Knip dus af en toe ook een gezond blad weg om de plant wat lucht te geven. Inspecteer je planten regelmatig, vooral bij vochtig en warm weer en tegen het eind van de zomer. Knip aangetast blad meteen (deels) weg, net als de tomaatjes met een vreemde kleur. De kans is dan groot dat de plant zich alsnog herstelt.
De ziekte is niet schadelijk voor mens of dier. Aangetaste tomaten met vlekjes zijn gewoon eetbaar, maar ze kunnen niet meer worden verkocht. De planten sterven door het virus af.
De laatste jaren is de Phytophthora schimmel agressiever geworden. Hierdoor kan de schimmel zich sneller ontwikkelen. Ter voorkoming van Phytophthora heeft Syngenta een breed pakket aan middelen: REVUS®, AMPHORE® FLEX en het product CARIAL® STAR tegen Phytophthora én Alternaria.
Bij een startende aantasting hoef je de aangetaste vruchten niet weg te gooien. Je kan er chutney mee maken. Gewoon de oppervlakkige bruine plekjes er uit snijden en je kan ze gebruiken.
Aan de bovenkant van het blad ziet phytophthora eruit als een necrotische donkere plek en aan de onderkant als een witachtige schimmelpluis, wat lijkt op fijn katoen aan de rand van de necrotische vlekken.
Wat is de oorzaak van gekruld blad bij je tomatenplanten : Hoge temperaturen, vochtige grond en te veel gesnoeide planten kunnen het gekrulde blad veroorzaken. Eigenlijk wil een gekruld blad zeggen : stress bij je tomatenplant. Jonge plantjes die het te koud hebben bij uitplant, kunnen ook gekruld blad vertonen.
Neusrot is, zoals iedere tomatenteler weet, een bruin/zwart litteken (een 'zoutje') aan de onderkant van de vrucht. Het is doorgaans het gevolg van vochtstress of een calciumgebrek (minder dan 0,08% Ca in droge stof).
Dit moet je doen om neusrot te voorkomen
- Zorg voor voldoende lucht tussen de planten. Plant de tomatenplanten niet te dicht bij elkaar en snoei de planten netjes. - Haal de oude bladeren aan de onderkant van de planten weg. - Zorg in een kas dat altijd de luchtramen iets openstaan (behalve met kou).
Regelmatig water geven is belangrijk
Na verloop van tijd, als de plant groeit, heeft de plant steeds minder water nodig. Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water.
Geef jouw tomaten na het planten dagelijks water, dan na een week wekelijks, dan na een maand maandelijks. De wortels zoeken zelf wel hun water, steeds dieper. Mulch je tomatenplanten met maaisel, stro,… Zo verdampt de bodem minder water, en blijft de lucht in jouw serre of kas ook droger.
Oorzaak 1: Je geeft gewoonweg te veel water. Geef minder vaak en/of minder water. Oorzaak 2: De grond is uitgedroogd en je geeft dan plots te veel water in 1 keer. Giet beter frequent grondig.
Bij een tomatenplant, waar de onderste bladeren geel worden, kunnen meerdere problemen de oorzaak zijn, maar meestal is stikstofgebrek de boosdoener. Stikstof is een voedingselement, dat een plant veel gebruikt. Dit voedingselement wordt onder andere gebruikt in het bladgroen van de bladeren van een plant.
Eigenlijk zijn alle tomatenrassen vatbaar voor de plaag! - Stuif regelmatig wat basaltmeel of lavameel ( = vulkanisch gesteente tot poeder gemalen) over de bladeren. - Tomaten in openlucht die geen regenbescherming hebben kan je om de 7-10 dagen preventief behandelen met een schimmelwerend product.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Neusrot is gelukkig niet besmettelijk. Rijpe tomaten met een klein stukje neusrot zou je eventueel nog kunnen eten. Snijd dan wel het zieke gedeelte weg.
De tomatenvrucht wordt hard en bruin aan de onderkant door problemen met de watervoorziening of met de bemesting. Neusrot kan verschillende oorzaken hebben: - Te hoge zoutconcentratie (te veel meststoffen in de grond). Ook een teveel aan patentkali meststof is nadelig!
Pluk ook niet in één keer te veel bladeren van een plant af, daar schrikt een tomatenplant van en dat vindt hij niet fijn. Beter is het om regelmatig ( bijv. 1x per week) 2 tot 3 bladeren te verwijderen.
De plant kan zijn bladeren bewust opkrullen om zo min mogelijk water te laten verdampen. De kans is dus groot dat-ie te weinig water krijgt en om te overleven z'n bladeren laat krullen. Steek daarom een vinger in de potgrond, zo diep mogelijk. Voelt de grond droog?
Verschillende oorzaken zijn mogelijk: - Te veel vruchten aan de eerste en tweede bloemtros. - Te hoge temperatuur, waardoor het stuifmeel afsterft. - Rasafhankelijk.
Phytophthora voorkomen is beter dan genezen
Zorg dat de tomatenplanten niet nat worden. Veel mensen die buiten tomaten kweken maken van transparant folie een afdakje boven de tomatenplanten. Dit is vaak al genoeg om te voorkomen dat je last krijgt van de Phytophthora schimmel.
De schimmel overleeft als mycelium in knollen en groeit door de stengel in. Wanneer de bovengrondse delen zijn bereikt worden er sporangioforen gevormd die uit de huidmondjes van stengels en bladeren naar buiten komen. Hierop verschijnen sporangiën die vrijkomen en terechtkomen op bladeren.
Phytophthora infestans of aardappelziekte is een schimmelziekte, die in aardappelen enorme schade kan aanrichten. De ziekte is in het blad in het groeiseizoen herkenbaar aan de donkere vlekken. Deze vlekken zijn het gevolg van aantasting van de Phytophthora schimmel.