Judas Iskariot was een van de twaalf apostelen. Volgens de evangelist Johannes was hij de penningmeester van het gezelschap rond Jezus. Judas is berucht geworden door zijn verraad van Jezus, wat leidde tot diens kruisdood. De gewezen apostel stierf een eerloze dood.
Judas Thaddeus wordt door Lucas en Johannes Judas genoemd, terwijl Marcus en Mattheus hem beschrijven als Thaddeus. Duidelijk is dat hij in ieder geval een andere persoon is dan Judas Iskariot, de verrader van Jezus.
Een apostel is één van de twaalf leerlingen van Christus, door hem uitgezonden om de christelijke leer te verkondigen. De twaalf apostelen waren: Petrus, Andreas, Jakobus de Meerdere, Johannes, Filippus, Bartholomeüs, Mattheüs, Thomas, Jakobus de Mindere, diens broer Thaddeüs, Simon, en Judas Iskariot.
Vervolgens werd de opengevallen plaats van Judas ingevuld door Mattias, die door loting werd aangewezen.
Al bijna 2000 jaar is de naam synoniem met het verloochenen van je principes – precies wat de discipel Judas deed toen hij volgens de Bijbel in de tuin van Getsemane het lot van Jezus bezegelde met een kus.
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem. Volgens de evangelist Johannes moest Jezus zijn eigen kruis erheen dragen. Andere evangelisten melden dat ene Simon van Cyrene hem moest helpen.
Volgens de evangelist Lucas was hij 'gevangengezet wegens een oproer dat in de stad had plaatsgevonden en wegens moord' (23:19). Dit is veel professioneler geformuleerd en lijkt eenduidige informatie te verstrekken.
In het evangelie van Marcus, Matteüs en Lucas wordt Simon van Cyrene genoemd. Tijdens de kruisweg van Jezus wordt hij gedwongen het kruis te dragen.
Wat was nu de waarde van 30 zilverlingen? Het is altijd moeilijk om bedragen uit de oudheid om te rekenen naar de moderne tijd. In het dagelijks leven verdiende een arbeider in de eerste eeuw na Christus één à twee drachme per dag, dus betekenden 30 tetradrachmen twee tot vier maanden loon. Een fors bedrag dus.
Judas is een voornaam. Het is de Griekse vorm van het Hebreeuwse Juda. Vanwege de rol van Judas Iskariot in het leven van Jezus (zie aldaar) wordt de naam ook als antonomasie gebruikt voor "verrader".
In de westerse kunst wordt Johannes vaak afgebeeld als de enige apostel zonder baard. Dat zou wijzen op zijn jonge leeftijd. Als apostel heeft Johannes meestal de gifbeker als martelattribuut. Als evangelist heeft hij het attribuut van de adelaar.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
De discipelen zijn wat de twaalf stamvaders zijn voor het oude Israël. Zij vertegenwoordigen de kerk. Eerst waren er vier jongeren, Petrus, Jakobus, Johannes en Andreas, die steeds in Jezus' nabijheid waren.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
De betekenis hiervan is 'verlosser'. In het Engels is Isa vaak een verkorting van de Hebreeuwse naam Izaäk, 'hij moge lachen', of Jesaja, dat 'heil van God' betekent.
Judas besloot na het verraad zijn geld bij de leiders op te halen. Uiteindelijk kreeg hij dertig zilverlingen, maar kon niet met het besef leven dat Christus door zijn toedoen de doodstraf kreeg. Judas bracht in paniek het geld terug bij de priesters en pleegde zelfmoord door zichzelf op te hangen.
Pasen is het feest ter herdenking van Christus' Verrijzenis uit de dood. Gelovigen vieren de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. In de viering van Pasen vallen twee belangrijke onderdelen te onderscheiden: de paaswake in het duisternis van de paasnacht en de dagmis van paaszondag.
Dit is de plaats waar een omwenteling plaats vond in de wereldgeschiedenis. Jeshoeah de Masjieach stierf hier in onze plaats voor onze zonden. Wat een genade om dat te mogen beseffen.
Sint Simon was een van de twaalf mannen die door Jezus werden aangesteld tot apostel. In de lijst van de Twaalf Apostelen in de evangeliën van Marcus en Mattheüs wordt Simon als elfde genoemd. Daarbij wordt ook zijn bijnaam vermeld.
Kruisiging is een methode om iemand ter dood te brengen, waarbij het slachtoffer wordt vastgebonden of vastgenageld aan een kruis en blijft hangen totdat de dood erop volgt.
Al twee keer eerder baarde hij opzien met aankondigingen van de wederkomst van Christus: in 2005 was het over 50 tot 75 jaar. Tien jaar terug werd het 'uiterlijk 2035'.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Traditionele veertien Staties
Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.