Ontstekingsremmend Stofjes zoals quercetine zorgen ervoor dat brandnetelthee ontstekingsremmend werkt. Het verzacht de ontstekingsreactie in je lichaam en daardoor ook klachten die door ontstekingen ontstaan, zoals pijn. Pijnverlichting Al eeuwenlang wordt de brandnetel gebruikt als natuurlijke pijnstilling.
Brandnetel staat bekend om zijn reinigende werking. Het is rijk aan mineralen, zoals calcium, magnesium, ijzer en silicium en ondersteunt o.a. de lever- en nierenergie en botopbouw. Het is te gebruiken als thee, maar ook als groente in bijvoorbeeld een groentesoep.
Bescherm je planten met DCM Brandnetelgier tegen o.a. bladluizen, rupsen van motten, spint(mijten), witziekte (meeldauw), valse meeldauw, aardappelplaag, bladvlekkenziekten en andere ziekten en plagen(i).
Brandnetel (Urtica) is hartstikke gezond. Het bevat bijvoorbeeld de vitamines A, B2, C en K en mineralen als ijzer, magnesium en kalium. Een makkelijke manier om hier voordeel uit te halen, is door er thee van te trekken.
Ook om aan te sterken of bij vermoeidheid is brandnetel een mooi kruid om te gebruiken. Als middel om de huid te reinigen en te ondersteunen. Je kan de brandnetel inzetten als hulpmiddel bij allerlei huidproblemen zoals zweren, acne, droog eczeem en psoriasis. Brandnetel trekt ook vuil uit wonden en ontstekingen.
Brandnetel werkt spijsverteringbevorderend. Daarom wordt het ingezet tegen indigestie of dyspepsie. Lever- en galaandoeningen kunnen eveneens genezen door regelmatig brandnetel als medicijn te gebruiken. Iceterus, de medische term voor geelzucht, wordt genezen met brandnetel.
Brandnetelsteken zijn goed voor de bloedsomloop
'Bij aanraking met brandnetels komt er in je huid een stof vrij die histamine heet. Die zorgt ervoor dat je blaasjes en jeuk krijgt. De bloedvaten in de huid zetten zich - heel lokaal - open. Dat het invloed zou hebben op de algemene bloedsomloop, is niet bewezen.
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
Je kunt per dag genieten van één tot drie koppen brandnetelthee. Je kunt brandnetelthee het beste combineren met voldoende water drinken iedere dag.
Regelmatig drinken van brandnetelthee kan helpen constipatie, diarree en maagklachten te verminderen. De thee zorgt er namelijk voor dat je darmflora gezond en gebalanceerd blijft. Ook genezen ontstekingen in je maagdarmstelsel gemakkelijker.
Laat de brandnetelgier trekken. Dek hierbij de emmer of ton af met gaas of met een deksel om te voorkomen dat er dieren in de gier vallen. Roer de gier eenmaal per dag om het gistingsproces te bevorderen.
Zet de emmer ergens in een hoekje van je tuin en houdt er rekening mee dat 1) het er wel een paar weken zal blijven staan en 2) ontzettend gaat stinken.
Het geregeld drinken van brandnetelthee heeft een gunstige werking op de gezondheid. Zo heeft brandnetelthee een bloedzuiverende, ontzurende en ontgiftende werking zowel op het bloed als op organen als maag, lever en gal.
Wist je dat je brandnetel zelfs rauw kunt eten? De echte die hards rollen de blaadjes met de bovenkant naar binnen op. Op die manier heb je geen last van de stekelige haartjes. Voor de zekerheid doen wij de rauwe blaadjes liever door een smoothie.
Je plukt wat bladeren van de plant die je voor de thee gaat gebruiken. Je kunt deze bladeren in een daarvoor bestemde theebol en vervolgens 10 minuten laten trekken. Op deze manier komt de smaak van de brandnetel goed naar voren. Wanneer je meerdere koppen thee per dag drinkt kun je het effect merken.
Brandnetel zit boordevol met vitamine a, b, c en k. Het vitamine-C gehalte is zelfs 7 maal meer dan dat van een sinaasappel. Daarnaast is de plant zeer rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, koper, natrium, ijzer, silicium.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Brandnetelthee blijkt volgens een onderzoek uit 2013 het reguleren van de bloedsuikerspiegel te verbeteren in mensen met diabetes type 2 door de afgifte van insuline te stimuleren [1]. Het drinken van de thee kan het bloedsuiker op een veilige manier verlagen, zowel na het eten als op een lege maag.
Als u brandnetelthee wil maken van verse brandnetelblaadjes, was deze dan en kook wat water. Doe uw brandnetels in het gekookte water en laat ze minimaal 24 uur en maximaal 48 uur trekken. Als u brandnetelthee wil maken van gedroogde blaadjes hoeft u de brandnetelblaadjes maar even in uw kopje thee te laten trekken.
Waar toepassen? Brandnetelgier bevat enorm veel stikstof stikstof wat een bijzonder positief effect heeft op tomaten, komkommers, kool, selderie, prei, fruitbomen, bessenstruiken,…
Welke planten houden van brandnetelgier? Uien, wortels, bonen, erwten en peulen houden niet van gier.