De zelfstandig trouwambtenaar is iemand die in zijn of haar 'thuisgemeente' al bevoegd is om mensen te trouwen. Deze persoon is door de rechtbank beëdigd om huwelijken te sluiten en vervolgens door de gemeente benoemd om dat voor die gemeente te doen.
De bruidsmeisjes en/of bruidsjonkers staan de hele dag aan de zijde van het bruidspaar. Zij hebben vooral praktische taken: vaak helpen ze met het aankleden van de bruid, houden ze de sleep van de bruidsjurk omhoog en strooien ze met bloemblaadjes.
vrouw die in het huwelijk treedt.
De maid of honor is zowel in de trouwvoorbereidingen als op de grote dag je rechterhand. Ze helpt je bij het uitkiezen van je trouwjurk, huwelijksthema en styling. Ze organiseert ook je vrijgezellenfeest. Zij kent je namelijk het beste en weet precies wat je wel of niet leuk zou vinden.
Een BABS is een trouwambtenaar en staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Er zijn verschillende soorten trouwambtenaren: Een BABS die door de gemeente wordt toegewezen voor de huwelijksvoltrekking. Een zelfstandige trouwambtenaar (BABS) die je kan inhuren.
Willen jullie graag getrouwd worden door een goede vriend of familielid? Dat is mogelijk! Iedere Nederlander kan in principe trouwambtenaar voor 1 dag worden. Dat betekent dat een bekende van jullie beëdigd wordt om één huwelijk te sluiten.
Dan zijn er in de meeste gemeenten 3 mogelijkheden: Een familielid of vriend(in) van het bruidspaar. Een trouwambtenaar uit een andere stad (bijvoorbeeld de stad waar jullie zelf wonen of vandaan komen, als jullie zelf in een andere gemeente trouwen, waar jullie verder geen band mee hebben. Een zelfstandig ...
Naast haar staat uiteraard de bruidegom. Bij een formelere bruiloft is het gebruikelijk dat ook je ouders bij jullie staan om felicitaties in ontvangst te nemen. Ook hiervoor zijn regels: naast de bruidegom staan zijn moeder en vader (in die volgorde) en daarnaast eerst de moeder en dan de vader van de bruid.
U moet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.
Traditioneel gezien betaalt de bruid voor de trouwring van de bruidegom en de bruidegom betaalt voor de verlovingsring en de bijpassende trouwring voor de bruid. Vroeger was het zelfs gebruikelijk dat de ouders van de bruid de hele bruiloft betaalden. Dat is inmiddels niet meer zo.
Wanneer ben je verloofd? Vanaf het moment dat jou een huwelijksaanzoek is gedaan en je hebt 'ja' gezegd, ben je officieel verloofd.
In België behouden vrouwen bij het huwelijk hun geboortenaam; ze worden meestal ook met die naam aangeschreven. In Nederland hebben veel getrouwde vrouwen een dubbele naam, een combinatie van hun geboortenaam en de partnernaam (in een volgorde die zij zelf kunnen kiezen): A. van den Dries-Vermeulen, Eva Bakker-Halsema.
Je burgerlijke staat is ook 'ongehuwd' als je samenwoont met je vriend of vriendin en geen geregistreerd partnerschap hebt. Dat je een relatie hebt, verandert niets aan je burgerlijke staat, omdat deze relatie niet via de wet is geregistreerd. Ook 'alleenstaand' is geen officiële categorie.
Daarnaast is er de getuige van de bruid, ook the maid of honor genoemd, die een waslijst aan taken heeft tijdens het huwelijk. In Amerika zijn de bruismeisjes doorgaans de beste vriendinnen of nauwe familie van de bruid die helpen bij de organisatie van de grote dag.
De eeuwenoude traditie
Bij traditionele huwelijken, is het de vader van de bruid die zijn dochter door het gangpad begeleid en haar hand schenkt aan de bruidegom. Deze traditie lijkt ouderwets, maar gaat dan ook al eeuwen mee.
Het gemiddelde bedrag van €15.000 is gebaseerd op een bruiloft met verschillende locaties, een receptie, een diner en een feest. Sommige bruidsparen geven een veelvoud uit van dit bedrag en anderen trouwen voor minder dan €1.000. Het gaat er niet om hoeveel geld je uitgeeft.
Met z'n tweetjes trouwen op het stadhuis is mogelijk, maar er moeten wel altijd twee getuigen aanwezig zijn bij een huwelijk dat gesloten wordt. Willen jullie het écht stiekem doen, dan zijn er ook altijd medewerkers aanwezig die als getuigen kunnen opdraven.
Als je getrouwd bent, heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Dat is wettelijk vastgesteld. Zo heb je bijvoorbeeld het verschoningsrecht waarbij je niet hoeft te getuigen tegen je echtgenoot in een rechtszaak. Maar ook om bepaalde beslissingen te nemen heb je elkaars toestemming nodig.
Er is enkel een item dat je thuis mag laten, een horloge. Volgens de etiquette 'kent gezelligheid geen tijd', dus heb je geen horloge nodig. Draag deze zeker niet bij de dresscode 'white tie' of 'black tie', dat is erg ongepast.
Vroeger was het traditie dat de ouders van de bruid de bruiloft betaalden, maar tegenwoordig betalen de meeste bruidsparen hun grote dag helemaal of deels zelf.
Een uniek cadeau voor de bruiloft van je zoon
Het is gebruikelijk om bijvoorbeeld het pak van je zoon te betalen wanneer hij gaat trouwen. Het is slim om hier afspraken over te maken. Het is logisch dat je misschien ook wel wat fysieks wil geven.
Wettelijk tegengaan van huwelijksdwang
Beide partners moeten minimaal 18 jaar zijn om in Nederland te kunnen trouwen. Is een huwelijk in het buitenland gesloten tussen minderjarige partners? Dan wordt dit gezien als een kindhuwelijk. Het huwelijk wordt in Nederland pas erkend als beide partners minimaal 18 jaar zijn.
Om te mogen trouwen moet je meerderjarig zijn
Een minderjarige kan wel trouwen als zijn of haar ouders hiervoor toestemming geven. Geven de ouders deze toestemming niet en wil de minderjarige toch trouwen, dan kan hij of zij de kantonrechter om vervangende toestemming vragen.
We hebben er hieronder een aantal voor je op een rijtje gezet die in de speech van een trouwambtenaar voorkomen: Hoe jullie elkaar ontmoet hebben. Waarom jullie voor elkaar kiezen en met elkaar willen trouwen. Hoe jullie de toekomst met elkaar voor jullie zien.