De Verenigde Staten voeren sinds maart 1945 zware bombardementen uit op tientallen Japanse steden. Met brandbommen worden grote delen van de steden vernietigd en honderdduizenden burgers komen om.
De Amerikaan Paul Tibbets was de piloot die de eerste atoombom naar de stad Hiroshima bracht. Hij gooide deze atoombom op 6 augustus 1945 op de Japanse havenstad. De bom had de misleidende naam 'Little Boy' gekregen, maar in werkelijkheid was de bom 3 meter lang. Hij ontplofte in de ochtend van 6 augustus.
Met het gooien van de atoombom wilde Amerika het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen. Gedurende de oorlog was in Amerika het zogenaamde Manhattan Project van start gegaan, een uitermate geheim project waarbij gewerkt werd aan de ontwikkeling van de atoombom.
Op 6 en 9 augustus van het jaar 1945 werden de steden Hiroshima en Nagasaki beiden gebombardeerd met een atoombom. Een aantal dagen hierna gaf Japan zich over aan de Amerikanen. Hiermee kwam de Tweede Wereldoorlog eindelijk ten einde.
Bij de aanvallen met atoombommen op Hiroshima en drie dagen later Nagasaki maakten de Verenigde Staten een einde aan de Tweede Wereldoorlog, maar brachten daarbij naar schatting 215.000 mensen om. In Hiroshima overleden zo'n 140.000 mensen als gevolg van het bombardement.
Op 6 augustus 1945, rond 8u15, geeft kolonel Paul Tibbets, de bevelvoerder en piloot van de Boeing B-29 Superfortress – die hijzelf naar zijn moeder “Enola Gay” genoemd heeft – Thomas Ferebee het bevel om de atoombom Little Boy' boven Hiroshima af te werpen.
Verbod kernwapens
De gevolgen van een atoombom zijn desastreus volgens Hoogenkamp. In het gebied waar een kernbom neerkomt wordt alles in de straal van vijftig kilometer vernietigd door de hitte en de onttrekking van de zuurstof, legt Hoogenkamp uit.
“Hoe dan ook 'denken we' dat we een manier gevonden hebben om de desintegratie van het atoom te veroorzaken.” - President Harry Truman in zijn dagboek. Op 6 augustus 1945 wierp het Amerikaanse leger een atoombom op de Japanse stad Hiroshima. Drie dagen later detoneerde een tweede bom, ditmaal op de stad Nagasaki.
De Tsar Bomba (Russisch: Царь-бомба; "tsarenbom") is de bekendste bijnaam van de AN602 (АН602), een waterstofbom die op 30 oktober 1961, ten tijde van de Koude Oorlog, tot ontploffing werd gebracht door de Sovjet-Unie.
De Sovjet-Unie had even daarvoor de grootste bom in de geschiedenis tot ontploffing gebracht – de Tsar Bomba. De ontploffingskracht was 10 keer groter dan die van alle in de Tweede Wereldoorlog afgeworpen bommen bij elkaar.
Feiten en cijfers. Op vliegbasis Volkel liggen naar schatting tien tot twintig B61-atoombommen opgeslagen. Ook in diverse andere Europese NAVO-landen zijn bommen van dit type gestationeerd. Ze liggen in België, Duitsland, Italië en Turkije.
Personen die werden blootgesteld aan de stralingen moesten onder andere braken, verloren haar en hadden brandwonden. De meesten stierven binnen de drie tot zes weken na de aanval.Sommigen die de aanval overleefden, kregen enkele jaren nadien stralingsziekten en/of kanker.
Dat land heeft naar schatting tussen de veertig en vijftig kernkoppen in zijn bezit. Op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel, in Noord-Brabant, liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Dat werd al jaren verondersteld, maar in 2019 werd dat per ongeluk bevestigd in een document van de NAVO.
De atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki vielen hadden een explosieve kracht van respectievelijk 15 en 21 kiloton (oftewel 15-21 miljoen kilogram) TNT. De krachtigste atoombom die ooit getest is, de Russische waterstofbom “Tsar Bomba”, had een kracht van maar liefst 50 megaton TNT, oftewel 50.000 kiloton TNT.
In Hiroshima wonen nog ongeveer 47.000 overlevenden. Hun gemiddelde leeftijd is 82. De hibakusha hebben hun verhaal overal ter wereld verteld, zowel in eigen persoon als via internet. Het Vredesmuseum van Hiroshima beschikt over een uitgebreide videocollectie met de verhalen van ruim 1500 overlevenden.
De temperatuur in de kern van een atoombom kan tijdens een explosie oplopen tot 100 miljoen graden celsius. De kracht van atoomwapens wordt uitgedrukt in kiloton of megaton.
De bom op Hiroshima heette Little boy en de atoombom op Nagasaki heette Fat man.
Op 6 augustus 1945 werd tijdens een luchtaanval de eerste atoombom op Hiroshima gegooid. De vernietigende kracht van de bom was enorm, en alles binnen een straal van twee kilometer werd vernietigd. Duizenden mensen kwamen om het leven. Na de oorlog is er enorm hard gewerkt aan de wederopbouw.
Negen landen in de wereld hebben kernwapens: de Verenigde Staten, Frankrijk, Pakistan, India, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Israël en Noord-Korea.
De eerste kernbom is ontwikkeld en tot ontploffing gebracht tijdens het Manhattanproject onder leiding van de Amerikaanse natuurkundige Robert Oppenheimer. Een kernexplosie is de energie (vooral enorme hitte) die vrijkomt bij het splitsen van de atoomkernen van uranium of plutonium.
Die bevinden zich volgens de Amerikaanse Arms Control Association op zes NAVO-bases in vijf Europese landen: Kleine Brogel in België, Volkel in Nederland, Büchel in Duitsland, Incirlik in Turkije en Aviano en Ghedi in Italië. Oekraïne bezit geen kernwapens, net als Wit-Rusland en Kazachstan, maar dat was ooit anders.
Toen ze dit met de stof uranium-235 deden, kwamen zij erachter dat de materie om wordt gezet in een gigantische hoeveelheid pure energie. Einstein is hierdoor indirect ook één van de uitvinders van zowel kernenergie als de atoombom, zonder er ooit actief aan mee te werken.
In 2013 lieten oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt weten dat de atoombommen op Volkel liggen. In 2019 bevestigde een uitgelekt NAVO-document de aanwezigheid van kernwapens in het Europese NAVO-gebied. Niet alleen in het Nederlandse Volkel, maar ook in België, Duitsland, Italië en Turkije liggen ze opgeslagen.
“Mensen worden op korte termijn misselijk en hebben op lange termijn een grotere kans om kanker te krijgen. Dit zagen we bij de overlevenden van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Bij heel hoge blootstelling aan straling, kun je zelfs binnen enkele weken sterven”, aldus Moerman.