witte haai is de gevaarlijkste haaiensoort die er bestaat en wordt ook wel de mensenhaai genoemd. Deze soort is namelijk verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers. De eerste witte haaien ontstonden tientallen miljoenen jaren geleden. De mannetjes worden gemiddeld zo'n 3.20 meter lang.
De grootste haai die in de Noordzee kan voorkomen is maar liefst 12 meter lang en heet dan ook niets voor niets de reuzenhaai. Deze haai komt als gast uit de Atlantische Oceaan ook af en toe een bezoekje brengen aan de Noordzee en kan dichter bij de kust komen dan je misschien zou denken.
Verspreiding. De verschillende soorten haaien komen vrijwel wereldwijd voor in alle zeeën en oceanen met uitzondering van de zeer koude wateren rond de noord- en de zuidpool.
Guadelupe, Mexico
Het kleine vulkanische eiland, Guadelupe, vlakbij de westkust van Mexico, heeft misschien wel het meest heldere water ter wereld om grote witte haaien te spotten.
Kas. Kas behoort tot de top duiklocaties van Turkije en staat in de top-50 van beste duiklocaties ter wereld. Zowel voor beginnende als gevorderde duikers. Hier zwemmen haaien, tonijn, roggen en misschien zelfs wel grote zeeschildpadden.
Gevaarlijke zeedieren en koraal komen dicht bij het strand amper of niet voor. Wat dat betreft is Dubai veiliger dan het Caribisch gebied of Azië. De gevreesde witte haai komt in de Perzische Golf bijvoorbeeld niet voor. De haaiensoorten die hier wel leven, komen amper in de buurt van de kust.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Voor Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten werden elk drie haaiensoorten waargenomen. Er is nog een aanvullende BRUV-onderzeeërtest op 300 meter diepte rondom Curaçao gedaan, waarbij een extra haaiensoort werd gezien: de Cubaanse doornhaai.
Haaiensoorten die je als mens maar beter niet tegen kunt komen zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk. Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai.
Australische wetenschappers hebben twee exemplaren van de meest zeldzame haaiensoort ter wereld opgespoord. De twee volwassen speertandhaaien (een mannetje en een vrouwtje) zijn gevangen in de Wenlock Rivier in de Australische staat Queensland. De speertandhaai komt alleen voor in het westen van de Stille Oceaan.
Aanval op de lever
Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
De witte haai
Door films zoals Jaws staat hij bekend als de enge, moordzuchtige haai die op jacht is naar mensen, maar niks is minder waar. Er worden per jaar ongeveer 100 mensen aangevallen door haaien, en ongeveer de helft hiervan is door witte haaien. Gelukkig zijn de meeste aanvallen niet dodelijk.
Een haai heeft namelijk vlijmscherpe tanden! Een haai kan zich ook bedreigd of uitgedaagd voelen. Hij is namelijk erg gevoelig voor bewegingen in het water. De haai is bang en probeert zichzelf te verdedigen door te bijten.
Maar de kans dat je ooit wordt gebeten door een haai is extreem klein. Per jaar overlijden gemiddeld tien mensen door een haaienbeet. In vergelijking: muggen zijn verantwoordelijk voor 725.000 doden per jaar.
Haaien houden niet van ondiep water, ondanks hetgeen er in sommige (Hollywood)-speelfilms wordt gesuggereerd. Zwem dus niet ver uit de kust en niet in diepe geulen. Zwem ook niet in wateren waar haaien zijn gesignaleerd, of als er daaromtrent een waarschuwing is uitgegaan.
Onder andere bultrug dolfijnen, zeekoeien, schildpadden, Indische bruinvissen en walvissen leven in de wateren van de Golf van Oman. Maar ook in de Perzische Golf, de zee voor de kust van Dubai, kun je koraalriffen tegenkomen waar een vissen en zeedieren leven.
Dubai is een zeehaven en is bezaaid met op zichzelf staande ecosystemen in de wrakken van de Perzische Golf. Sommige zijn diepten waarvoor alleen technische duikers gekwalificeerd zijn, maar voor het grootste deel is een deel van het wrak, de MV Dara, toegankelijk voor gevorderde duikers.
Als we denken aan de gevaren die op de loer liggen in de oceaan, is het een vraag die natuurlijk in ons opkomt - hoe zit het met haaien, de meest gevreesde schepsels van de zee? Dus ja, er zijn haaien in Griekenland, zelfs een aantal soorten. En er zijn misschien zelfs mensenetende haaien, zoals de grote witte haai.
De witte haai of ook wel bekend als de mensenhaai zijn terug te vinden in alle grote oceanen. Deze haaien hebben twee rijen van vlijmscherpe tanden waarmee ze hun prooi kunnen verscheuren. Ze kunnen uitgroeien tot maximum 7 meter lang en wegen meer dan 1000 kilogram en zijn dus de grootste jagers van de zee.
De belangrijkste reden dat er in de Noordzee zo weinig haaienaanvallen voorkomen, is dat de haaien de voorkeur geven aan diep water. Hun prooien, zoals haring en makreel, leven vooral in open zee, en daarom is er voor de haaien in de Noordzee geen reden om naar de kust te komen.