Het project 'L'Arc de Triomphe, Wrapped' zou vorig jaar al getoond worden, maar werd uitgesteld vanwege de coronacrisis. De boog blijft tot 3 oktober verhuld. Volgens Macron is het monument „opnieuw uitgevonden.”
Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude droomden al zestig jaar geleden van een ingepakte Arc de Triomphe. Dat het project postuum toch werkelijkheid wordt, past bij hun overtuiging dat kunst hoort te winnen van bureaucratie.
Na meer dan een jaar uitstel vanwege de coronapandemie zal van zaterdag 18 september tot en met zondag 3 oktober 2021 de Arc de Triomphe twee weken lang zijn ingepakt en komt de droom van de op 31 mei 2020 overleden 'inpakkunstenaar' Christo en zijn echtgenote Jeanne-Claude (in 2009 overleden) alsnog uit.
Het inpakken leidde tot de abstractie van de voorwerpen of gebouwen. Ze wilden dat hun kunst voor iedereen toegankelijk was en ze hoopten mensen eens op een andere manier naar de wereld te laten kijken.
Toch zijn de meest bekende werken de ingepakte gebouwen, zoals de Pont Neuf in Parijs in 1985 en de Reichstag in Berlijn in 1995 (zie foto bovenaan pagina). Twee weken lang was het gebouw ingepakt door 100.000 vierkante meter synthetische stof, om precies te zijn grof geweven polipropyleen, met een aluminium oppervlak.
Architect en kunstenaar Christo is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij was met name bekend vanwege zijn inpakkunst: zo pakte hij in 1985 de Pont Neuf in Parijs in.
Onder de Arc bevindt zich het Graf van de onbekende soldaat, dat na de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd, naar het voorbeeld van de Engelse tombe in de Westminster Abbey. Tevens brandt daarnaast een eeuwige vlam, om alle in de twee wereldoorlogen gesneuvelde onbekende soldaten te herdenken.
Hoeveel kost het om de Arc de Triomphe in Parijs te bezoeken? De prijs van een kaartje voor het monument op Place Charles de Gaulle is 13 euro. Het bezoek is gratis voor: -18 jaar oud, 18-25 jaar EU en permanent ingezetene buiten de EU, werkloos, gehandicapt en begeleidend.
Christo begint in zijn Parijse kamertje onopvallende gebruiksvoorwerpen als flessen en stoelen in te pakken. Door gewone dingen in te pakken, worden mensen zich meer bewust van de bijzondere vormen en gaan ze anders naar die voorwerpen kijken. Christo's wens om de Arc de Triomphe in te pakken, is geboren.
In de binnenkant van de boog zijn namen gegraveerd van 558 belangrijke Franse generaals. Boven de boog, herinneren dertig schilden aan de belangrijkste overwinningen van Napoleon. Hoewel de bouw van de Arc de Triomphe begon in 1806 duurde het tot 1834 voor de bouw werd voltooid.
De Arc de Triomphe beklimmen
Het zijn 'slechts' 284 traptreden naar boven, maar wie slecht ter been is kan ook de lift nemen. Wil je met de lift naar boven dan moet je daar wel even om vragen. Ga je de Arc zelf beklimmen dan kun je na het kopen van je kaartje zelf doorlopen.
De boog van de Arc de Triomphe haalt een hoogte van 50 meter en is 45 meter breed en 22 meter lang. Er leiden 284 traptreden naar boven, waar een kleine souvenirwinkel te vinden is naast borden met informatie over de triomfboog en een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van Franse militaire uniformen.
Sindsdien wordt deze dag elk jaar herdacht. In 1919 ontstond het plan om ter nagedachtenis aan de gesneuvelden een ongeïdentificeerde soldaat te begraven in het Panthéon. Later werd besloten hem bij de Arc de Triomphe te begraven.
Het graf van de onbekende soldaat is een monument in Brussel waar op 11 november 1922 het stoffelijk overschot begraven werd van een onbekende soldaat. Het monument ligt aan de voet van de Congreskolom, deze herdenkt het Nationaal Congres van 1830, dat de Belgische Grondwet bekrachtigde.
Het monument is 22,86 meter hoog en weegt 227 ton. In de obelisk staan hiërogliefen van Farao Ramses II. Net als in Londen was het transport van het bouwwerk geen makkelijk karwei met de technieken die in de 19e eeuw konden worden gebruikt.
Pont Neuf. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Pont Neuf ('nieuwe brug') de oudste brug van Parijs. Al sinds 1607 verbinden de bogen het Île de la Cité met beide oevers van de Seine. Koning Hendrik III legde in 1578 de eerste steen.
Het is sowieso de oudste brug van de stad en de derde langste brug van de Franse hoofdstad. Dat is natuurlijk al heel bijzonder. Ook al heet de brug Pont Neuf, dat Nieuwe Brug betekent, is het tegendeel dus waar.
Het Reichstaggebouw (ook wel Reichstag of Rijksdag genoemd) is de plek waar sinds 1999 de Duitse Bundestag (parlement) zetelt. Ook de verkiezingen van de Duitse bondspresident vinden hier sinds 1994 elke vijf jaar plaats.
De term Reichstag (Rijksdag) is een samenstelling van Reich (rijk) en tag (vergadering, vergelijk met dagen) en zou vertaald kunnen worden als 'Rijksvergadering'.