Bij grote blaasstenen kan een arts de blaasstenen verwijderen door ze eerst kleiner te maken met een tangetje of te vergruizen met trillingen. Om blaasstenen te voorkomen is het belangrijk om genoeg water te drinken.
Blaasstenen zijn verkalkingen die ontstaan doordat urinezuur of calcium neerslaat in de blaas. Soms ontstaan blaasstenen in de nier: ze komen dan via de urineleider in de blaas terecht. Kleine stenen kunt u normaal gesproken gemakkelijk uitplassen.
Pijn bij het plassen. Moeite met plassen door een zwakke of zelfs onderbroken straal. Bloed in de urine. Vaak aandrang voelen.
In veel gevallen merk je niets van blaasstenen. Ze zijn vaak te klein om ze te voelen of om andere problemen te veroorzaken. Wanneer de stenen wat groter zijn, kunnen ze het plassen bemoeilijken. Pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen zijn kenmerkende symptomen.
Struviet en oxalaat blaasgruis kan met dieet behandeld worden. Struviet stenen kunnen opgelost worden (alhoewel meestal een operatie sneller en beter is), oxalaatstenen moeten altijd geopereerd worden. De symptomen van blaasgruis bij de kat zijn gelijk aan die van een blaasontsteking.
Als nierstenen via de urineleider in de blaas terechtkomen, zijn het blaasstenen. Als ze niet met de plas mee naar buiten komen, blijven ze achter in de blaas en gaan daar groeien. Blaasstenen kunnen ook vanzelf in de blaas ontstaan, bijvoorbeeld doordat mensen de blaas niet helemaal leegplassen.
Bloed in je urine, (witte) vlokken in je urine en troebele urine duiden in het algemeen niet op verhoogd eiwit in je urine. Meer weten over wat je urine je wél kan vertellen? Lees hier meer over wat de kleur van je urine zegt over je gezondheid. Eiwit in de urine geeft gewoonlijk geen symptomen.
Meestal plast u het steentje vanzelf uit, na enkele uren of dagen, soms pas na een paar weken. Kom ongeveer 1 week na de niersteenaanval bij de huisarts voor controle. Neem een potje urine mee en het steentje als u dit heeft kunnen opvangen.
Klachten en symptomen van een pijnlijke blaas
Je moet dan vaak kleine beetjes plassen, je voelt vaak aandrang om te plassen, je krijgt pijn in de onderbuik, plassen maakt de pijn wat minder. En soms straalt de pijn uit naar de geslachtsorganen, de vagina of de penis en de teelballen.
Percutane nefrolitholapaxie - Als de niersteen in de nier te groot is of niet met de niersteenvergruizer te vergruizen is, bestaat een kijkoperatie via de huid tot de mogelijkheden (zie folder 'Behandeling van een grote steen in de nier'). Tijdelijke katheter - Soms lukt het niet meteen om een steen te verwijderen.
Dit komt door te weinig drinken, diarree of overmatig zweten; • Een te hoge uitscheiding van mineralen door de nieren waardoor de kans op steenvorming groter is. Voorbeelden zijn: calcium, oxalaat en urinezuur; • Gebruik van bepaalde medicijnen; • Veel eiwitten (vlees) eten; • Veel zout eten.
Het wordt veroorzaakt door zware samentrekkingen van de blaas die de sfincterspieren van de urinebuis overstemmen. Deze spieren houden normaal gesproken controle over uw blaas, wat resulteert in ongewenst urineverlies.
Drink zo min mogelijk mineraalwater met bicarbonaat (HC03) en weinig natrium, citrus drank (verdunnen met water). Mineraalwater, nier/blaasthee, kruidenthee en fruitthee mag u gewoon drinken. Drink maximaal twee koppen koffie en zwarte/groene thee per dag. Drink geen suikerrijke dranken en alcohol.
Blaasgruis houdt in dat er kleine kristallen in de urine van de kat zitten, dit is het beste te vergelijken met fijn zand. Blaasstenen daarentegen kunnen variëren in grootte vanaf enkele millimeters tot enkele centimeters.
Als u niet genoeg water drinkt, wordt urine meer geconcentreerd – dit is terug te zien in de kleur en geur. Als urine donker van kleur is met een sterke geur, kan dit wijzen op uitdroging. Sterk geconcentreerde urine, veroorzaakt door een lage vochtinname, ruikt vaak sterk.
Troebele, schuimende urine
Troebele of schuimende urine kan worden veroorzaakt door zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur en is onschuldig. Het kan echter ook een minder goed teken zijn: wanneer het komt door de aanwezigheid van witte bloedcellen en pus in de urine; oftewel pyurie.
Doorzichtig en strokleurig zijn gezonde urinekleuren als het op hydratatie aankomt. Dit is juist meestal niet het geval als je plas donkerder is. Uitdroging kan de oorzaak zijn van donkere urine. De 'bruinige' en 'oranje' kleuren op onze urinekleurenkaart geven aan dat je gedehydrateerd bent.
Pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen zijn symptomen ervan. Blaasstenen kunnen ook een blaasontsteking veroorzaken. De ontsteking gaat gepaard met een branderige pijn bij het plassen, kleine hoeveelheden urine die er troebel uitzien, een onaangename lucht, koorts en een doffe pijn in de onderbuik.
Urineonderzoek. Een urineonderzoek is het eerste basisonderzoek bij vermoeden van een niersteen. Het kan de aanwezigheid van rode bloedcellen, witte bloedcellen, bacteriën en soms urinekristallen. De aanwezigheid van bloed in de urine en flankpijn is sterk verdacht voor nierstenen.
Hoe lang duurt blaasgruis bij je kat
Zeker bij grotere blaasstenen. Wanneer je het via een dieet en suppletie wilt aanpakken moet je toch al snel denken aan een maand tot drie maanden. Langer is ook zeer goed mogelijk. Helaas komen urinewegproblemen zoals blaasontsteking, blaasstenen en blaasgruis vaak voor.
Mensen met een laag risico blaastumor krijgen meestal 1 spoeling binnen 12 tot 24 uur na de TURT. Mensen met een matig risico of een hoog risico blaastumor krijgen na de TURT meerdere blaasspoelingen. Dit kan tot 3 jaar na de TURT doorgaan.
Voedingsmiddelen met veel calcium zijn melk, kaas, yoghurt, groene bladgroenten en sinaasappels. Water lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is uiterst belangrijk bij het uitscheiden en voorkomen van nierstenen.