Oorzaken droge voeten
Een belangrijk aspect voor het uitdrogen van de huid zit in de doorbloeding. Oudere mensen en mensen met een aandoening als Diabetes of Reuma ervaren vaker problemen met de doorbloeding. De huid zal dan minder gehydrateerd worden en vocht opnemen, dan wanneer de doorbloeding goed is.
Gebruik vaseline tegen droge voeten
Als je droge voeten hebt, is deze tip het proberen waard: Smeer na het douchen je voeten in met een laag vaseline. Trek er katoenen sokken over aan en duik dan lekker je bed in. De volgende ochtend even je voeten wassen en tada! Kom maar door met die fluweelzachte voetjes.
Je voeten zalven? Dit kan een hele effectieve manier zijn om harde huid te verwijderen. Smeer Vaseline op de harde plekken op je voet en houd je sokken aan als je naar bed gaat. De zalf zal de harde plekken verzachten en de droge huid versoepelen.
Arganolie is een uitstekende keuze om droge voeten te behandelen. Dit is omdat de olie boordevol voedingsstoffen zit die krachtig hydraterende eigenschappen bevatten, zoals vitamine E, essentiële vetzuren en sterolen.
Baking soda is zuiveringszout en is perfect voor heerlijke, zachte en geurloze voeten, dankzij de ontzurende en ontsmettende werking. Natuurlijk zijn de welbekende bruistabletten ook een heerlijke ontspanning voor je voeten met een verkwikkend en verfrissend effect.
Blaren kunnen vreselijk pijn doen tijdens een lange wandeling of een avondje stappen. Smeer daarom voordat je de stevige stapper aantrekt om te wandelen wat uiercrème op je voeten. De uiercrème voorkomt het ontstaan van blaren. Overigens kan uiercrème ook verlichting bieden als je al een blaar hebt.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Uierzalf is een vochtbestendige vaseline-achtige zalf. Het middel heeft geen vaste receptuur; de samenstelling verschilt van leverancier tot leverancier. De zalf kan bijvoorbeeld een mengsel zijn van vaseline en lanoline met daaraan toegevoegd een bacteriedodend en schimmelwerend ingredient, zoals triclosan.
Bij voetschimmel heeft u meestal witte schilfers en scheurtjes (kloofjes) tussen uw tenen. U kunt ook schilfers hebben aan de onderkant of zijkant van uw voet. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Soms ziet u blaasjes en puistjes erbij.
Zachte voeten
Een warm voetenbadje hydrateert je voeten en maakt ze zacht. Met een etherische olie versterk je dit effect. Arganolie is erg goed tegen een droge huid, jojoba-olie werkt verzorgend. Als je tussendoor je voeten zachtjes scrubt met een speciale voetscrub, verwijder je dode huidcellen.
Met een puimsteen of eeltvijl kun je zelf eenvoudig en pijnloos een teveel aan eelt weghalen. Eventueel kun je vooraf een voetenbad nemen, om de dode huid een beetje zachter te maken zodat je het makkelijker kunt weghalen. Baking soda, citroen en azijn hebben een antibacteriële werking en maken het eelt extra zacht.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Iedere avond uw voeten insmeren met voor u een juiste crème.
Wat wel belangrijk is, is om niet te vaak te scrubben. Zo'n 1 à 2 keer in de week is meer dan voldoende. De dode huidcellen maken namelijk deel uit van de natuurlijke beschermingsmantel van de huid. Haal je teveel weg, dan beschadig je de huid en is ze vatbaarder voor allerlei bacteriële infecties en irritaties.
Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in uw voeten beschadigen. Het bloed stroomt dan minder makkelijk naar uw voeten en tenen. U krijgt minder gevoel in uw voeten en tenen. Zo kunt u ongemerkt wondjes en blaren krijgen.
Perniones is de medische benaming voor de meer bekende “wintertenen”, “wintervoeten” of “winterhanden”. Andere veelgebruikte medische namen zijn “chilblains” of “perniosis”. Het gaat hierbij om een abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid bij blootstelling aan kou.
De belangrijkste oorzaak voor jeuk aan de voeten is een droge huid. Deze klacht treedt vooral in de wintermaanden op. Ouderen hebben sneller last van droge voeten (en een droge huid in het algemeen) omdat op oudere leeftijd de talgklieren minder talg aanmaken.
De Uierzalf wordt vooral gebruikt bij een hele droge, schrale huid, bijvoorbeeld om kloven op handen en voeten tegen te gaan maar ook ter voorkoming van schuurplekken en blaren. De Uiercrème wordt o.a. gebruikt bij een droge huid als verzorgingsproduct om de huid te hydrateren en als dagelijkse verzorging van de huid.
Amos uierzalf is een verzorgende, niet vette crème, ter bevordering van o.a. het herstel van schrale spenen en natuurlijk uw handen. Als jaren bekend is uiercrème de beste handcrème die er is. Verzacht en beschermt de schrale en ruwe huid tegen schadelijke invloeden van wind, regen, kou en zon.
Overmatige eeltvorming. Overmatig eelt kun je zelf verwijderen met een eeltrasp. Als je eerst een voetbad neemt, wordt de huid week. Gebruik bij het voetbad geen soda, want daar wordt de huid hard en stug van.
Voetbad met zeezout
Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien.
Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes en infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of Biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel altijd na met schoon water. Bij wondjes geen voetenbad nemen.