Wollen dekbed wassen, niet doen!
Waarom niet in de wasmachine? Met elke wasbeurt spoelt u lanoline (wolvet) uit de wol, waardoor deze droog, prikkerig en stoffig wordt. Wij adviseren elke ochtend het dekbed open te slaan, zodat het matras en dekbed goed kan luchten.
Ja!Wol is een zelfreinigend materiaal. De lanoline (wolvet) maakt wol vuilafstotend en antibacterieel.
Uw wollen dekbed wassen is onder normale omstandigheden eigenlijk niet nodig. Regelmatig luchten in de frisse buitenlucht is voldoende. Wol blijft lang veerkrachtig, sterk en beschermd door een natuurlijk laagje vet: lanoline.
Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren. Kies voor speciaal wasmiddel bedoelt voor zijde, voor fijnwasmiddel, donswasmiddel of ga voor een milde shampoo.
Laat het dekbed op lage snelheid centrifugeren. Plaats het dekbed in de droger (kies het programma “extra droog” of iets dergelijks). Het droogproces wordt versneld en het resultaat is veel mooier als u een paar schone tennisballen (of bijvoorbeeld schone gympen) in de trommel legt.
Naast de wijze waarop, is het ook belangrijk waarmee je wol behandelt. Kies altijd voor een speciaal wolwasmiddel. Deze beschermt onder andere het natuurlijke vetlaagje van wol. Bovendien zijn wolwasmiddelen pH-neutraal en bevatten ze geen enzymen die de natuurlijke vezels van wol kunnen aantasten.
De geadviseerde levensduur voor een wollen dekbed is 7 a 8 jaar, voor een kussen en onderdeken is dit 4 a 5 jaar.
We raden aan je wollen dekbed NIET zelf te wassen maar naar een stomerij te brengen. Het wordt daar chemisch gereinigd, dit kost voor een 2-persoons dekbed zo'n €20.
Stop het kledingstuk (of de plaid) in een kussensloop of waszak. Doe deze vervolgens in de droogtrommel met een paar druppels lavendelolie. Zet de droogtrommel op een lage temperatuur (bij voorkeur dertig graden) en laat deze een half uurtje draaien. Als het goed is, moet dit de muffige geur doen verdwijnen.
Ieder materiaal heeft zijn eigen manier van onderhoud nodig. Check het waslabel dus even goed en houd je daaraan. Zo ben je er zeker van dat je dekbed ook na de reiniging lekker fluffy en warm is. Over het algemeen kun je een wollen dekbed het beste laten stomen.
Max temperatuur 30°C Celsius. Apart wassen en op lage temperatuur strijken. Niet in de droger of blekende wasmiddelen gebruiken. Gebruik een speciaal wolwasmiddel maar geen wasverzachter.
Dekbedden stomen
Toch is het belangrijk om één keer in de 6 maanden het dekbed te reinigen om schimmels, bacteriën en huisstofmijten te verwijderen.
Wol garandeert een lange levensduur
Aan een wollen dekbed kan niets breken of onherstelbaar verbuigen. Het wol past zich aan de belasting aan en zorgt er zo voor dat uw dekbed de oorspronkelijke structuur natuurlijke eigenschappen behoudt.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Wol kan maar liefst 35% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Wanneer de wol vocht opneemt, staat het tegelijkertijd warmte af.Hierdoor ontstaat er een evenwichtige warmte isolatie en juist daardoor slaapt u onder een wollen dekbed nooit te warm. Daarnaast is een wollen dekbed zeer veerkrachtig.
De meeste Donzendekbedden zijn wasbaar tot 60 graden. De maat van het dekbed is belangrijk of het dekbed in de wasmachine past. Bij 1 persoons zal dit geen probleem zijn, maar bij grotere maten (240/220) heb je een grotere wasmachine nodig. Was met een zacht wasmiddel.
Gewoon wasmiddel is te agressief voor wol. In de meeste regulieren wasmiddelen zit bleek. Wolvezels gaan stuk van bleek.
Wol is van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je weken lang volstaan met alleen luchten. Hang muffe wolletjes buiten te luchten of dichtbij een stomende douche. De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol wordt gereinigd.
Was wol niet op een koud programma
Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Om je dekbed te drogen heb je de keuze uit twee opties. Je kunt bijvoorbeeld je droogkast gebruiken, als je dekbed het toelaat tenminste. Controleer eerst het waslabel om zeker te zijn. Een donzen of synthetisch dekbed mag meestal wel in de droogkast, maar droog het bij een lage temperatuur van maximum 30°.
Op hoeveel graden kun je een dekbed wassen? Wanneer je alle bacteriën wil doden, is het aan te raden om je dekbed op minimaal 60°C te wassen. Echter is dit voor sommige materialen te warm. Check daarom altijd eerst het waslabel voordat je het in de wasmachine gooit!
Hang een badlaken over een open deur, bijvoorbeeld van een slaapkamer of badkamer. Vouw het zijden dekbedovertrek dubbel en hang het over de deur heen. De handdoek zit nu tussen de deur en het overtrek. Draai het zijden dekbed om, na een (halve) dag, om de andere kant te drogen.